Didy -> RE: IQ dece (9.7.2011 23:52:46)
|
IZVORNA PORUKA: vukosava IZVORNA PORUKA: Didy da jednog dana bude ispunjen i svestran čovek, svestan sebe i svojih mogućnosti (i mentalnih i fizičkih), sposoban da sam donosi odluke, zaključke, da upravlja sopstvenim životom i da uživa u svemu što radi. A što mu napraviš raznovrsnije okruženje u detinjstvu, to će ono imati odmah tu neku širinu puteva u svojoj glavi koji će se dalje samo granati. To se po meni zove vaspitanje a ne IQ. Vukosava, moraš priznati da deca sa većim IQ imaju veće šanse da postanu kompletni ljudi jednog dana. Zašto im onda ne omogućiti takvu atmosferu i podsticaj od roditelja? Nažalost, glavna dadilja u današnje vreme je televizija i crtaći. Kakav podsticaj dobijaju ta deca? I moji roditelji su sa mnom dosta radili. Pretežno dok sam bila mala. Radili, u smislu da su mnogo pričali sa mnom, pričali mi priče, čitali bajke. I onda sam ja počela svom bratu da kradem bukvar iz torbe kad je krenuo u 1. razred i da precrtavam slova. Naučila sam sa 4 godine ćirilicu, sa 5 latinicu, mama se samo jednom iznenadila. Radila je po ceo dan, nije imala vremena da bdi nad nama, ali to što je bila kod kuće, nije bila kod komšinice na kafi, već sa nama u nekim zanimljivim aktivnostima. Verujem da je to najviše uticalo na mene i na moj životni put, na moja razmišljanja. To nije vaspitanje, to je stimulacija (kod nje možda i nesvesna). O tome priča Ranko Rajović, ni o čemu drugom. Stvoriti detetu stimulativno okruženje.
|
|
|
|