Maslacak15 -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (20.12.2011 17:47:55)
|
Zdravo devojke, Malenac76 me je prozrela[sm=smiley36.gif] U cetvrtak sam postala mama decaka od 4,35 kg[sm=sloncek.gif][sm=sloncek.gif] Stigli smo kuci i navikavamo se na novi zivot. Vredelo je cekati sve ove godine, cini mi se da mi zene koje smo kroz koje je put ka trudnoci bio teska borba jos emotivnije dozvaljavamo celu pricu.... Ne mogu sad da pohvatam konce u svim postovima, na brzinu ali hocu cim ugrabim vremena. Vidim da je little one odradila novu rundu. Da, rezultati su bolji i ne lice na PCOS. A na osnovu cega su oni uopste postavili dijganozu? Ima li cista? Misllim blaga inverzija fsh i LH nije dovoljna za definitivni zakljucak. Nivo androgena, visak kilograma, maljavost akne itd su isto vazni kriterijumi. Ne mora zena da ima sve da bi imala PCOS- grupa je heterogena ali trebalo bi da se slozi vise kockica. Na osecaj rekla bi da su tvoji fsh i LH pomalo niski i da to moze biti uzrok svega, slabija stimulacija janika od strane hipofize a ne PCOS. Stitnu obavezno treba da proveris sa endokrinooogom i da ti da odgovarajucu terapiju ili je eventualno promeni. Stitna se leci i moze lako da se uvede pod kontrolu. Ja moram da priznam da nisam ekspert kad je stitna u pitanju, tako da mi je tesko da istumacim kombinaciju niskog tshh i visokog titra antitela ( osim da nagadjam sto ne zelim), ali definitivno znam da se stitna kontrolise. Moze nedaj boze i bez nje kompletno a kamoli sta drugo... Tako da nemoj da panicis. Oko progesterona da jos jednom ponovim posto vidim da se stalno vracamo, a i jjeste vazna tema. On je neophodan za pripremu materice z aimplantaciju embriona i formiranje tzv sekretornog epitelijuma. Luci ga zuto telo nastalo na mestu gde se oslobodila jajna celija. ZAto je progesteron i mera "jacine ovulacije". Iako sve vrednosti iznad 5ng/ ml (15 ak nmol/l u zavisnosti od jedinica!!) znace da je neke ovulacije bilo, smatra se a i studije to pokazuju da progesteron treba da dostigne najmanje 10 ng/ml ili iznad 30 nmol sredinom lutealne faze da bi sanse za trudnocu bile realne. Sto je visi progesteron to je bolje, mada nema garancija naravno ni kad je 70 da je to znak trudnoce. Sto je bolje zuto telo to je lutealna faza duza, a temperature su vise. Progesteron zagreva telo i zato dolazi do sifta u temperaturama posle ovulacije. Iako naravno nista nije iskljuceno, i sigurno ima zena koje uspeju da zatrudne i sa nesto kracom lutealnom fazom ona bi trebalo da bude dugacka najmanje 10 ak 11 dana a optimalno 12-14. Vise od 80% embriona se usadi izmedju 9-11 dana tako da materica treba da bude spremna da ih primi a ne da je vec pred menstruacijom. Inace progesteron u ranoj trudnoci ne raste naglo ali konstantno. Tesko je reci koja je minimalana vrednost da bi podrzala trudnocu, to je malo individualno ali mislim da bi u vecini slucajeva trebalo da bude iznad 10 u momentu izostanka menstruacije, tj posle uspesne implantacije. Sve vas pozdravaljam[sm=smiley36.gif]
|
|
|
|