vukosava -> Da li ste se ikad zaplakale kad ne treba? (1.12.2011 17:24:58)
|
Da li ste se ikad zaplakale kad ne treba? Pred sefom, nekim na poslu i u slicnim situacijama? Kako se boriti sa placom kad naidje kao bujica iznenada? Malopre sam dobila e-mail da mi studentkinjina majka ima rak, faza IV pa ako mozemo da joj ranije damo ispit da ide kuci da bude sa njom u poslednjim danima. Zovnula sam je u kancelariju da joj kazem da sto se mene tice ima deset_ku jer do sada iz svega ima maximum, nemamo zavrsni ispit vec je ocena preko projekata. I da uradi poslednji projekat do pola (gde je ona sada otprilike), ima 91 procenat, sto je ocena A ili deset_ kod nas. E sad, ja sam samo htela da joj kazem da ima A sto se mene tice ali sam pred njom briznula u plac jer sam se set_ila situacije kad je moja mama imala rak. Moja je srecom bila u II fazi, ali opet nisam mogla da se kontrolisem. Smirila sam se brzo, ali suze su mi same krenule... [sm=zmeden.gif] *********************************************** Ljudi razlicito reaguju u razlicitim situacijama. Svako od nas (ne)vlada emocijama na isti nacin. Emocije su kompleksan skup koji nam oblikuje emocionalnu sferu zivota i njihova najjednostavnija podela bi bila na pozitivne i na negativne emocije. Dve najcesce pozitivne emocije su radost i ljubav. Osnovne negativne emocije su bes, bol, strah i uznemirenost. Emocije nastaju kao odgovor na spoljasnji ili unutrasnji stimulans. Svaka osoba može da manifestuje svoja osecanja na razlicite nacine. Nacin na koji ce osoba da pokazuje emocije je vise ili manje kontrolisan i uci se. Dakle, zavisi pre svega od vaspitanja, kulture u kojoj pojedinac odrasta, drustva u kom se krece i samog karaktera koji je stekao. Za odraslog coveka je karakteristicno da moze kontrolisati emocije, samo je razlika u kojoj meri to može da cini. - Koliko puta vam se desilo da ste ljuti na nekoga i toliko besni da ne mozete da iskontroliset_e taj bes ? - Koliko puta ne mozete da se iskontroliste i pocnete da placete od nemoci, besa, ljutnje, od srece, ... ? - Kako kontroliste emocije kada su u pitanju vasa deca? - Koko kontroliset_e emocije na poslu? Da li vezbate kontrolu? - Da li razgovarate o vasim emocijama sa nekim ? - Kako (ne)kontroliste emocije u vasem zivotu uopste ?
|
|
|
|