Bebilina -> RE: Napredovanje VAŠE bebe po mesecima (30.1.2013 21:39:10)
|
IZVORNA PORUKA: Maslacak15 I dalje mi nije jasno kako razlikujete bebu, kojoj je 650 grama mesecno dovoljno i onu koja bi se radje ugojila 900gr da ima hrane?? To je individualna stvar a ne stvar grafikona. Ne govorim o medicinskoj ugrozenosti, bebe koje uopste ne dobijaju na tezini su medicinski ugrozene ali o subotpimalnoj ishrani ? Po meni je logicno proveriti da li beba dobija dovoljno. A to o gojaznosti i o istrazivanjima je neka druga tema, nebih da je nacinjem. Narocito nelogicnosti tipa, ako je samo dojena onda moze da bude debela a ako je dohranjena onda joj smeta... Majcino mleko jeste najbolje ali kalorije i masno tkivo su jednaki. Maslacak pa rekli smo da beba koja dobija dovoljno hrane je vesela, lepo spava, lepo piski, kaki itd. Tako se razlikuje od one koja nije dobila dovoljno. Sto se tice kolicine popijenog mleka ja nisam za to da je bitna kolicina, vec kvalitet na koji majka direktno utice svojom ishranom. Mame zaboravljaju da sve sto pojedu ide u mleko i vode se time da u toku trudnoce i dojenja mogu da "jedu koliko i sta jos hoce". Apsolutno sam protiv toga. Jedna od novih studija pokazuje da bebe mama koje se nezdravo hrane vise spavaju i zaspu odmah posle podoja jer ih toksini preneseni u mleko opijaju. Tako da se ne sme zaboraviti da je majcina ishrana sve i sva za tu bebu, kako u trudnoci, tako i u toku dojenja i da nazalost postoje nacini da majcino mleko i naskodi ako se sebicno pristupa ishrani. A na temu "lepo i debelo" se slazem sa tobom. Tezina je tezina, nije bitno dal od adaptiranog ili majcinog i previse iste nije dobro. Majke se uzasavaju kad im se kaze da ce beba morati "na dijetu" ako tako nastavi da dobija je kako neko sme da ogranici majcino mleko? Ne shvataju da je to za njihovo najdugotvornije moguce dobro i uopste ne znaci izgladnjivanje bebe. Najcesce je u pitanju korigovanje ishrane kod majke koja je zajedno sa frekventnoscu podoja jedini problem. Dakle bebi se dojka ne budi svaki put kad zaplace jer za plakanje postoje i drugi razlozi. Nije ok da dete jede ili sisa non-stop ma koliko to mleko bilo zdravo za njega. Olga apsolutno se slazem sa tvojim stavom da dojenje treba podrzavati na svaki moguci nacin, majkama pomagati, savetovati kako i sta da urade sa onim sto imaju, a ne odmah se hvatati za dohranu. Znam iz iskustva kako je kad te neko "dobronamerno" posavetuje da prestanes dojiti, pokusa da te navede da posumnjas u sebe, kaze da ti je beba gladna ili tvoje mleko nije dobro za nju ili dosta joj je vise. Ja mislim da mi je svaki put bilo gore no da mi je ista osoba samar opalila. Dojenje sa sobom nosi izazove, ali je dar i zato se uvek trudim da mamama pomognem svojim iskustvom. Jeste da me je par ljudi cudno gledalo kad sam rekla da sam dete dojila preko godine, al ja sam na to ponosna bez obzira sto mozda nije u trendu. Boli mene uvo za misljenja bilo koga osim moje dece i mene [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|