nenja22 -> RE: Patlidzan (4.3.2012 21:15:30)
|
musaka od plavog dva patlidzana srednje velicine iseci na kolutove, posoliti i ostaviti oko sat vremena da opusti vodu. treci oljustiti i iseckati na kockice, od njega se pravi fil. za fil je jos potrebno oko pola kg pecuraka, glavica crnog luka i dva-tri cena belog, soljica integralnog pirindza, malo tomatina i zacina po zelji. crni luk, patlidzan i pecurke prodinstati da pusti vodu, dodati beli luk, tomatino i zacine. ja sam stavila kari i malo origana, u stvari sam se zanela, zaboravila na taj kari pa krenula na origano, ali ispalo je da se ok slazu ti ukusi. staviti onu soljicu pirindza i krckati jos malko da se on skoro skuva. e sad, ja sa imala i neki komad junetine iz supe, pa sam to u blenderu izmiksala i isto dodalla, ali verujem da bi i bez toga bilo super i slicno. sve u svemu, fil ispadne onako gust, kao neka pasteta. e sad se uzme vatrostalni sud, stavi malo ulja na dno i sloze oni kolutovi patlidzana gusto sto gusce, tj. ja sma po negde i dva reda. poenta je da se stavi vise na dno, a da ostane samo onako malo za odozgo tih kolutova. onda preko se stavi fil, pa ostatak plavog. e onda odozgo ide besamel. ja sam ga napravila tako sto sam na malo putera bacila iseckani cen belog luka, i kasicicu brasna, pa u to po malo dodavala mleko, mesajuci sve vreme zicom, da se ne zgrudva. upotrebila sam oko pola litre mleka i na kraju dodala jednu kasiku milerama. onda se tim besamelom prelije slozena musaka i ubaci u rernu na jedno 20 minuta, dok se ne uhvati onako zlatasta korica od tog besamela. mnooogo je ukusno ispalo! [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|