SLATKI KUPUS
1kg kupusa iseći na kocke
2 mala c. luka sitno isečena
4 čena b. luka sitno isečena
vegeta biber dl paradajza
2 kašike masti
3 kašike brašna
1 kašika aleve paprike
U šerpu staviti kupus, c. i b. luk, vegetu, biber i naliti vodom do pola kupusa. Kuvati poklopljeno dok se kupus ne skuva (oko 45min), pa dodati zapršku od masti, brašna i paprike, dodati paradajz i kuvato još 15 minuta.
SARMA
smesa:
1250g mlevenog mesa (svinjsko ili pola juneće pola svinjsko)
2 male glavice crnog luka, sitno iseckane
4 čena belog luka, sitno iseckana
100g sitno isečene slanine
250g sitno isečene kolenice
500g pirinča
2 kašike aleve paprike
1 kašika vegete
2 kašičice bibera
slaganje:
40 listova kupusa (ako je kupovni, proprati ga da ne bude jako kiseo, i obično su veliki, pa ih preseći duž žile na dva manja, a žilu obavezno odstraniti)
7-8 debljih komada slanine
2-3 parčeta suvog dimljenog mesa kost od kolenice sa mesom koje je preostalo
1 kašika vegete
zaprška: 3 kašike masti, ili 1dl ulja 5 kašika brašna 2 kašike aleve paprike
Napraviti smesu i dobro je „umesiti“. Na dno lonca staviti kolenicu, pa ređati sarme, na dno stavljati veće, a gore manje, i ubacivati između sarmi slaninu i suvo meso. Preko staviti kašiku vegete, pa naliti vodom do kraja lonca, ili da prekrije sarmu sa dva-tri prsta. Kuvati oko 2 sata. Napraviti zapršku, sipati je u lonac i mrdati i drmati lonac dok se zaprška ne spusti svuda, može se malo „pogurati“ i tankom varjačom, ali paziti da se ne raspadnu sarme. Kuvati još 15 minuta.
SOS ZA ŠPAGETE-CRVENI
1 glavica c. luka sitno isečena
1 čen b. luka sitno isečen
300g mlevenog mesa
vegeta, biber, origano
1 kašika brašna
1 kašika aleve paprike
1l kuvanog paradajza
Izdinstati c. luk na malo ulja, pa dodati meso, vegetu, biber i beli luk. Dinstati oko 30 minuta, pa dodati brašno i papriku, pa nalivati paradajzom do željene gustine. Dodati origano i kuvati još 10 minuta.
< Poruku je uredio Tash -- 18.12.2010 21:59:50 >