|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: MPR (MMR) vakcina
17.1.2012 23:18:16   
Anoniman
MMR je Luka primio pred kraj 14-og meseca (sigurno ranije nego što je naš privatni pedijatar rekao, jer se sećam da sam bila zabrinuta što nije ušao u meseca za koji je on rekao), a pedijatar je rekao da se prima u 15-16 mesecu.

Sada se MMR prima između 12-15 meseci.

IZVOR

< Poruku je uredio Tash -- 17.1.2012 23:19:23 >

(odgovor članu mihi)
  Direktna veza do poruke: 476
17.1.2012 23:19:00   
Snelle
Pametna ti ta dr, i to samo zato što se slažem sa njom user posted image
Mi smo primili sa 16 meseci, ali nas su poremetile boginje, jer je moralo da prodje dva i po meseca od boginja da bi se primila vakcina. U svakom slučaju meni je to savršeno odgovaralo.

< Poruku je uredio Snelle -- 17.1.2012 23:21:39 >

(odgovor članu Ivanka 75)
Direktna veza do poruke: 477
17.1.2012 23:24:40   
Ivanka 75

IZVORNA PORUKA: Snelle

Pametna ti ta dr, i to samo zato što se slažem sa njom user posted image
Mi smo primili sa 16 meseci, ali nas su poremetile boginje, jer je moralo da prodje dva i po meseca od boginja da bi se primila vakcina. U svakom slučaju meni je to savršeno odgovaralo.

Meni su nekoako sve stvari koje nam on kaže logične, kaže da je primila dosta vakcina za kratko vreme, 6 komada, a ova nije bezazlena da se treba s njom igrati. Treba da se primi kad je hladnije vreme, kad dete jede celo jaje ali ne treba žuriti pogotovu u vreme gripa, infekcija i virusa.

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 478
19.1.2012 12:45:05   
Snelle
Puno puta sam čitala negativna iskustva sa MMR vakcinom i imala sam strah od nje, ali opet nisam sve to shvatala preozbiljno, a danas sam pričala sa ženom koja ima sina od 17 godina i koji ima autizam. Pitam je kako, šta...kaže da je dete bilo sasvim normalno do 18 meseci, i da se problem pojavio nakon MMR vakcine. Slučajnost?

(odgovor članu Ivanka 75)
Direktna veza do poruke: 479
19.1.2012 12:59:12   
*Alexx*
Nemam pojma, najnovije studije pokazuju da se ne može povezati vakcina sa autizmom (ja studije nisam čitala, već samo novinske članke koji o tome izveštavaju), a opet... Kontam da su savremene vakcine ipak bolje od onih od pre 20 godina.

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 480
19.1.2012 13:03:24   
Jeca*
meni je dr rekla da ako nije bilo genetske predispozicije za autizam vakcina sama po sebi ne moze da izazove...znaci moze da doprinese ako postoji mogucnost, ali kaze da pedijatar u tom uzrastu vec moze da proceni da postoji rizik, u odredjenom procentu...tako su meni objasnili

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 481
19.1.2012 13:06:37   
*Alexx*
Slažem se, Jeco, ali kako će pedijatar da proceni da li dete ima sklonost ka autizmu ako nema genetskih predispozicija, na osnovu 5-10 minuta pregleda u nekoliko navrata?

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 482
19.1.2012 13:09:49   
Snelle
Jeco, misliš genetske predispozicije u smislu da je neko u porodici imao baš autizam ili još neka druga bolest može da bude potencijalni problem? Sigurno je da u mnogo većem procentu deca ni ne odreaguju na nju user posted image  I ova žena danas kada mi je pričala, srce mi se steglo....treba živeti sa tom činjenicom da bi dete danas bilo zdravo samo da nije...

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 483
19.1.2012 13:13:36   
Jeca*
kaze da se vidi da ako dete sa godinu dana "kaska" u razvoju...stvarno ne znam sta je time htela da kaze. Ali pedijatar vidi dete svakog meseca, prati razvoj...pa valjda is kusan treba da moze da prepoznauser posted image

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 484
19.1.2012 13:40:20   
New Mom

kaže da je dete bilo sasvim normalno do 18 meseci, i da se problem pojavio nakon MMR vakcine. Slučajnost?

Da, jer do tog perioda je teško proceniti kako ide psihički/intelektualni razvoj, u prvom planu je fizički razvoj. Mozak se još formira do drugog rođendana, ne znaš sam postupak.
A autizam se daje kao dg tek oko 5.godine, sva druga zaostajanja u ravoju do tada ne moraju da znače autizam, već jednostavno neko zaostajanje od očekivanog za taj period.

"Bunim se. Dakle, postojim!" - Alber Kami
"Korenje vaspitanja je gorko, ali su mu plodovi slatki." - Aristotel

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 485
19.1.2012 13:41:40   
New Mom

Jeco, misliš genetske predispozicije u smislu da je neko u porodici imao baš autizam ili još neka druga bolest može da bude potencijalni problem?

Za autizam nije dokazano da ima genetske predispozicije.

Autizam zbog vakcina? <- KLIK

< Poruku je uredio New Mom -- 19.1.2012 13:43:52 >

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 486
19.1.2012 13:45:11   
Jele
Naša dr kaže da ona deci ne daje MMR pre 15 meseci, a ja 'planiram' ako se ona bude složila da Strahinji dam tamo posle tih talasa gripa, znači negde u aprilu, sa 17, 18 meseci, ne znam... Urošu smo dali sa 18 meseci... Nisam pametna, jako sam se sekirala pre vakcinisanja Uroša i sad ću garant opet kada nam se za Strahinju približi termin user posted image  Nisam je ni pitala da li praktikuju Priorix da se donese... Stvarno nisam pametna

(odgovor članu New Mom)
Direktna veza do poruke: 487
19.1.2012 13:54:19   
Snelle
NM, evo, i ti i ja imamo decu malo stariju od 18 meseci. Mene niko ne može da ubedi da bi one tek tako, odjednom, mogle da promene svoj karakter, ćud...One su već, ako mogu tako da kažem, male formirane ličnosti (prilično rogobatno zvuči, ali ne mogu trenutno da nađem pravu reč, nadam se da razumeš šta hoću da kažem). I mi već odavno vidimo da su one prava, zdrava deca! Neću da ulazim dublje u to da se njihov mozak još uvek razvija, psiho-motorne sposobnosti....Isto tako, ako i majka ovog momka o kome sam pisala kaže da je njeno dete bilo normalno, verujem da je ona kao majka, mogla do tog perioda od 18 meseci da vidi da li detetu nešto fali ili ne. I zašto baš u tom trenutku, zašto baš neposredno nakon dobijanja vakcine da se aktivira bolest? To bi bila stvarno prevelika slučajnost.

(odgovor članu Jele)
Direktna veza do poruke: 488
19.1.2012 13:58:16   
Jele
Jao, bolje da počnem da zaobilazim ovu temu, opet ću početi da se brinem...user posted image

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 489
19.1.2012 14:00:00   
minavb
Evo sa wikipedije o autizmu:
Autizam je nasledna bolest, nastala zbog složenih genetiskih poremećaja koji do danas nisu dovoljno istraženi. Iako je autizam primarno genetički poremećaj nastanak Autizma je povezan s nekoliko prenatalnih i perinatalnih faktora rizika. Studija iz 2007. godine za faktore rizika nalazi povezanost s roditeljskim karakteristikama koje uključuju poodmaklu dob za majku i oca, zatim mesto rođenja, i određena stanja kod porođaja koja uključuju malu težinu deteta kod rođenja i trajanje trudnoće te pojavu hipoksije za vreme porođaja.
Po nekim autorima kao mogući uzroci njegovog nastanka navode se poremećaji u toku rođenja kao i postvakcinalne reakcije nakon vakcina primljenih u ranom detinjstvu. Ove teorije su neprihvatljive jer su bez pouzdanih dokaza.
Znaci Roditelji su najčešće ti koji uoče prve poremećaje u razvoju deteta i to u prvoj ili drugoj godini života. Rano otkrivanje autizma je veoma bitno za dalji tok života jer detetu daje mogućnost da stekne određene socijalne veštine i samostalnost. Glavni problem kod autistične dece je otsustvo socijalnih veština, koji se počinje uočavati još u ranom detinjstvu. Autistične bebe pokazuju manje pažnje na socijalnu stimulaciju, manja je reakcija gestovima, osmehom i pogledom i slabije odgovaraju na poziv vlastitim imenom. Kod mlađe dece s autizmom često je prisutan nedostatak kontakta očima, otsustvo govora tela i skloni su korišćenju tuđe ruke ili tela kao pomagala. user posted image Učestalo slaganje objekata može ukazivati na autizam. Autistična deca stara tri do pet godina, neće spontano prilaziti drugima, i odgovarati na emocije i oponašati druge ljude. Ali ona mogu razviti privrženost osobama koje su im primarni negovatelji ( obično jedan ili oba roditelja). Autistična deca ne vole biti sama. Ali kod njih je izražen problem sklapanja i održavanja prijateljstava. Za njih je merilo prijateljstva kvalitet prijateljstva a ne broj prijateljstava. Manji deo dece s autizmom je sklon agresiji i autoagresiji, oko 30% slučajeva dece može ispoljiti agresivno ponašanje u kraćim intervalima. Otprilike polovina roditelja dece s autizmomom neobično ponašanje svoje dece primeti do starosti od 18 meseci, a oko četiri petine do 24 meseca. Bebe izdvaja deficit u zajedničkoj pažnji, odnosno, ako roditelj uperi prstom i kaže "Gledaj!", dete neće reagovati ili će gledati prst. 1. Neki od uobičajeni znakova, koji ako se uoče zahtevaju stručnu pomoć lekara:
  • Nema "brbljanja" do 12 meseci
  • Nema gestikulacija (upiranje prstom, mahanje rukom pozdravnih poruka i sl.) do 12 meseci
  • Neprogovara ni jednu reč do 16 meseci
  • Bez spontanih fraza od dve reči do 24 meseca
  • Gubitak bilo koje jezičke ili socijalne veštine u bilo kom uzrastu.
2. Pored navedenog Autizam karakterišu i sledeći oblici ponavljajućeg ponašanja:
  • Stereotipija - kretnje bez svrhe poput lupkanja rukama, vrtenja glavom, ljuljanje telom ili okretanje tanjira
  • Kompulzivno ponašanje -se odvija namerno i po pravilima, to je slaganje objekata u određenom redu
  • Jednoličnost - otpor prema promeni, na primer odbijanje premeštanja nameštaja ili dete odbija da se prekine u određenoj radnji.
  • Ritualno ponašanje - predstavlja izvođenje dnevnih aktivnosti uvek istim redom, rutina, poput ne menjanja jelovnika ili reda oblačenja.
  • Ograničeno ponašanje - limitirano fokusom, interesom ili aktivnošću, poput prevelike zaokupljenosti sa jednom igračkom
  • Autoagresija - uključuje pokrete koji mogu povrediti osobu. Otprilike 30% osoba s Autizmom u nekim trenucima pribegne autoagresiji.
Dakle ne može se spontano pojaviti kod deteta sa 2 godine koje se do tada normalno ponašalo i razvijalo. Autistično dete se autistično rodi.

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 490
19.1.2012 14:01:19   
Olga75
evo tema AUTIZAM

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 491
19.1.2012 14:03:59   
New Mom
Blago nama kad imamo Wikipediju!

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 492
21.1.2012 15:45:30   
Tea2
Mogu li se ,kao reakcija na MMr ,javiti povracanje i proliv?
Primila je MMrR u utorak,danas je subota...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 493
21.1.2012 21:16:45   
Leki 77

IZVORNA PORUKA: minavb
.... ne može se spontano pojaviti kod deteta sa 2 godine koje se do tada normalno ponašalo i razvijalo. Autistično dete se autistično rodi.

Ja sam iz gore citiranog teksta, a i čitajući o tome, shvatila da je jedino što 100% znaju to da zapravo ne znaju šta je okidač autizma.
Po našem kalendaru imunizacije deca primaju mmr sa 12 do 15 meseci.
Pedijatri insistiraju na tome da dete tada već hoda.
Odgovoriću kontrapitanjem. Da li to znači da ako ne prohoda, a primi mmr neće ni prohodati?
Imunizacija je fenomenalna stvar i jedna od najbitnijih stvari savremene medicine. To ne sporim. Ono što dovodim u pitanje je neobjektivno izveštavanje i prikrivanje informacija. Prisetimo se samo pandemije svinjskog gripa. Sada se svi prave blesavi, počev od dr Tomice Milosavljevića koji zapravo nije savetovao da trudnice i bebe prime vakcinu već je samo prenosio mišljenje koje je dala struka, a to nema veze sa njim jer on niti je lekar niti kao šef zdravstva jedne zemlje odgovara za poteze svojih zaposlenih.
Dakle, ja nisam 100% sigurna da mmr data 12-mesečnoj bebi koja ima genetsku predispoziciju neće biti okidač za autizam te ću zato sačekati da moje dete napuni te famozne tri godine, a pre toga ga neću uključivati u kolektiv.
Na žalost, ljudsko telo može na neverovatne načine da odreaguje i na vakcinu protiv gripa. Ako ja svojim postupkom mogu da smanjim rizik, smanjiću ga. A ako grešim, ništa strašno, jer će pre vrtića svakako primiti i mmr.

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 494
22.1.2012 0:42:17   
minavb
Okidač? Ja to shvatam drugačije, ili si autističan ili nisi, ili ti roditelji primete ranije ili kasnije. Koleginica moje sestre ima autističnog sina. Primetili su problem nešto posle prvog rođendana. Ja im pomažem koliko mogu. Imam neke zanimljive tekstovekoje su mi slali, okačiću u ponedeljak ako vas zanima. Inače, ishrana je jako važna za autističnu decu. Moji profesori su radili velika istraživanja na ovu temu i bili jako uspešni.

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu Leki 77)
Direktna veza do poruke: 495
29.1.2012 15:55:41   
bokicans
Evo i ja ovde da se javim.Relja i Ognjen,su mmr primili 18januara.Osmi dan od vakcinacuje Relja je dobio te,38.2 .sutra dan  9 su natekle zlezde na vratu,a 10 dan se sav osuo.Ognjen se samo osuo malo,isto 10 dam.Relji tem dolazi do 39.I samo hocu da kažem da doktori u ZOV ,posle vakcinacije tvrde i govore roditeljima da vakcina nema reakcija,A kada je Nađa primila pre 3.5 godine imala je reakcije TJ GOVORILI SU DA IMA....user posted image ČUDO NEVIDJENO.

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 496
29.1.2012 16:20:25   
branki*
nas to ceka za mesec dana,kad boza napuni godinu.malo mi frka od te vakcine,svasta iscitah.

branki

(odgovor članu bokicans)
Direktna veza do poruke: 497
29.1.2012 16:21:22   
Tea2
Zasto kad napuni godinu?To je rano...

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 498
29.1.2012 16:22:42   
branki*
tako nam rekla dr.mislis da je ranouser posted image

branki

(odgovor članu Tea2)
Direktna veza do poruke: 499
29.1.2012 16:25:01   
Olga75
MMR se daje izmedju 12 - 15 meseci
zvercica je primila sa 12 , 5 i imala je temperaturu koja se javila negde 7 - 8 dana posle vakcinacije i trajala dobrih nedelju dana
svaka ali svaka vakcina moze da da reakciju

Marija je moj najveci uspeh

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 500
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Lepa imena za devojčice rođene u decembru ...
Ako očekujete bebu u decembru ili januaru, a još niste odabrali ime za svoje novorođenče, pogledajte našu listu predloga...
Kako obezbediti pravilnu ishranu deteta do...
U ovom periodu i kod roditelja se javljaju brojne nedoumice u vezi pravilne ishrane deteta – Kako obezbediti zdrave obro...

Anketa

Расположење у трудноћи.
пеперутка16

Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?

Click Here