Bebilina -> RE: Napredovanje VAŠE bebe po mesecima (30.1.2013 0:23:47)
|
Mico 650gr nije premalo i nema mesta za brigu jer to samo moze negativno da utice na dojenje. Moja cerka nije dodavala ni priblizno koliko sin, dva potpuno razlicita deteta od starta. [sm=smiley1.gif] Milicicak ne otvara mi ovaj link, al verujem da su u pitanju WHO grafikoni rasta. Elem mi ih imamo u kartonu koji je uvek kod nas. Tu nam sve stoji: mere, komentari zdravstvenih radnika, "milestones", vakcine itd. Na jednoj od strana se objasnjavaju grafikoni rasta i pise da dok beba ne skace ili pada vise od 2 linije za jedan vremenski period onda je to normalno. A vremenski period je u prvih 6 meseci 1 mesec, u sledecih 6 2 meseca i nakon toga 3 meseca. Znaci podje se od toga sa koliko je beba rodjena jer nisu ista ocekivanja za bebu od 2.5, 3.5 i 4.5kg i trebalo bi da se prati kriva u centilima sa odstupanjima ne vecim od 2 krive. Evo linka za krive za devojcice za prvih 6 meseci posto onaj Kelly meni nije ispravan: http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_girls_p_0_6.pdf Zdravstveni radnici ce se zabrinuti tek kad recimo devojcica sa prosecnom tezinom na rodjenju (50cent-3.4kg) u prvom mesecu izgubi na tezini, tj ne povrati porodjajnu tezinu i padne ispod 9cent ili doda vise od 1.6kg i skoci iznad 91cent. Tek onda se prati, pomaze sa dojenjem, prati majcina ishrana itd. Sto neko rece prvi je mesec sa laktacijom obicno najtezi, onda najcesce lakse bude pod uslovom da se izbegne stres, najveci neprijatelj dojenja. Takodje se naglasava da nije ni previse tezine dobro, gojaznost u dojenackom dobu utrostrucuje rizik od dijabetesa i problema sa srcem u zrelim godinama tako da nemojte po svaku cenu teziti ka sto vise hrane. Kod dojenja je dovoljna ishrana bogata mastima, i to najvise zdravim mastima (omega i DHA) i beba ce dobijati sve sto joj treba za rast, ali i za pravilan razvoj svih organa, posebno mozga.
|
|
|
|