dunja RR -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (29.5.2012 22:06:47)
|
IZVORNA PORUKA: Maslacak15 Dunja, Posto kazes da je estradiol ispod granice pretpostavljam da je lab radio rezultate u pmol. Nesto visi FSH u kombinaciji sa nizim estradiolom, moze da znaci malo smanjenu funkciju jajnika. FSH je u odnosu na LH 3:1 sto isto moze da govori u prilog smanjenju rezerve. Ali da bi ovo utvrdila potrebni su ti dodatni testovi. Jedan od parametara procene koliko je preostalih jajnih celija je AMH. Zatim Inhibin B 3. eg dana ciklusa je koristan pokazatelj. Ultrazvucno, moguce je prebrojati koliko je malih tzv Antralnih folikula pocetkom ciklusa. Sve ovo sto sam navela moze da pomogne da se vidi da li kod tebe postoji problem sa rezervom ili ne. FSH nije mnogo povisen, itekako je moguce zatrudneti sa tolikim FSH, ali mislim da ne bi bilo lose da imas kompletniju infromaciju da bi znala kako da se ponasas. Slabija rezerva (ponavlljam, ako je stvarno slabija, sto ne mora da znaci na osnovu ovih rezultata ) je znak da treba istovremeno pozuriti sa postupcima/lecenjem ali i prilagoditii strategiju. Npr klomifen je kontraindikovan sa visokim FSH jel "trosi" jajnike. Ostali rezultati su u granicama normalnog, premda bi prolaktin mogao biti i malo nizi. Ne znam kakvi su ti ciklusi i koliko dugo vec pokusavas da zatrudnis kao ni da li normalno ovuliras ili ne. Puno te pozdravljam! Zdravo draga, prvo da ti se zahvalim na uvek iscrpnim objAšnjenima za sve nas [sm=smiley31.gif] Prvo da ti kažem da nemam jajovode, imam endometriozu (operisana 3 puta, poslednji put pre 6 mesec). Posle operacije sam 4 meseci primala diferelin, a zatim bila na jeaninu prema preporuci doktora. Prestala sam jeaninom samo da bi uradila ove nalaze, i ovaj mesec pravim pauzu. Imam 36 godina ali sasvim normalne ovulacije. Jutros su mi u Frontu radili briseve i rekli da ovulacija još traje (16 dan cilkusa). U principu imam normalne ovulacije, problem su jajovodi i endometrioza (koju nadam se trenutno nemam, tj- nadam se da se još nije vratila). Verujem da su i diferelin i jeanin malo poremetili hormone, AMH ću sutra podići, ali njega sam radila 5. dan ciklusa (koji je znači poslednji put trajao samo 2 dana). Inače uvek dobijam na 26 dana i imam normalne cikluse (5 dana traju). Ove nalaze radim za VTO:)
|
|
|
|