degu -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (25.11.2012 16:09:15)
|
Estradiol: 86.57 pg/ml FSH: 9.90 mlU-ml LH: 27.20 mlU/ml Testosteron: 0.626 ng/ml T3: 1.91 ultra- TSH: 7.42 mlU/ml Kakve su sanse za trudnocu? Hvala unapred. Pozdrav! Njanja evo i ja da ti odgovorim, kad je LH viši od FSH za više od 2 puta, to je gotovo siguran znak da je u pitanju PCO. Vidim da su ti neredovni ciklusi, to takođe govori u prilog tome. Nisi napisala referentne vrednosti, pa ne mogu da procenim da li je i testosteron visok, čini mi se da nije i to me malo buni jer obično žene sa pco imaju povišene androgene. TSH je dosta visok, trebalo bi da bude od 1-2 da bi ostala trudna. E sad ništa od ovog nije tako strašno, za sve postoji rešenje. Prvo bi sa ovim nalazima trebala da ideš kod endokrinologa da dobiješ terapiju za TSH i da ti predloži dalje analize. Trebala bi da odradiš ogtt sa insulinemijama da se vidi da li postoji insulinska rezistencija koja je često prisutna kod žena sa PCO i da dobiješ terapiju i za to. Kad središ TSH i kad sve ovo obaviš može se desiti da počneš i spontano da ovuliraš i da zatrudniš bez problema (imamo mnogo pco-vki koje su uz odgovarajuću terapiju brzo ostale trudne). Ako ne dolazi do ovulacije i za to postoji rešenje, blaga stimulacija ovulacije klomifenom i eto tebe među trudnjačama. Samo se nemoj nervirati, ovo je dosta čest problem i relativno se lako i brzo rešava.
|
|
|
|