vukosava -> RE: Neprimereno za uzrast ispod ... godina (27.9.2011 19:59:23)
|
IZVORNA PORUKA: verolino Zato sto, da bi razumeli Pavica, moraju da razumeju Bahtinov princip koji Pavic u svakom svom delu primenjuje, a da bi razumeli Bahtina, moraju da procitaju njegovo objasnjenje romana Gargantua i Pantagruel, kao i prilaz Kafkinoj pripoveci Preobrazaj. A ta dva dela se u srednjoj skoli ne rade. Elem, Hazarski recnik moze da se radi po principu procitaj i prepricaj, ali ja to ne volim. Deca bi trebalo da shvate poetiku fantasticnog, jer je to ono sto je najbitnije kod Pavica, a bez poznavanja ova dva dela i Bahtinove knjizevne kritike, oni tu poetiku nece razumeti. Posto ja ne volim princip procitaj i prepricaj, cvrstog sam ubedjenja da Pavic "ni u jednom svom obliku" nije za srednjoskolce, vec samo za ljude istancanih i istrazivacki nastrojenih knjizevnih ukusa. Mozda sam ja debil, al meni je to jedna od zanimljivijih knjiga koju sam procitala u cetvrtoj godini (a tad su nam bile najbolje lektire definitivno). Doduse ja sam procitala sve lektire koje su bile u programu i van programa mada sam isla u elektro skolu. Nema sanse da bi umela da prepricam ijednu knjigu al mogu samo da kazem koja mi je bila uzbudljiva koja ne. A taj Hazarski recnik mi je bio totalno uzbudljiv. I sama ta ideja muskog i zenskog primerka, zute, crvene i zelene knjige.... Uvek su me zanimale razlicite religije i razlicitosti i slicnosti medju njima, kao i podudarnosti izmedju razlicitih likova i epoha. Meni je citanje te knjige licilo kao npr na Sto godina samoce i nekako mi se cini da osim tih kriticara koje pominjes da je na njega imala uticaj i latinoamericka literatura... Ipak sam laik, nemam mozda pojma sta pricam. Al svideo mi se definitvno taj inovativni (bar za mene tad) pristup pisanju knjige. Licno poznajem jednog decka iz Turske kome je otac Hazarskog porekla a majka nekog drugog. Ima tatu koji vezuje za svoje Hazarsko poreklo i rekao mi je da oni dobro znaju koji su Hazarskog porekla o pricama vezanim za svoj narod. Za Hazarski recnik nikad nije cuo.
|
|
|
|