Peace*
|
IZVORNA PORUKA: Vladan0 Kako je meni rečeno, koriste se posebni sudovi za pripremu hrane. Prilikom prvog razgovora sa osobljem iz kuhinje oni su ne želeći da spremaju upravo govorili ono što i vi, ne možemo da garantujemo mi za svakog pojedinca i sl., na to su dobili odgovor da ću na bilo kakvu naznaku pojave alergije podneti krivičnu prijavu za nanošenje teških telesnih povreda protiv svih u lancu ishrane, i pre nego što sam im to rekao oni su znali da je to redovna procedura u slučaju da se detetu desi nešto zbog ishrane u P.U. Starije je dete je sa 11 meseci bilo klasa 6 na mleko i klasa 3 na jaja, sada smo klasa 3 na mleko i klasa 2 na jaja. Mlađi je klasa 3 na jaja, a u međuvremenu su se pojavljivale i prolazile alergije na mahunarke, papriku i brašno. Na koji način smo otkrili alergiju na mahunarke: Kada god je supruga spremala pasulj, grašak i sl. klinac je klopao bez problema, a kada sam ja spremao on se osipao. Izbacivali smo jedan po jeadan sve sastojke koje ja koristim i onda je ostao samo pasulj. Jedina razlika u načinu pripremanja je bila dužina kuvanja. Supruga ga kuva 4 sata jer voli kad se pasulj pretvori u kašu, a ja volim zrnasti i kuvam ga 1,5-2 sata. Kada pasulj ostane u zrnu u njegovom jezgru nisu pobijeni svi proteini, kada se kuva 4 sata svi proteini iz pasulja se unište tako da dete ne reaguje na takav pasulj. Pre ovoga je on jeo pasulj i sl. u vrtiću i nije se osipao, što znači da ga oni veoma dugo kuvaju. Mi još nismo ni probali da im dajemo kikiriki, orah i sl. To će uslediti posle prolaska postojećih alergija. IZVORNA PORUKA: Vladan0 Ostao sam dužan nedeljni jelovnik. Ponedeljak: Doručak: namaz, hleb, džem, čaj Užina: Kukuruzne pogačice (pšenično brašno,palenta, ulje, kvasac, šećer, so) i čaj. Ručak: Pašta šuta (špagete bez jaja, svinjsko meso, juneće meso, ulje, crni luk, paradajz pire, co, začini: biber, origano, peršun list, lovor list, pšenično brašno) Krastavac salata. Utorak: Doručak: suvi vrat, hleb, čaj Užina: Pita sa jabukama (kore bez jaja, jabuke, šećer, ulje, prezle, vanila) i limunada. Ručak: Boranija sa svinjskim mesom (svinjsko meso, boranija, svinjska mast, crni luk, šargarepa, beli luk, brašno, peršun, so, biber, lovor) Paradajz, krastavac, crni luk salata. Sreda: Doručak: Kačamak na vodi, čaj sa limunom Užina: Pica kiflice (brašno, voda, ulje, kvasac, pecivo, šunka, so, susam, origano) i sok. Ručak: Faširana vekna sa barenim krompirom (svinjsko i juneće, hleb, crni luk, so, origano, krompir, ulje, so, peršun) Paradajz salata. Četvrtak: Doručak: Šunka, krastavac, hleb, čaj sa limunom Užina: Palačinka sa džemom (brašno, voda, ulje, vanila, džem) i sok. Ručak: Čorba od povrća (šargarepa, peršun koren, celer, ulje, krompir, crni luk, peršun list, brašno, so, začin, biber, lovor) Šnicla u saftu (juneće meso, ulje, brašno, so, začin, biber, peršun list) Bareni pirinač (pirinač, ulje, so) Paradajz salata. Petak: Doručak: Sardina, krastavac, hleb, čaj. Užina: Med, hleb, čaj sa limunom. Ručak: Pasulj sa suvim mesom (pasulj, šargarepa, peršun list, crni luk, brašno, so, začin, biber, lovor, beli luk, aleva paprika) Krastavac salata. Kao što rekoh, ne zaostaje za domaćom kuhinjom, u pogledu začina čak i prednjači. IZVORNA PORUKA: Rosita Vladane, hvala, zaista obilje korisnih informacija! Ja se samo pitam kako bih, ne daj Boze, dokazala da je reakcija mog deteta posledica greske u lancu ishrane? Zato sto on reaguje gastro simptomima intolerancije, koji su tipa gastroenteritisa, a iste daju i neki patogeni? Jelovnik je sasvim dobar, koliko na brzinu vidim, na odmoru sam i imam n od neta. IZVORNA PORUKA: Vladan0 Ako vi znate šta sve vašem detetu ne prija (šta ne sme da jede) problem ne postoji. Nutricionisti će za vaše dete napraviti jelovnik kako vi kažete. IZVORNA PORUKA: Vladan0 Nemojte da polazite od najgoreg scenarija. Kod beba kod kojih se alergija manifestuje isključivo retkom sluzavom stolicom treba upozoriti vaspitačice na takvu pojavu i reći im da posebno obrate pažnju na stolicu posle obroka. I vaspitačicama i kuhinji i vama je u interesu da ishrana deteta teče bez problema. IZVORNA PORUKA: Rosita Iz dokumenta koji nam je Vladan prosledio > Потребно је да Секретаријат за образовање и дечју заштиту Градске управе града Београда без одлагања предузме одговарајуће мере из своје надлежности како би се у свим предшколским установама у Београду, деци која имају специфичне потребе у исхрани због здравствених, верских или других оправданих разлога, припремали оброци прилагођени овим потребама деце, уз поштовање Норматива друштвене исхране деце у предшколским установама. Pitam se je li to uradjen??? Cisto sumnjam. Pricaju na tv da su izbacili regresiranje po osnovu podstanarstva kako ne bi roditelji koji ne mogu da iynajme stan bili u nepovoljnijem polozaju :) Jaooooj, smejurije! Kako su fini. A covek prosao sito i reseto da mu ne diskriminisu dete zbog alergije. Ej drzavo, drzavice. Izvinite za off. IZVORNA PORUKA: Rosita Zene, ne znam gde bih pisala, posto smo ovde zapoceli temu, evo ovde cu. Radi se o ishrani D u vrticu. Mozgala sam ja, mozgala, nakon Vladanovog pisanja sta cu i kako cu. Bila jedno vreme u fazonu da trazim kompletni ishranu, pa sam se malo korigovala i razmislisla nakon nekih mojih preispitivanja i razgovora sa pedijatrom i donela neku odluku sta i kako traziti, ne znam da li je prava i najbolja ali doneta je. Imali smo sastanak sa timom koji se bavi ishranom u vrticu, dijeteticar, nutricionista, glavna sestra, da li bese neki sanitarni? sluzbenik. Ja sam razmisljala, on ne sme ako izbegava soju ni sunku bilo koju da proba, ni pecenicu, ni slaninu bilo koju, dorucak je uglavnom pravljeni namaz u koji ide mlecno plus neki put sunka/pecenica, jaje , osim slatkog dorucka. A ja vec imama uigranih namaza i rekla sam da cu mu ja obezbedjivati dorucak, osim dzema, to moze i jajeta, to moze, neki put tata moze da mu da dorucak i kod kuce posto ne ide uvek u isto vreme na posao. Uzina prva je voce, to sme. Ono sto smo mm i ja odlucili da trazimo je rucak. Rucak je u pola 12, znaci cilj mi je bio da ima njihov rucak a ja cu za sve nas spremati kod kuce da rucamo, tu ce imati moj rucak kad dodje iz vrtica. Tu je bilo malo polemike, ali je ostalo da će se dogovoriti ssa kuvarima i izvestiti nas i da misle da nece biti problema, recimo kad drugi jedu musaku njemu ce dati krompir, nece mu dati corbu u koju ide mlecno niti sos i td. Jeste to nesto sto moze da umanji ukus hrani i sl. ali bitno je da ne bude gladan, ponavljam nudicu mu nesto kvalitetnije kod kuce. Ostalo je tu dilema. Tipa, imamo rucak socivo sa slaninom. Da mu ne daju slaninu ali moze socivo u kome se kuvala slanina? Hm... Sta vi mislite? Zbog soje pitam. Dalje, mlecna uzina u dva, pola tri, ja mu je obezbedjujem. Tu je keks i mleko, kolac, pita, ok spremacu mu nesto slicno, kad ne stignem nesto cu sto ide brze, i tako bi tu mogli jedino posni keks da mu daju ili vec. Ja cu da nosim bademovo mleko kad mislim da je shodno, obelezeno sve ( da ne pricam da imam fobiju da bi mogli da pomesaju nesto, mm misli da stvaaaarnoooo preterujuem i da se opustim). Sve u svemu, trazili smo zasad rucak, ja sam prcenjujuci svoje resurse i njegove interese zajedno sa mm donela odluku da cemo tako, vreme ce pokazati da li sam bila u pravu, nadam se da ce sve biti kako treba i da cemo se jos u hodu dogovarati. Eto tako, ako imate sta da dodate, izvoljevajte IZVORNA PORUKA: Rosita E da, petkom cu dobijati jelovnik i bice prekrizano ono sto ne sme. IZVORNA PORUKA: Vladan0 Drage/i moje/i, od 11.07.2014 je posebno spremanje obroka obavezno za sve predškolske ustanove u BG-u. Update imate na site-u Zaštinika građana http://www.xn--80aneakq7ab5c.xn--90a3ac/index.php/lang-sr/2012-02-07-14-03-33/3353-2014-06-18-06-37-07. Vaša je volja da li će te to koristiti onako kako mislim da bi trebalo ili onako kako vi želite. Na osnovu Pravilnika o normativima društvene ishrane u toku boravka u vrtiću P.U. je dužna da obezbedi 70% dnevnih potreba u ishrani deteta, vaša je volja da li želite da oslobodite ustanovu te obaveze ili ne. Bez obzira da li to vi želite P.U. je obavezna da napravi jelovnik u skladu sa potrebama vašeg deteta. Jedino što tražim od vas, a u interesu ostale dece, je da P.U. istakne taj jelovnik na oglasnoj tabli, i stvarno bih vam bio zahvalan ako uputite zahtev vrtiću da to urade. Zbog opšteg interesa mislim da bi bilo dobro zahtevati od svih P.U. da spremaju sve obroke na način koji je prilagođen vašem detetu. IZVORNA PORUKA: Vladan0 Za Rositu: Na kojoj ste vi opštini? Način na koji su Vas obmanuli je primer kako ne treba postupati, a u to će te se uveriti veoma brzo kada krenu da Vam isporučuju jelovnike u kojima je naznačeno šta ne sme vaše dete da jede. Ako sam dobro shvatio: Vama neće kreirati poseban jelovnik niti će praviti obroke prema pravilniku , niti će obezbeđivati mleko bez proteina umesto kravljeg mleka? Ako ste na ovo pristali, da li su Vam dali neki dokument da potpišete? Ako su Vam nudili još i nešto da potpišete zamolio bih Vas da mi date imena osoba sa satanka u cilju podizanja prijava protiv istih.