Anoniman
|
mati, znas zasto sam to spomenula.. zato sto mi nije jasno to forsiranje vrtica, ako dete ne zeli da ide, ima otpor, nesto mu tamo ne prija isl. moja drugarica npr. ne radi, sedi kod kuce vec 6,7 godina ali njeno starije dete je upisala kada je imalo nepune dve godine (sada ima skoro 6), a i ovo mladje ce uskoro da krene. desava se da nekada dete negoduje i ne zeli da ide, npr. preko leta kada grupe spajaju, pa nije njena vaspitacica, njeni drugari..ili ako druga deca odu na ekskurziju (jer ona smatra da je ok da joj dete ide u vrtic, ali ne dozvoljava da ide i na izlete i ekskurzije)... i ne mogu da slusam njene komentare tada, zlo mi je! jao maja mi je kod kuce vec nedelju dana, nece da ide u vrtic, ja ne znam sta cu sa njom, samo se mota po kuci...alooo zeno, da li ti tvoje dete smeta kada mozes tako da govoris? pritom, ona ne radi, nikakve posebne obaveze nema, tj. sada i ima oko mladjeg deteta, ali dok njega nisu dobili bukvalno se dosadjivala. i onda ona lepo svoje dete trasportuje u vrtic protiv njegove volje, a onda zove prijateljice i kafenise, jer nema kako da ispuni prepodne. pritom budi decu u 6 ujutru i leti i zimi, ako im je vrtic na 5-10- min od kuce. jer ujutru imaju rituale, moraju da doruckuju sta im ona spremi jer nema poverenja sta ce detetu u vrticu dati isl. i ovog mladjeg je od kada se rodio budila u 6 ujutru da ide sa njima, sto je meni van svake pameti, tako maltretirati malo dete kome je potreban san! ja sam isla u vrtic, ali ga nisam bas volela. krenula sam kasno, sa pune 4 godine i isla 2 godine, do polaska u skolu. tata je radio uvek I smenu, a mama je menjala smene i one nedelje kada ona radi popodne nije me vodila u vrtic. bilo joj je zao da ona sedi kod kuce, a da mene budi rano i vodi u vrtic. onda bismo nas dve bile zajedno prepodne, posle bi ranije krenula na posao, stavila mene u bus, odvela kod babe da budem u medjusmeni dok tata ne stigne sa posla i onda bi tek odlazila na posao. tata bi me kupim kada se vraca sa posla i dovodio kuci. mama kaze da joj je najteze padalo kada me zimi probudi pre pola 6 (jer su radili od 6), stavi na nosu u polumraku, a ja sedim, zmurim i placem. pa *bem ti posao i sve! ja sam sigurna da K necu skorije upisivati, mozda jedino godinu dana pre predskolskog, koje je sada obavezno. znaci da ide mozda 1 god u vrtic, pa onda u predskolsko, videcemo.. najpre jer nema potrebe jer ja ne radim, a i ako radim to je honorarno od kuce. i ako se budem zaposlila uvek ima ko da nam uskoci i da je cuva. a kada budem trazila posao to sigurno nece biti neki sa celodnevnim radnim vremenom, od jutra do sutra, pa da decu vidjam na sat vremena pred spavanje. jednostavno smatram da sam potrebnija da budem kod kuce, pored svoje dece. sto se socijalizacije tice, ne smatram da tako malo dete moze i treba da se socijalizuje. smatram da je u ovom uzrastu njima potrebnija NEGA nego socijalizacija. a mi se trudimo da se sto cesce vidjamo sa prijateljima koji i sami imaju decu, da K bude u drustvu. i na taj nacin joj mi biramo drustvo, a ne da dozvolimo da se druzi bilo kakvom decom. jer razmislite da li biste se vi druzili sa roditeljima sve te dece koja idu u vrtic sa vasim detetom? da li biste bili porodicni prijatelji sa tim ljudima, da li biste zelila da se svakodnevno vidjate i da vasa deca provide toliko vremena zajedno? ja sam sigurna da ne bih zelela sa 80% tih ljudi. i da li bih zelela tu vaspitacicu svog deteta za svoju prijateljicu? da li bi to bila osoba sa kojom bih ja mogla da kontaktiram, da recimo bude dadilja u nasem domu nasem detetu, da li zelim da nepoznata zena uziva sa mojim detetom citav dan, dok ga ja skoro ne vidjam? NE ZELIM, i zato sam ja protiv vrtica. ja ga smatram nuznim zlom, a nikako necim sto je najbolji izbor za moje dete! npr. imamo prijatelje koji zive ovde u kragujevcu, ona je iz uzica, a on iz cacka. upoznali se ove, tu ostali da zive i izrodili decu. oni nemaju drugog izbora, njihova deca moraju u vrtic. nikoga od familije nemaju ovde. ali za njih nije resenje ni vrtic, jer on radi od 9-5, a ona je doktorka bez posla. i kako ce se ona zaposliti, kad znamo da dr rade po smenama, da imaju nocni rad, dezurstva isl. .. al to je vec druga prica..
|