|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  74 75 [76] 77 78   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Dojenje - vase iskustvo II deo
12.8.2013 12:55:58   
Sanja90

IZVORNA PORUKA: Natalie018

Drage moje, cituckam po malo temu, tj. koliko stignem, i mnogo mi je lakse kad vdim da i vas muce isti problemi.
Sa prvim detetom je dojenje bilo neuspela misija. Sad sa drugim ide nekako. Nije mi bas razradjeno puno kanala.. tacnije samo po 2. Malena sutra puni mesec dana, i mislim da se laktacija solidno uspostavlja... Jos uvek mislim da nemam dovoljnu kolicinu mleka, pa je dohranjujem 2-3 puta dnevno, tj. kad mi se ucini da je gladna.
Koliko je vama trebalo vremena da vam se razradi veci broj kanala? I do kad ste budile bebe za nocni podoj. Ja je budim na svaka 3 sata, a cini mi se da bi ona spavala i po 5-6 sati u kontinuitetu..Izmori se danju, jer ume da bude jako, jako dugo budna.. kao da nema spokoja da zaspe. Umiri se ona, uspava u narucju ili na siki, ali kad je spustim u krevet, ona se posle 2-3 min trgne i pocne da place.. To nekad ume da traje satima.. Jednom je spojila tako budna 10 sati, a obicno traje po 7-8 sati.To me psihicki toliko iscrpi, da ne znam za sebe.
Odbrojavam dane, jedva cekam da malo poraste i ojaca, pa da pocnemo da funkcionisemo normalno.

Nemoj je nocu buditi pusti je da spava inace ce zameniti noc za dan,a nocu se ti izmlazavaj kad osetis napetost u grudima,da se laktacija ne bi smanjila,a danju je doji kada god zatrazi,nemoj gledati na sat,sto duze bude sikila bice vise mleka i posle svakog podoja se izmlazavaj. Ukoliko se desi da u toku dana spava vise od 3h onda je budi da je nahranis.

Nije srecan onaj koji puno ima,vec je srecan onaj kome malo treba.

(odgovor članu Natalie018)
Direktna veza do poruke: 1876
12.8.2013 13:22:50   
Peace*
Nemoj je nocu buditi pusti je da spava inace ce zameniti noc za dan,a nocu se ti izmlazavaj kad osetis napetost u grudima,da se laktacija ne bi smanjila,a danju je doji kada god zatrazi,nemoj gledati na sat,sto duze bude sikila bice vise mleka i posle svakog podoja se izmlazavaj. Ukoliko se desi da u toku dana spava vise od 3h onda je budi da je nahranis.

user posted image S tim da ja ni danju ne bih budila.

A što se uspavljivanja tiče, znam da sam off, ali samo u jednoj rečenici: Probaj da je ne spuštaš u krevetac već u kolica koja nogom ljulajš dok je spuštaš, onda ljuljaš još malo, pa lagano prestaneš.

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu Sanja90)
Direktna veza do poruke: 1877
12.8.2013 13:27:18   
Sanja90
Pa jos je mala tek ima mesec dana,mislim nisam ni ja moje budila,ali drugima to ne smem da savetujem jer ne znam da li beba dobro napreduje...ali ako je sve ok,sto da neuser posted image

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 1878
12.8.2013 13:34:11   
Peace*
Pa, ja sam kontala sledeće: samo dojena beba se sa mesec dana svakako probudi na 2-3 sata. Ali ako ona da i dohranu 2-3x dnevno, beba će spavati duže. I ako je probudi na 3 sata, a beba nije dovoljno gladna, neće ni vući kako treba.

Ja bih ustvari sada prekinula dohranu. Obojicu sam dohranjivala 1x dnevno prvih mesec dana (pred večernje spavanje). I kada su napunili mesec, prestala sam i forsirala dojenje.

Možda bi ustvari trebala da vidi sa dr sledeće: da izmere bebu sada, i da pokuša 7 dana da ne dohranjuje u dogovoru sa dr, i da onda izmere bebu ponovo. Tako će znati dal je bebi dovoljno samo majčino mleko, i ako jeste, da prestane da muči sebe procenama dal je beba gladna.

Tasha

(odgovor članu Sanja90)
Direktna veza do poruke: 1879
12.8.2013 13:34:13   
Didy
Iz mog iskustva, ako danju jedu na svaka 3 sata, brže izbacuju noćne podoje, jer se danju lepo naručkaju. Sofija je već s 2 meseca spavala od 20-21h uveče, pa do 6h ujutro. Prosto je sama počela da izbacuje jedan po jedan noćni podoj. Stefan nije spavao ni danju ni noću jer sam ga naučila da spava u kolicima u šetnji, dok ga dojim, baba ga, kao, mazi pa joj zaspi na rukama... A Sofija je imala svoj ritam: jede i pravac u krevetac, vrti se malo, malo gleda i zaspi. S mesec dana je vrlo, vrlo malo bivala budna i danju i noću.
Pokušaj bebanu dok je tako mala da odmah navikneš da se sama uspava u krevetiću, a ne da joj trebaju ruke, sika, kolica i sl. jer će to tražiti stalno kad treba da spava. I čim vidi da nije na rukama, na siki, u kolicima, već u krevetiću, budiće se jer zna da nije zaspala tu. Znači nema premeštanja u krevetić kad zaspi, već treba da zaspi u krevetiću. Eventualno sedi pored i daj joj ruku i mazi je pomalo da se umiri ako se buni.

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

(odgovor članu Sanja90)
Direktna veza do poruke: 1880
12.8.2013 15:45:50   
Natalie018
Drage moje, divne ste! user posted image Hvala vam puno na savetima. Bili smo kod pedijatra pre 5 dana, i merili su je.. dodala je 1kg za malo manje od mesec dana. user posted image
Ici cemo opet sutra zbog vakciine, a i da prekontrolisemo pupak (imala je granulom), pa cu ih zamoliti da je opet izmere.. da vidim koliko je dodala za ovih 6 dana, jer smo u zadnje vreme bas smanjili dohranu. Tacnije u zadnja dva dana uopste i nije htela dohranu.. lizne par kasicica, i zatvori usta, pa se nadam da je to znak da je ipak sita. Ne znam zasto ne mogu da se otrgnem od tog ubedjenja da nemam dovoljno mleka.. verovatno sto sa prvim detetom nisam uspela sa dojenjem. A nocu je budim jer mi ja lakse da je podojim nego da se izmlazam sa ovako malo razradjenih kanala.. em dugo traje a i ne uspem da izvucem koliko bi ona.
A sto se uspavljivanja tice, od kad smo preksinoc uspeli da je privolimo na varalicu, od tad lakse zaspe i ne trza se.
Htedoh jos da vas pitam, kad su prestale da vam se stvaraju te rezerve mleka koje cine grudi tvrdim, tj. posle koliko su vam grudi postale mekse?

(odgovor članu Didy)
Direktna veza do poruke: 1881
12.8.2013 16:21:10   
Sanja90
Meni kad sam uvela kasice sa 6.meseci, tad smanjila sisanje i grudi su mi bile mekse... a inace sa 4-5meseci nisam morala da se izmlazavam non-stop jer je sisala vise i jace vukla pa ih je brzo praznila,ali ako se desi da preskoci obrok morala sam da se izmlazam. Inace oba puta sam imala mleka za dvoje dece jer sam ih bas stimulisala, pa je uvek bilo viska dok nismo presli na kasiceuser posted image

Direktna veza do poruke: 1882
13.8.2013 12:32:51   
Peace*
Pa baš tim buđenjem bebe noću ti stvaraš mleko koje bebi ne treba, čim se ne budi. Ako izmlazaš pa izmlazaš manje nego što beba povuče, stvaraće se manje, i tako će u jednom momentu mleka biti koliko treba a ne viška.
Ja sam se sa prvim žestoko zeznula sa tom pumpicom, non stop sam dojila-izmlazala-dojila-izmlazala... čoveče, ceo dan sam se bavila sisama.
Sa drugim jednostavno nisam uzela pumpicu u ruke, sem u periodu kada sam pila antibiotike pa sam morala da izmlazam (ili već tako nešto je bilo, znam da par dana nisam smela da dojim). Inače sam dojila na zahtev: nekad na sat, nekad na 15min, a nekada na 3 sata.

Tasha

(odgovor članu Sanja90)
Direktna veza do poruke: 1883
13.8.2013 20:43:40   
Natalie018
Sanja, Peace, hvala puno na savetima. Ja sam pocetnik sto se dojenja tice, i jos ima tu nepoznanica za mene, tako da mi bas znace saveti iskusnih mama koje doje.
Sad da vam se pohvalim. Bili smo jutros kod dr-a, merili su je opet. Dodala je jos 350g za 6 dana, user posted image (a dohranu smo maltene izbacili) tako da mi je bas laknulo, i pocela sam da verujem u to da ipak imam mleka i da je mojoj malenoj moje mleko dovoljno. Konacno sam malo opustenija.
Inace ne koristim pumpicu, vec se rucno izmlazam. Pumpica mi ne odgovara.. nekako mi previse nadrazi bradavice, a ne utice na razradjivanje kanala kao kad rucno izmlazam.

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 1884
14.8.2013 9:52:42   
Sanja90
Natalie super user posted image ni ja nisam koristila pumpicu,em je skupa, em nije isto kao kad se rucno izmlazavas. Samo nastavi tako i nemoj da brinesuser posted image Imas moju podrskuuser posted image

Direktna veza do poruke: 1885
14.8.2013 10:26:22   
Natalie018
Sanja hvala ti, divna si! user posted image
Mislim da je kod dojenja jako bitno biti opusten.. ja sam od pocetka u nekom grcu, a evo od juce sam opustenija. Izgurasmo ceo dan bez dohrane, bez ikakvih problema.

(odgovor članu Sanja90)
Direktna veza do poruke: 1886
14.8.2013 11:07:32   
Sanja90

IZVORNA PORUKA: Natalie018

Sanja hvala ti, divna si! user posted image
Mislim da je kod dojenja jako bitno biti opusten.. ja sam od pocetka u nekom grcu, a evo od juce sam opustenija. Izgurasmo ceo dan bez dohrane, bez ikakvih problema.

Naravno,opstenost je najbitnija i bez nervoze, jer beba oseca ako je majka nervozna. I kad si opstena mleko lakse ide. Sada uzivajteuser posted image

Direktna veza do poruke: 1887
14.8.2013 15:04:24   
Peace*
Bravo Natalie! Uživaj u dojenju. user posted image

Tasha

(odgovor članu Sanja90)
Direktna veza do poruke: 1888
15.8.2013 20:54:17   
pocahontas
jel bi mogao neko da mi kaze, kad bebe prestaju da sisaju, da li se to desi odjednom, u smislu da samo jednom okrenu glavu i vise nikad nece ili sve manje i manje sike po podoju pa im vi ukinete? i kada se to desi, da li im odmah date neko drugo mleko na flasicu i kako prihvataju drugo mleko i flasicu?
moja bebana poslednjih par dana bas mrljavi ovo vecernje sisanje, ujutru lepo siki, pa me zanima ako jedno vece ne bude uopste htela da li treba da joj ponudim drugo mleko i koje (imam spremljen aptamil 2 i kravicu 3,2)? i brine me da li ce uopste hteti da pije mleko iz flasice posto je do sada tako pila samo vodu...

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 1889
15.8.2013 21:03:41   
Sanja90
Kod mene je oba puta islo postepeno. Ako ne bude htelo da sisa verovatno nije gladna,ti joj ponudi sl.put kad bude htelo da sisa, prvo zbog tvojih grudi,jer naglo prestajanje moze dovesti do mastitisa. A s'obzirom da su moje obe sisale do godinu i nesto dana polako smo presli na kravlje mleko,jer doktori preporucuju kavlje mleko tek posle godine. Ti ces sama videti sta i kako treba tvom detetuuser posted image

(odgovor članu pocahontas)
Direktna veza do poruke: 1890
15.8.2013 21:51:37   
pocahontas
kako mislis polako ste presle na kravlje? prvo si im davala kravlje pa da dosisaju pa postepeno povecavala kolicinu kravljeg? kako su prihvatile flasicu? znam da cu i sama videti, ali zato i pitam, da bih se pripremila za svaki scenario...

(odgovor članu Sanja90)
Direktna veza do poruke: 1891
15.8.2013 22:09:43   
mati
Pocahontas i ja sam prestala Matu da dojim sa 11mes. Kod nas je to islo postepeno, oko 2 nedelje, ali ja sam ga odbila zbog povratka na posao. Ion je tad super ruckao,mleko mu je bilo zanimacija, navika. Posle toga je presao na jogurt koji i danas pije, to mu dodje ko bensendin user posted image . Mleko kupovno nije pio ni kada sam ga dojila ni do sada, sa dojenjem je prestao da pije obicno mleko...

< Poruku je uredio mati -- 15.8.2013 22:11:10 >

Vidi mama, Kica KOKAGAJ!
A sta je to mama Maja? Sta je to?
Mao...

Direktna veza do poruke: 1892
15.8.2013 22:23:25   
Torbica
Pocahontas, moji su svi po istom principu ostavljali, odjednom, sto kazes, mrljavi. Ili, povuce, siki, mrljavi, zaplace se. Ja kad proverim kolicinu - ide u mlazevima... Elem, moj bebac poslednji je na moru tako nekako krenuo da mrljavi i odbija i ja sam ga uredno nekoliko puta stavila u krevetic nakon sto bi plakao i brljao, po principu, ok neces. Medjutim, to je trajalo jedan dan i nastavio je posle toga jos dobra 2-3 meseca ujutro i uvece.... Nisam mu nudila alternativu i dobro je skontao i nastavio. E sad, pocetkom meseca ista prica, joj, a mleka ima.... Po onom receptu sa mora, nije bas islo, tj nakon par pokusaja videla sam da ne vredi i kraj. Moji ne piju kravlje uopste, pisala sam na temi o mleku, piju home made sojino by me, kao i svi mi u kuci. Elem, pripremim flasicu i ponudim nakon brljanja i to je to. Mali se brzo presaltao, u roku od par dana, isto kao i prvo dvoje. Svi su mi sami ostavili, a ja mleka imam, doduse sad vec mnogo manje, dva mlazica i to kad bas stisnem. Nesto im kvrcne u glavi i nece, meni je to zao, ali sta sad. nece pa nece. Daj joj AD ako nece da siki, pokusavaj pa ces videti, ja nisam pristalica kravljeg mleka. Grudi nista ne diraj, ja nijednom nisam imala problema, samo mi je stajalo. Pozz

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

Direktna veza do poruke: 1893
15.8.2013 22:47:26   
pocahontas
da me ne shvatite pogresno, necu ja nju da odvikavam, ali posto je par puta tako izmrljavila razmisljam sta da radim kad jednom definitivno odbije, pa reko da priupitam, da budem spremna user posted image

hvalaaaauser posted image user posted image

(odgovor članu Torbica)
Direktna veza do poruke: 1894
15.8.2013 22:55:53   
Torbica
Ma naravnoooo! Mene je mm zezao, "sta ga vise napadas sa tom sisom, vidis da nece..." Ceru nisam napadala tj nekako mi je bilo ok kad je sa 14 ipo meseci krenula da okrece glavu i brljavi, nakon dva dana je dobila flasicu. A sa momcima sam se natezala, no zadovoljna sam. Cilj mi je bio godinu dana, sto je i uspelo a sve preko toga je bonus... Mada je Djole bas brzo nakon rodjendana ostavio skroz a ovaj mali malo jacih mesec dana nakon rodjendana, opet ok. user posted image
user posted image

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

Direktna veza do poruke: 1895
16.8.2013 14:09:55   
Zemunka85
Mene zanima iskustvo majki koje su do kraja dojile na zahtev (Unina mama, Bojanica..) da li su vam deca imala problema sa anemojim i karijesima? Znam da su neke pominjale da beba sisaju i po 15ak puta na dan ...

(odgovor članu Torbica)
Direktna veza do poruke: 1896
16.8.2013 14:32:17   
Sanja90

IZVORNA PORUKA: Zemunka85

Mene zanima iskustvo majki koje su do kraja dojile na zahtev (Unina mama, Bojanica..) da li su vam deca imala problema sa anemojim i karijesima? Znam da su neke pominjale da beba sisaju i po 15ak puta na dan ...

Moja starija cerka je bila anemicna sa 6.meseci tad je radjena prva krvna slika i to sam ja kriva jer se nisam zdravo hranila jela sam jednolicno,uglavnom mleko,dzem i margarin i to svakog dana. E onda sa drugom sam se raznovrsno hranila vise sam jela zelenise,cveklu itd.tako da je mladja imala dobru krvnu sliku. Sa karijesom nikad probleme nisu imaleuser posted image Nadam se da sam pomoglauser posted image

(odgovor članu Zemunka85)
Direktna veza do poruke: 1897
16.8.2013 14:45:02   
Zemunka85
Da li je i druga devojcica dojena na zahtev sve vreme?
Zanima me zbog same cinjenice da mleko otezava vezivanje gvozdja, ako sam se dobro izrazila. Ali eto, ti si unela jos jedno pitanje - majcina ishrana.
Moje dete i dalje sisa za nazhtev. KS smo radili sa pola godine i pupupu bila je super. Necu joj vaditi krv da bih ovo proverila, pa eto, pitam za iskustva. Hvala

(odgovor članu Sanja90)
Direktna veza do poruke: 1898
16.8.2013 14:50:12   
Sanja90
Naravno,obe su hranjene na zahtev bez ogranicenja i bez vode,sokica itd. user posted image

(odgovor članu Zemunka85)
Direktna veza do poruke: 1899
20.8.2013 10:18:56   
Cindarella
Po nasem pedijatru,Janja je jako malo napredovala za mesec dana.
Na rodjenju je imala 3450,sa mesec ipo 5140,sa dva ipo 5670. Rece kako to nista ne valja,i da dodjemo ponovo za dve nedelje da je premeri,ako je mali napredak-dohrana.
Ja cu se upucati ako do toga bude doslo,gledam sto cesce da je stavljam da sisa,radim sve kako bih povecala kolicinu mleka.Necu da dozvolim da mi se ponovi kao sa Matejom,i tacka!user posted image Makar dubela na glavi.

(odgovor članu Sanja90)
Direktna veza do poruke: 1900
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  74 75 [76] 77 78   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  74 75 [76] 77 78   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Šta određuje krvnu grupu bebe?
Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajt...
NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.

Anketa

За дојиље.
пеперутка16

Мало чудно питање, али ме занима: да ли су дојиље пробале своје млеко?

Click Here