cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Jela iz našeg detinjstva

  
clock-img

24.01.2011, 19:51

clock-img

lesica

pencil-img

12015

Hmmm,pita od razvlacenih kora sa crnim lukom,ili kupusom ili sirom ili krompirom,pa onda lokume sa sirom ili lukom ili prazne pa onda sa dzemom i jufke sa secerom. I puslice za koje je moja baka satima rucno viljuskom lupala belanca i vanilice koje je uvek imala u kredencu. I jaretina ispod saca za Uskrs. 

clock-img

24.01.2011, 20:01

clock-img

snješka

pencil-img

1611

IZVORNA PORUKA: olga75

moja baka mi je to pravila ali bila sam jako mala i nisam zapamtila , umrla je kad sam ja imala 12 godina user posted image
Kazi mi , da li umesto kajmaka moze sir ?



Možeš da staviš, ali nije to to onda.
Žene koje su željne pite od domaćih kora....hajte na ručak nekad. Samo se najavite i recite koja će koju pitu user posted image . Zavrnuću rukave.


_____________________________

"Čovjek ti je, bona, teški hajvan i ovo malo duše šejtan mu dade da mu teže bude!"

Nisu loša vremena nego ljudi!

clock-img

24.01.2011, 20:05

clock-img

briseljancica

pencil-img

111

secam se maminog peciva-kifle puter kifle, pogacice sa sirom, sa cvarcima, prazne... to su recepti koje je nasledila od svog oca i dede koji su bili pekari.
tata je pravio nesto sto je zvao bosanski kolaci a testo je slicno kao za palacinke. jede se slano ili slatko, ili sa sirom i dzemom kako je on voleo. to sam mogla non-stop da jedem(sem kad ga napravi sa ostatkom od pireauser posted image )

clock-img

24.01.2011, 20:08

clock-img

majathegreat

pencil-img

938

IZVORNA PORUKA: olga75

majo , mislis na salcice? 



Ne, salčići se prave sa svinjskom mašću koliko ja znam, i onako razvlače kao lisnato testo, a ovo bude baš samo kiselo testo jedino što savijaš recimo kvadrat na trougao pa uvrneš vrh. Uh ala sam stručna. Nisam ja pravila nikad, ali sam gledala.

clock-img

24.01.2011, 20:11

clock-img

Anoniman

Lesice , kad si spomenula jaretinu - kod nas , kad se skupi familija u našem selu u brdima Crne Gore (moja Koza Nostra user posted image ) - znalo je da skikne po koje jegnje iz babinog stada user posted image . Ja sam kao klinka i žvaćkala tu jagnjetinu , a onda je jedne godine skiknulo i MOJE jagnje (koje je već uveliko bilo ovca , al'' ajde sad user posted image ) , i otkako mi ubiše Zvončicu zarad familije i njihovih punih trbuha - gadno sam im zamerila i jagnjiće volim samo kad još skakuću po poljanama user posted image .

< Poruku je uredio BubaMira -- 24.1.2011 20:12:25 >

clock-img

24.01.2011, 20:12

clock-img

Ana RR

pencil-img

34339

Moja mama je pravila nešto, kao kolač ali nije kolač jer nije mnogo slatko. Testo se zamuti malo gušće nego za palačinke (a šta ide u testo ne seća se ni mamauser posted image ), istrese se u tepsiju i ispeče. Pred sam kraj se odozgo namaže pavlaka, pospe se šećer i čini mi se još malo zapeče. Kako je to bilo ukusno (mada neverovatno deluje user posted image ).

Pa bakina krompiruša, mogla sam je svaki dan jesti user posted image pa mekike sa slanim ovčjim sirom, ufffff!


_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

24.01.2011, 20:14

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Belmush, salep, sataras i skorbara, mogla sam na tome da zivim kad odem kod baje za raspust!

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

24.01.2011, 20:14

clock-img

Volta

pencil-img

848

kako divna tema,ali sam po malo setna... pogačice,pa kifle i kiflice,tarana,rastezano,kolači na "kurzovinu",kisela testa sa makom,orasima,rogačom,knedle ili gomboce sa šljivama,cicvara,salčići kada je svinjokolj,kačamak,zavijače,krofne,sos od mirođije i rena,ma ima toga onolikouser posted image ...

_____________________________

NAGRADE NE POSTOJE ZA PROSEČNE REZULTATE! LJUDIMA TREBA SUPROTSTAVITI DIPLOMATIJU,ZBIVANJIMA VEŠTINU!

clock-img

24.01.2011, 20:18

clock-img

majared

pencil-img

1565

Jooooooooj, kako sam mogla da zaboravim SALČIĆE. Mmmmmmmmmm, njaaaam

clock-img

24.01.2011, 20:21

clock-img

Ana RR

pencil-img

34339

Pretražih sve ali ne mogu da nađem recept za presnac user posted image to je toliko jednostavno, unutra ide samo belo kukuruzno brašno, jaja i pavlaka, ali ne znam mere. Dok se peče brašno ostane na dnu a jaja i pavlaka se podignu gore user posted image pa kad se to lepo zapeče,mmmmmm user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

24.01.2011, 20:23

clock-img

Volta

pencil-img

848

pa "bećar paprikaš",pa krompir u gaćama i čvarciiii mmm...pa ondaaaaaaa...ne mogu da se setim

_____________________________

NAGRADE NE POSTOJE ZA PROSEČNE REZULTATE! LJUDIMA TREBA SUPROTSTAVITI DIPLOMATIJU,ZBIVANJIMA VEŠTINU!

clock-img

24.01.2011, 20:25

clock-img

Volta

pencil-img

848

džiga u maramici i naravno domaći rezanci široki sa makom ili orasima.....

_____________________________

NAGRADE NE POSTOJE ZA PROSEČNE REZULTATE! LJUDIMA TREBA SUPROTSTAVITI DIPLOMATIJU,ZBIVANJIMA VEŠTINU!

clock-img

24.01.2011, 20:26

clock-img

Volta

pencil-img

848

vanilin krancle,vanilice,London štangle....ih!user posted image

< Poruku je uredio Volta -- 24.1.2011 20:27:29 >


_____________________________

NAGRADE NE POSTOJE ZA PROSEČNE REZULTATE! LJUDIMA TREBA SUPROTSTAVITI DIPLOMATIJU,ZBIVANJIMA VEŠTINU!

clock-img

25.01.2011, 01:01

clock-img

~Nim~

pencil-img

106

Sociva - mogu da se spremaju na sve nacine ko i pasulj
user posted image
Kad sam bila jako mala (2-3godine) kod nas je boravila moja sestra od strica iz Bosne.
U paketicima crvenog krsta za izbeglice koje je primala bilo je toliko sociva da nismo znali sta ce mo sa njim.
Ima dobrih 15 godina kako ovo jelo nisam jela...nit sam cula da ga iko sprema


_____________________________

...od secera i sna ...

clock-img

25.01.2011, 01:05

clock-img

~Nim~

pencil-img

106

Tufahije - moja baka ih je najbolje pravila
user posted image
kuvane/pecene jabuke punjene orasima,jabukama i slagom


_____________________________

...od secera i sna ...

clock-img

25.01.2011, 01:11

clock-img

~Nim~

pencil-img

106

Ovo bas i nije jelo...
Kad god bi mama pravila karamel ili serbet
pre nego sto u preprzeni secer sipa mleko ili vodu
ubacila bi unutra kasiku na koju bi se potom sav secer zalepio
i tako samo brat i ja dobijali ''lizalice''
user posted image
obozavali smo to ko klinci


_____________________________

...od secera i sna ...

clock-img

25.01.2011, 08:08

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: olga75

Stavicu recept za taranu , to volimo i cesto pravi , malo drugacije nego sto je pravila moja majka ali cu staviti njen recept user posted image
Zamesi se testo kao za supu , znaci na jedno jaja 100 g ostrog brasna , kad se malo prosusi istrenica se na krupnoj rendi da budu lepe kuglice ( ima i kupovna ) i ostavi se da se osusi . To je osnova.



iju! a ja bila ubedjena da tako nesto ne postoji kod nas user posted image  ovde se to zove "trahanas", ali kad se napravi ta osnova, malo se drugacije kuva, prave ga kao supu tj. prokuvavaju u vodi i onda dodaju po zelji sir, sunku... a pravi se vise vrsta tog testa - posno, mlecno, sa nekim povrcem...

clock-img

25.01.2011, 08:12

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: olga75

gomboce se prave sa krompirom , pa se brasno doda pa ne znam dalja



da, prokuva se krompir, pa se onako izmrvi, doda se jaje, mleko, malo ulja i dodajes malo brasna po potrebi da ti testo ispadne mekano ali ipak dovoljno cvrsto da bi pravila kuglice. uzmes komad testa u ruku, napravis ga onako pljosnatog, u sredinu stavis sljivu i zatvoris, tj. oblikujes lopticu.
kad napravis loptice tj. gomboce, prokuvas ih u vodi koja vri (da pocnu da se okrecu u toj vodi), izvadi i pospese prezlama koje si preprzila sa malo secera i ulja. user posted image

clock-img

25.01.2011, 08:15

clock-img

Anoniman

a inace, baba je spremala cesto  sapice, zabro snite, london stangle...a mama princez krofne user posted image
ali tu je i verzija 'leba, masti i paprike user posted image

clock-img

25.01.2011, 08:16

clock-img

maja19

pencil-img

657

Ksena ovo je na principu knedli sa sljivama...
Moja mama je spremala urmasice, to nisam jela ne pamtim..

clock-img

25.01.2011, 08:31

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

Ksena , to je to user posted image user posted image user posted image samo sto je majka stavljala pekmez od kajsija u gomboce , mislim da znam sta cu kuvati u subotu user posted image

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

25.01.2011, 08:37

clock-img

maja19

pencil-img

657

A jel zna neko recept za bob..cini mi se da se tako zove...posne pihtije..

clock-img

25.01.2011, 08:42

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

to je onaj krupni pasulj? Posne pihtije , mislis povrce u aspiku ? To se kuva obicna supa ali duze i na kraju se stavi rastopljeni zelatin i sipa u modle pa se ostavi da se uzelira ali nije nesto posno , bas zbog zelatina


_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

25.01.2011, 08:44

clock-img

Lu

pencil-img

15094

IZVORNA PORUKA: ksena

IZVORNA PORUKA: olga75

gomboce se prave sa krompirom , pa se brasno doda pa ne znam dalja



da, prokuva se krompir, pa se onako izmrvi, doda se jaje, mleko, malo ulja i dodajes malo brasna po potrebi da ti testo ispadne mekano ali ipak dovoljno cvrsto da bi pravila kuglice. uzmes komad testa u ruku, napravis ga onako pljosnatog, u sredinu stavis sljivu i zatvoris, tj. oblikujes lopticu.
kad napravis loptice tj. gomboce, prokuvas ih u vodi koja vri (da pocnu da se okrecu u toj vodi), izvadi i pospese prezlama koje si preprzila sa malo secera i ulja. user posted image


Knedle, eto nisam ni ja znala šta su gomboceuser posted image
Imamo nekoliko recepta za njih ako vas zanima, OVDJE 


_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

25.01.2011, 08:45

clock-img

SUPER MAMA

pencil-img

2363

Posto sam ja iz Makedonije nabrajali bi nekoliko jela koja moja baba do dan danas zna da spremi.
Poslatica zvana Mlecnik
Tulumbe
Kadaif
Zatim recimo Drob sarma(to je ustvari jagnjeca dzigerica i maramici)ovo obozavam
Pindzuruser posted image
Turlitava(jelo u kome ima tri vrsta mesa i mnogo vrsta povrca)
Cufte od tikvice....