RE: Patlidzan (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


MarijaBg -> RE: Patlidzan (14.9.2011 15:12:15)


IZVORNA PORUKA: verolino

Jedan patlidzan samleti u secku, drugi iseckati na kockice. Dodati samlevene 4 glavice crnog luka, jednu papriku, iseckana dva cena bela luka, lovorov list, vegeta, biber, timijan, malo bosiljka. Krckati na malo ulja i konstantno dolivati po malo vode sat vremena.

Jesti uz pire ili spagete.
Milina[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



Napravila sa mali izmenama: pola mere, dodala pred kraj jedan iseckani paradajz, 2 kasike preprzenog susama i umesto timjana origano. Posula sa malo parmezana, divno je, mmmmm




minna -> RE: Patlidzan (16.9.2011 11:03:59)

Ja od patlidzana pravim salatu na brzaka.
Ispecem patlidzan u rerni (prethodno ga izbodem viljuskom), iseckam na komadice i pomesam sa sitno seckanim belim lukom, persunom(ili nekim drugim zacinom) i dodam sok od paradajza, malo maslinovog ulja i posolim




Crvenkapa85 -> RE: Patlidzan (16.9.2011 13:09:20)

ja pravim punjeni patlidzan




MarijaBg -> RE: Patlidzan (16.9.2011 16:45:14)

I ja pravim punjeni. Izdinstam mleveno meso sa crnim lukom, dodam jedan iseckani, oljusteni paradajz, beli luk, zacine, na kraju umesam 1 jaje i 2-3 kasike prezli. Skuvam besamel - od 300-400 ml mleka za dva veca patlidzana, pa filujem - meso, besamel i na kraju izrendam kackavalj. Pecem oko 30-40 minuta na 200 c [sm=smiley1.gif]




Anoniman -> RE: Patlidzan (16.9.2011 23:08:33)

Baš smo danas klopali patlidžan. Mm je prozvao jelo "Patlidžanika" [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Izdinstala sam crni luk, oko 250gr mlevenog mesa, 2 patlidžana (oljuštena i naseckana na kocke), 2 paradajza (oljuštena, iseckana), 1 veću papriku, začinila vegeta, biber, beli luk, bosliljak, dodala šolju od 2dcl pirinča. Prokrčkala, izlila u vatrostalnu, posula prezlom i poprskala sa malo ulja i zapekla. Ispalo je super!!! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




nina26 -> RE: Patlidzan (17.9.2011 12:28:51)

Nina, ovo ne izgleda lose, moracu da probam [sm=bravo.gif]




minavb -> RE: Patlidzan (2.10.2011 9:39:03)

Musaka od patlidzana:
proprzila sam glavicu luka i dva izrendana srednja patlidzana. Dodala sok od paradajza , zacine jos malo krckala a onda u vatrostalnu posudu redjala red krompira pa red sosa od patlidzana. Na kraju red kormpira i eno ga u rerni. To je rucak za sutra pa cu vam sutra javiti kakvog je ukusa, ali sigurna sam da je super.




lesica -> RE: Patlidzan (3.10.2011 18:30:19)

Baba ganuz

Tri veca patlidzana ispeci u rerni,oljustiti i izgnjeciti viljuskom
4 cena belog luka usitniti i pomesati sa 2 kafene kasike soli,pa to sve pomesati
zatim dodati u ovu prethodnu smesu do 1 punu solju tahini paste i solju soka od limuna(ja dodam malo vise od pola solje)
sve to zajedno izmiksati i gotovo [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Super je kao namaz!




Verus -> RE: Patlidzan (3.10.2011 19:31:36)

Ovo cu da probam!  To mu dodje kao hummus od patlidzana[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

HUMMUS




lesica -> RE: Patlidzan (3.10.2011 19:37:01)

O daaa! 




lesica -> RE: Patlidzan (4.10.2011 9:55:14)

Evo jos mog doprinosa [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Potrebno je:
 
  1        plavi patlidžan srednje veličine, iseckan na kockice
 
1        češanj belog luka
  ¼       šolje maslinovog ulja
 
450 g  paradajza
  ½       kafene kašike braon šećera
 
1/8      kafene kašike bibera
  ½        šolje iseckanog crnog luka
   ½        šolje iseckanih šampinjona
 
1         supena kašika brašna
 
½        kafene kašike soli
 
¼        kafene kašike sošenog bosiljka 
Priprema: 

U zasoljenoj vodi kuvati plavi patlidžan 8-10 minuta. Dobro ocediti. Na maslinovom ulju sotirati luk, beli luk i pečurke. Dodati brašno i mešati da masa postane meka. Dodati paradajz i sve preostale namirnice. Pustiti da proključa. Skinuti sa vatre. Staviti u lagano podmazani pleh. Peći u rerni 25 minuta na 190 stepeni.




minavb -> RE: Patlidzan (4.10.2011 10:03:43)

Ja ne volim tahini nikako[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] ali zato patldizan volem to je fakat![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Moja musaka je imala odlican ukus, probajte.




lesica -> RE: Patlidzan (4.10.2011 10:06:18)

Mina,moze i bez tahinija [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ma iskombinujes sama zacine,a umesto tahinija mozes da ubacis pastu od sena bundeve ili kikirikija ili suncokreta. A patlidzan i sto se mene tice moze i u kolace [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Anoniman -> RE: Patlidzan (4.10.2011 11:25:01)

SLOŽENAC OD PATLIDŽANA
2 patlidžana
3 paradajza
250 gr mlevenog mesa (junećeg, svinjskog, pilećeg)
1 praziluk
1 čen belog luka
trapist, pavlaka, jaje
začini
Isečemo patlidžane na kolutove, posolimo i ostavimo da stoje pola sata. U kipuću vodu ih potopimo oceđene na par minuta, pa ih izvadimo i kratko prohladimo. Na malo ulja izdinstamo praziluk i dodamo mleveno meso, pa začinimo po ukusu. Pred kraj dinstanja dodamo sitno seckan beli luk.
U vatrostalnu ređamo red patlidžana, meso, red paradajza sečenog na kolutove, narendani trapist- i tako 2 puta!
Na kraju prelijemo jajetom i pavlakom složenac i zapečemo u rerni!
Prijatno [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




nenja22 -> RE: Patlidzan (4.3.2012 21:15:30)

musaka od plavog

dva patlidzana srednje velicine iseci na kolutove, posoliti i ostaviti oko sat vremena da opusti vodu. treci oljustiti i iseckati na kockice, od njega se pravi fil.
za fil je jos potrebno oko pola kg pecuraka, glavica crnog luka i dva-tri cena belog, soljica integralnog pirindza, malo tomatina i zacina po zelji.
crni luk, patlidzan i pecurke prodinstati da pusti vodu, dodati beli luk, tomatino i zacine. ja sam stavila kari i malo origana, u stvari sam se zanela, zaboravila na taj kari pa krenula na origano, ali ispalo je da se ok slazu ti ukusi. staviti onu soljicu pirindza i krckati jos malko da se on skoro skuva. e sad, ja sa imala i neki komad junetine iz supe, pa sam to u blenderu izmiksala i isto dodalla, ali verujem da bi i bez toga bilo super i slicno. sve u svemu, fil ispadne onako gust, kao neka pasteta.

e sad se uzme vatrostalni sud, stavi malo ulja na dno i sloze oni kolutovi patlidzana gusto sto gusce, tj. ja sma po negde i dva reda. poenta je da se stavi vise na dno, a da ostane samo onako malo za odozgo tih kolutova. onda preko se stavi fil, pa ostatak plavog. e onda odozgo ide besamel.

ja sam ga napravila tako sto sam na malo putera bacila iseckani cen belog luka, i kasicicu brasna, pa u to po malo dodavala mleko, mesajuci sve vreme zicom, da se ne zgrudva. upotrebila sam oko pola litre mleka i na kraju dodala jednu kasiku milerama.

onda se tim besamelom prelije slozena musaka i ubaci u rernu na jedno 20 minuta, dok se ne uhvati onako zlatasta korica od tog besamela.

mnooogo je ukusno ispalo! [sm=smiley1.gif]




minavb -> RE: Patlidzan (4.3.2012 21:23:35)

Mi lajki[sm=bravo.gif]




crazymama -> RE: Patlidzan (6.3.2012 23:46:12)

danas sam na tv videla recept za neki libanski umak od plavog paradajza, ali ide i tahini :)

jedan patlidan se izbocka viljuskom i ubaci se u rernu, dok ne omeksa... kad omeksa, unutrasnjost se ubaci u blender, doda se beli luk po ukusu, dve tri kasike tahinija i malo limuntusa... so, biber po ukusu.. sve se izmiksa, i sluzi se kao umak uz meze :)




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2]