cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Jela iz našeg detinjstva

  
clock-img

24.01.2011, 14:31

clock-img

Ana RR

pencil-img

34334

Evo temice!

Ja mnogo volim hranu koju su mi spremale bake, jedna slavonka a jedna bosanka! Ništa nije bilo tako ukusno!

Muž me često zadirkuje kako sam prava seljančica jer svako malo spomenem neku hranu iz sela, ili bunarsku vodu ili me neki miris podset_i na jabuku petrovku koja je rasla ispod prozora bakine sobe user posted image   eeeh..

Ako neko zna recepte nekih starinskih jela, bilo bi lepo da ih zabeležimo, da ne odu u zaborav!

< Poruku je uredio Ana RR -- 24.1.2011 14:37:28 >


_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

24.01.2011, 17:51

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

Anaaaa user posted image user posted image user posted image
ima jako puno jela koje su mi pravile majka ( mamina mama ) i baka a ja ih ne pravim.
Stavicu recept za taranu , to volimo i cesto pravi , malo drugacije nego sto je pravila moja majka ali cu staviti njen recept user posted image
Zamesi se testo kao za supu , znaci na jedno jaja 100 g ostrog brasna , kad se malo prosusi istrenica se na krupnoj rendi da budu lepe kuglice ( ima i kupovna ) i ostavi se da se osusi . To je osnova.
Suva tarana se proprzi na masti i kad "ozivi" zalije se vodom i ubaci krompir isecen na kocke . Kad provri doda se domaca kobasica ( majka je oprala da ne bude gorkasto ) i kuvani paradajz i to dosta . Mora se stalno mesati jer tarana hoce jaaaako da zagori . Kad provri doda se soli i vode ( obicno treba ) i kuva uz stalno mesanje jos 10 - 15 minuta . Onda se skine sa vatre i poklopi da se dobro upari  i gotovo. Kao predjelo je obicno servirala paradajz corbu ili soparnu corbu ali to cu drugi put napisati user posted image
prijatnoooo


_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

24.01.2011, 18:00

clock-img

SUPER MAMA

pencil-img

2363

Stavicu recept za taranu


Aaaaaa jos neko ko zna sta je tarana, jeeeeeeeeeeeee....
Ja pravim tarana i jufke koje obozavam a i Moni.
Samo sto ja ih susim jedno 10 dana. zatim pripremamo po potrebi kao recimo makarone procedim dodam sir pvalakicu i Moni se razvali jeduci.
Imam i masinicu za jufke.
Inace za taranu ja stavljam 1,5 kg griz+brasno+jaja.Aj videcu recept pa stavicu ako nemate nista protiv.

< Poruku je uredio SUPER MAMA -- 24.1.2011 18:01:55 >

clock-img

24.01.2011, 18:02

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Ja volim kiselu taranu, u kiseloj paradjz-čorbiuser posted image

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

24.01.2011, 18:02

clock-img

Anoniman

Ja od bake imam recepte za gomboce, za slatki kupus-najlepši na svetu, za rolat sa pekmezom od šljiva...stao mi je mozak, al to su mi neka jela koja me najviše vežu za nju...i mešenje domaćih rezanaca što sam prvo od nje naučilauser posted image

clock-img

24.01.2011, 18:05

clock-img

lenaa

pencil-img

917

ja sam volela kolac sa visnjama i nekako mi je najsladje bilo da izvadim sve visnjice iz kolaca i pojedem ih user posted image

clock-img

24.01.2011, 18:05

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

da , tarana i testo za supu se obicno prave od 50 jaja pa se suseeee do besvesti i onda ih je majka stavljala u posebne platnene kese i kacila u spajz . Gomboce nikad nisam pravila , moracu ovih dana . Najvise sam volele onu slatku prezlu . Zbog toga sam jela i testo sa slatkim sirom user posted image


_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

24.01.2011, 18:11

clock-img

SUPER MAMA

pencil-img

2363

Evo slikala sma taranuuser posted image
user posted image
user posted image

clock-img

24.01.2011, 18:16

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

SM tarana ti je original user posted image

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

24.01.2011, 18:18

clock-img

SUPER MAMA

pencil-img

2363

IZVORNA PORUKA: olga75

SM tarana ti je original user posted image


user posted image user posted image user posted image
Kasnije cu staviti recept.Nedami ovo moje dete sada.

clock-img

24.01.2011, 18:23

clock-img

majared

pencil-img

1565

Da li su gomboce knedle i šufnudle???
Eto prvog jela. Pa onda

  1. jaja u šolji - meko kuvana jaja se zamešaju sa hlebom u šolji, posole i to je to
  2. šnenokle - nisam jela nepamtim od kad a baba mi redovno pravila
  3. princez krofnr - još jedan babin cpecijalitet
  4. domaći hleb - by druga baba
  5. priganice - kao prethodno

Za sad toliko

clock-img

24.01.2011, 18:26

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

gomboce se prave sa krompirom , pa se brasno doda pa ne znam dalja
ali znam recept za snenokle tj. imam zapisamo samo sto se kod nas to zove pticije mleko user posted image


_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

24.01.2011, 18:49

clock-img

Brisani korisnik

pencil-img

-4166

[Sadržaj poruke je obrisan]

clock-img

24.01.2011, 18:51

clock-img

snješka

pencil-img

1611

Pura, popara i cicvara. Uh kad se sjetim još nekog, pisaću.

_____________________________

"Čovjek ti je, bona, teški hajvan i ovo malo duše šejtan mu dade da mu teže bude!"

Nisu loša vremena nego ljudi!

clock-img

24.01.2011, 18:56

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

snjeska , kako se pravi cicvara ?

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

24.01.2011, 19:04

clock-img

majathegreat

pencil-img

938

Jaja sa plotne!
Direkt na plotnu ili ploču na smederevcu koju prethodno posoliš, razbiješ jaje i ispečeš obe strane. Još uvek nam je to specijalitet u našoj kafani na selu. Kafana - tako zovemo tu prostoriju jer je stvarno bila kafana od mog pradede. Jaka hrana, a uz to naravno servirati sira, luka, pečenice, kisele krastavčiće ili leti svež paradajz i mladi beli luk. Posle toga pivce, pa nas oblije znoj što od klope, što od piva, što od smederevca...Kad smo bili mali naravno da ovo nismo ništa voleli niti jeli, ali sećam se tog mirisa i izgleda stola kojeg sada napadamo.

clock-img

24.01.2011, 19:08

clock-img

Anoniman

Popara koju mi je tata pravio sa Sjeničkim sirom i kajmakom , onda babin sir koji je sama pravila , sećam se snežno bele gaze za ceđenje mleka i doba dana kada me je vodila da gledam kako muze krave user posted image

clock-img

24.01.2011, 19:08

clock-img

majathegreat

pencil-img

938

A ono što smo kao deca jeli mi smo zvali šeširići.. Kiselo testo slatko sa pekmezom, uglavnom od šljiva.

< Poruku je uredio majathegreat -- 24.1.2011 19:09:09 >

clock-img

24.01.2011, 19:10

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

majo , mislis na salcice? 

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

24.01.2011, 19:10

clock-img

Ana RR

pencil-img

34334

Presnac!!! O bože! Već sa kapije oset_im miris iz letnje kuhinjice u kojoj je stari smederevac user posted image baka izvadi tepsiju iz rerne, a ono vruće, pa miriše, odozgo zlatnobraon korica se zapekla, majko mila user posted image i ne čekam da mi stavi u tanjir, viljušku u ruke i iz tepsije jedem user posted image

Pravila sam više puta, ALI NIJE TO TO!! Ne miriše onako na vatricu i drva, nema taj specifičan ukus..user posted image

< Poruku je uredio Ana RR -- 24.1.2011 19:19:30 >


_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

24.01.2011, 19:16

clock-img

ika979

pencil-img

63

 
Evo, evociram uspomene a i otvara mi se apetit  user posted image
Popara, przenice, ustipci, kacamak, pogaca, domace pite, proja i mleko, palacinke sa secerom......
Tako je bilo sve jednostavno i lepo!

clock-img

24.01.2011, 19:27

clock-img

snješka

pencil-img

1611

IZVORNA PORUKA: olga75

snjeska , kako se pravi cicvara ?



Tako što u šerpu ili šerpicu naspeš vode, staviš kašiku masti i starog slanog kajmaka i kad to kuva malo duže, smanjiš temperaturu i kroz sito sipaš kukuruzno brašno i miješaš. Ostaviš da bude malo mekša, bolje je, jer kako se hladi tako se stvrdnjava.
Na sreću ja imam tetku koja ima kravu pa mi šalje i sir i kajmak i mlijeko. Upravo sam je zvala da je pitam kako se pravi cicvara. Obožavam njenu kuhinju, jer je žena učila od svoje majke, moje bake.


_____________________________

"Čovjek ti je, bona, teški hajvan i ovo malo duše šejtan mu dade da mu teže bude!"

Nisu loša vremena nego ljudi!

clock-img

24.01.2011, 19:29

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

moja baka mi je to pravila ali bila sam jako mala i nisam zapamtila , umrla je kad sam ja imala 12 godina user posted image
Kazi mi , da li umesto kajmaka moze sir ?


_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

24.01.2011, 19:41

clock-img

Anoniman

Je l' jeo neko od vas onaj pravi , beli kačamak sa krompirom i (čini mi se) kajmakom koji se snažno "tuče" po pola sata drvenim čekićem kao u avanu ? To je nama moj deda na Kosovu pravio , uf , kako je to mljac bilo ...
I pite domaće ... moja mama dan danas sama razvlači kore , uf , mljaaaac ...

clock-img

24.01.2011, 19:47

clock-img

Anoniman

Testo u mleku,i to sveze pravljenio,domace, s vanilinim secerom :)