viking -> Humus / hummus (20.7.2011 16:15:08)
|
- 2 šolje leblebija (ovo je mera za kuvane leblebije ili one koje su preko noći stajale u vodi) - 1/3 šolje tahinija (pasta od susama, ima je u zdravoj hrani i u većim supermarketima, uglavnom stoji tamo gde su dijetetski proizvodi) - 2 ili 3 ceđena limuna - kašika maslinovog ulja - kašičica morske soli - 4 čena belog luka izgnječenih u presi - bibera po ukusu Skuvajte leblebije i sve sastojke staviti u blender (ja ga nemam pa koristim štapni mikser), dok se ne sjedine u jednoličnu masu. Leblebije ne bi trebalo da budu u komadićima već skroz samlevene. Premaz staviti u činijicu i preliti sa malo maslinovog ulja. Služi se uz beskvasni hleb naan, pita bred ili najjednostavnije - uz tortilje (ima ih u supermarketima kod nas) koje ste prethodno zagrejali u tiganju par minuta i isekli na trougliće, poput pice. NAPOMENA: date mere su okvirne, jer finalni ukus zavisi i od kvaliteta i jačine maslinovog ulja, leblebija, veličine limuna i čenova belog luka ali i od vašeg ukusa. Drugim rečima, svaki od sastojaka možete da smanjite ili pojačate po vašoj volji. Poenta je da ne bude suvo. [image]http://www.dodaj.rs/f/1U/FW/3YFuL3qd/hummus-280b.jpg[/image]
|
|
|
|