cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Uskršnji zekani i ostali slatkiši

  
clock-img

02.04.2010, 15:46

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

Testo sam napravila od testa za vanilice (250g brašna, 100g šećera, 1 vanilin šećer, 2 žumanca ili 1 celo jaje, 125g margarina). Oblikuje se jedan veći krug, spljošti i malo zašilji sa dve trane, to će biti glava; onda se naprave 2 valjčića, spljošte i oblikuju ušice (slikica). Uši pritisnuti na glavu da se sve zalepi, peći na nauljenom plehu pa pečene pažljivo odlepiti da se ne slome.
user posted image

Za ukrašavanje:75g šećera u prahu, 1 kašika kukuruznog brašna, 60ml soka od limuna, 60ml vode- kuvati da se zgusne, podeliti na onoliko delova koliko boja želite, sipate kolačarske boje, dobro umešate i dekorišete zekane.
user posted image

< Poruku je uredio Ana RR -- 19.4.2011 11:21:41 >

clock-img

02.04.2010, 15:52

clock-img

BabyG

pencil-img

445

IZVORNA PORUKA: BabyG

Nije jaje, al'' se jede!

user posted image



Vidim pominju se zekani, pa reko da se i ovde pohvalim mojim! user posted image Uglavnom, klasično ''u kiselo'' testo. Malo komplikovano za pravljenje, pošto je iz slojeva (dobrih 2h bez pečenja)...

Edit: recepAt

ZA TESTO: 250 ml mleka, 1 kvasac, 2 kašičice soli, 1 kašičica šećera, 100 ml ulja, 700 gr brašna, 1 kašika sirćeta, 2 jajeta;

I JOŠ: 100 gr margarina i 1 jaje za premazivanje, susam i 2-3 špagete-za brkove, kim (lan ili mak)-za oči.

PRIPREMA: U mlako mleko stavimo šećer i kvasac da nadođe. U to dodamo ulje, so,sirće i 2 jajeta i promešamo. Dodamo brašmo i zamesimo testo. Prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da nadođe (najmanje 30 minuta).
Testo premesimo i podelimo na dva jednaka dela.
GLAVA: Prvi deo podelimo na 5 jednakih loptica. Prvu lopticu razvučemo i premažemo margarinom. Drugo isto razvučemo i premažemo margarinom pa prebacimo preko prve. Sa trećom postupio isto, pa premažemo jajetom. Četvrtu razvučemo da bude malo veća od prethodnih. Čašicom napravimo rupe za oči, pa ga prebacimo preko trećeg i višak podvučemo ispod. Od krugova (od očiju) napravimo brkove i stavimo ispod očiju. Prebacimo glavu u pleh obložen papirom za pečenje i premažemo jajetom. Na oči stavimo kim/lan/mak, a na brkove susam. Petu lopticu ostavimo sa strane.

UŠI: Drugu polovinu testa, takođe, podelimo na 5 loptica. Prvo testo razvučemo u duguljastu formu i premažemo margarinom. Isto postupimo i sa drugim, pa ga prebacimo preko prvog. Isto i sa trećim i četvrtim delom. Onda to razvučemo u duguljastu formu (skoro duplo dužu), pa ga urolamo po širini. Urolano testo podelimo na dva dela (po dužini) i rukama ih blago pritisnemo. Petu lopticu od prvog dela i petu lopticu od drugog dela, takođe, razvučemo u duguljastu formu i u sredini isečemo () -takav oblik. Izvadimo isečeno testo, a ostatak prebacimo preko ušiju i višak podvučemo pod testo.

Ušia namestimo uz glavu, a od ostatka testa napravimo nos. Špagete premažemo jajetom i stavimo u pleh pored zeca. Pečemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Posle 10 minuta smanjimo temperaturu na 180 i prekrojemo folijom i pečemo još 20 minuta. Posle toga skinemo foliju i ostavimo još 2-3 minuta da porumeni. Kada je gotovo, špagete podelimo na pola i u prohlađenu pogaču stavimo na mesto brkova.

Ako neko uzme ovo da pravi-taj nije normalan! user posted image


< Poruku je uredio BabyG -- 2.4.2010 16:21:46 >

clock-img

02.04.2010, 15:58

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

Da stavim i tortu zekana (od prošle godine)

user posted image

clock-img

02.04.2010, 16:23

clock-img

BabyG

pencil-img

445

E, Lilly, Lilly.. Nisi ni svesna kol'ko ću ti fora ukrasti, samo dok Teodora malo poraste.. user posted image

clock-img

02.04.2010, 16:46

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

Pa zato i stavljam svoja dela, i vi svoja, pa se inspririšemo user posted image

clock-img

02.04.2010, 20:14

clock-img

Anoniman

Svaka cast Lilly user posted image

clock-img

02.04.2010, 20:17

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

Lilly, skidam kapu user posted image

clock-img

02.04.2010, 21:49

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

user posted image

clock-img

02.04.2010, 22:17

clock-img

guppy RR

pencil-img

5437

... a sad reci gde da je okačim,
pošto bi da sednem i da načnemo tortu user posted image

clock-img

02.04.2010, 22:23

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

Okačiš? Ma samo ti sedi i ručkaj user posted image user posted image

clock-img

04.04.2010, 21:56

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

Evo još nekih zekana user posted image Doduše, sinoć kada sam ih zamesila su bili zekani, ali jutros kada sam htela da ih ispečem za doručak, malo su se rasplinuli user posted image Ali, mogu poslužiti kao ideja

user posted image

Testo je obično testo za kiflice (vama omiljeno), oblikujete kuglu, pa je malo zašiljite sa jedne str. kao njušku, zasečete makazama uši, zrna bibera stavite kao okice a ruzmarin kao brkove user posted image Budu super uz uskršnji doručak, jaja, šunka... i zekani user posted image

clock-img

04.04.2010, 21:58

clock-img

*Alexx*

pencil-img

8067

Kako vam nije bilo žao da jedete zekane user posted image
Šalim se, ja se divim vama, tako odličnim kuvaricama user posted image


_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

clock-img

04.04.2010, 22:00

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

Bićeš i ti Alex kada porasteš user posted image user posted image

clock-img

04.04.2010, 22:43

clock-img

Ana RR

pencil-img

34340

IZVORNA PORUKA: Lilly RR

Bićeš i ti Alex kada porasteš user posted image user posted image



user posted image


_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

05.04.2010, 09:46

clock-img

*Alexx*

pencil-img

8067

IZVORNA PORUKA: Lilly RR

Bićeš i ti Alex kada porasteš user posted image user posted image



user posted image Iz tvojih usta u božje uši user posted image


_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

clock-img

15.04.2011, 16:04

clock-img

bojana86

pencil-img

296

http://zena.blic.rs/Kuhinja/6448/Korak_po_korak_Zamesite_Uskrsnjeg_zeku

evo zanimljive tortice za ovaj uskrs,pa vjeste zene pokusajte !!!user posted image

_____________________________

"Ne idi onuda kuda staza vodi.
Radije kroči onamo gdje puta nema
i ostavi trag..."

clock-img

18.04.2011, 10:10

clock-img

Anoniman

Jel imamo temu o uskrsnjim jajima , farbanju i ukrasavanju ? 

clock-img

18.04.2011, 10:55

clock-img

Ana RR

pencil-img

34340

Ribizla, u temi Uskrs je pisano o farbanju jaja, samo kreni od početka.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

18.04.2011, 11:31

clock-img

Anoniman

Hvala Ana user posted image

clock-img

19.04.2011, 11:17

clock-img

Ana RR

pencil-img

34340

Ribizla, meni je super onaj recept koji je napisan na kutiji sa piškotama. Sigurno možeš tu da dodaš i jagode.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

19.04.2011, 11:20

clock-img

Snelle

pencil-img

7446

Ovo nisu uskršnji zekani, ali mod reče ovde da pišemo recepte user posted image
Elem,

IZVORNA PORUKA: Snelle
Ribizla - kupiš 4 mala pakovanja piškota ili dva velika. Prva dva pakovanja poređaš u tepsiju, pri čemu svaku piškotu umačeš u mleko. Preko toga staviš pakovanje smrznutih frikomovih jagoda (naravno pre toga odleđene ) koje si prethodno pomešala sa pavlakom (ja kupim onu imlekovu kanticu pavlake) + možeš, a i ne moraš da u tu smesu dodaš i šećera (ja to stavim odokativno). Drugi red isto tako (piškote+pavlaka sa jagodama). Na kraju staviš šlag i torta je gotova. Ne treba ti više od 20ak minuta za nju. Brza a ukuuuuusnaaaa!
P.S. jagode i pavlaku nemoj da mešaš mikserom, samo varjačom/kašikom, da ti ne fil ne bi bio mnogo redak.



< Poruku je uredio Ana RR -- 19.4.2011 11:22:03 >


_____________________________

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

clock-img

19.04.2011, 11:31

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

divni su ovi zekani ali ja sam nevesta user posted image i mislim da cu napraviti reforma tortu , jedinu koju znam da napravim i u duhu Uskrsa dekorisacu je onim bombonicama jajima user posted image

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

20.04.2011, 09:42

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Hoćemo i mi praviti zečekeuser posted image
Ovi od Lilly mi ne izgledaju kompliciranouser posted image

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

20.04.2011, 10:28

clock-img

Anoniman

Snelle , slican recept mi je poslala moja druga user posted image
Dve velike kutije piskota+1 mala
Kantica pavlake + 2 case da se nadje
2 pakovanja jagoda
slag
500gr prah secera , od toga ces sipati koliko hoces , zavisi od ukusa
Pomesati kasikom pavlaku i secer , umakati piskote u tu smesu i redjati , staviti jagode preko , ako ima dosta fila staviti i malo fila .. Oko 4 - 5 redova ili 3 - 4 , zavisi od tacne , Preko slag
Ostaviti u frizideru preko noci user posted image

clock-img

22.04.2011, 22:31

clock-img

Misica 3

pencil-img

538

Evo jedna super tortica...lako i brzo se pravi i lagana za jelo.

Zelatin torta

1l mleka i 300g secera da prokuva.
Izmesas 3 kesice zelatina sa 15 kasika vode dok ne pobeli i sastaviti sa mlekom. kad se ohladi, podeliti na 3 dela.
Prvi deo-umutiti slag kremu od vanilei staviti u podmazan dublji sud(staviti par min.u frizider da se stegne)
Drugi deo-slag krema od jagode i sasuti preko prvog dela, pa opet u frizider
Treci deo-slag krema od cokolade...
Kada se stegne prevnuti tortu i staviti slag, ukrasiti...

Ja sam koristila neke kalupe koje je mm pravio od kartona, pa smo je napravili u obliku zekana(usi-cokolada, glava- jagoda, telo- vanila).

< Poruku je uredio Misica 3 -- 22.4.2011 22:34:33 >