smeskicTB -> srpska makrobiotika (27.5.2011 16:51:17)
|
na temi "crtice" spontano dodjosmo do teme ishrana. svi znamo koliko nam je ona bitna, a veoma cesto shvatimo koliko moze da nam pomogne tek kada se suocimo sa nekim zdravstvenim problemom. i sama sam od najranijeg detinjstva zavolela srpsku kuhinju i to najvise sumadijsku. jako volim testa i slatkise. bial sma i bucko..i od tinejdz perioda sam pocela da istrazujem sta je to sto meni treba, sta je to mi prija..i bilo je raznih faza-voce za dorucak i smao voce ceo dan..i puno testa i nocnog jela i preterivanja u slatkisima..manifestacija su bili ne smao kilogrami i njihova oscilacija, vec problem sa zelucom, problem sa probavom, problem opstipacije..slobodno mog da kazem i zavisnost od slatkisa. e, onda pre nekoliko godina, moja mama je imala tezak mozdani udar, pa za njim jso jedan, pa jedan, pa operacija..naravno, ako is vi pacijenti dobial je listu lekova i listu toga sta treba da dominira u njenoj ishrani. moj pokojni tata je isto bio srcani bolesnik..on ej isto imao i srcani i mozdani udar..bio je na obiljnoj terapiji, odbijao operaciju, ali i promenu ishrane..i da li zbog toga smao ili je tako i trebalo da umre bas tada..ali umro je od velikog infarkta. elem, moja mama je bila pred velikim izazovom. brat i ja smo je podrzali i rekli da i mi zelimo da izmenimo nacin ishrane i da nam nece nista smetati. krenuli smo od nabavke integralnog hleba, brasna, povrca, voca, zitarica, hladno cedjenog kako maslinovog, tako od grozdja ulja...mlecnih proizvoda sa minimum masnoce.. sve ovo je trebalo mami pored lekova koje je pila da omoguci da se njeni krvni sudovi nakon operacije vise ne nataloze masnocom. pila je i lekove koji su razgradjivali masnocu i ubrzavali cirkulaciju. u ishrani je trebalo da dominira puno barenog, puno corbica, riba, belo pilece ili curece meso, voce. poceli smo da kupujemo integralni hleb. onda smo ucili i da ga pravimo. naucili smo da kuvamo zitarice, integralni pirinac..oni su odlicni za dorucak. npr uzmete solju integralnog pirinca, operete ga ispod pet mlazova vode, mesajuci rukom..i onda nalijete sa sest soljica vode, malo posolite, ostavite da proveri, a onda smanjite na najtise i pustite tako oko 40-50min. na ovaj nacin spremeljn pirinac omogucava da uradite detoks tela, da ga ojacate, da izbacite sav visak vode iz tela. primeticete da idete cesce u wc. on moze biti i osnov za druga jela. mozete dodati tunjevinu, povrce u njega, preliti soja sosom, dodati susam, zacin koji volite. preporucujem vam da kuvate i ovas. mozete i neociscen..i pijte njegovu vodu. izuzetan je za uklanjanje masnoce. mama ju je pila svakodnevno u prvoj godini. kupite ociscen jecam i ksuvajte ga kao i pirinac. kuvajte kacamak..isto je jako dobar za dorucak ili ako prilog uz izdinstano povrce. zatim smo krneuli da spremamo corbice. stvar je bilo smao biti kreativan. bilo koje sezonsko povrce ili zamrznuto dinastamo na malo vode, kada je gotovo, dolijemo vise vode, dodamo lanene semenke, meknje, psenicne klice, kasiku hladno cedjenog ulja na kraju. ne sme da vri. imate i hladno cedjeno suncokretovo ulje koje nije mnogo skuplje od obicnog. pristupacno je. mada sva ta ulja vam jako dugo traju. ako hocete mozete u corbicu dodati po neku integralnu tetseninu, zitaricu poput prosao, soju, inegralni pirinac..a mozete da je zgusnete pravljenjem hladne zaprske-integralno brasno razmutite sa vodom i nalijete. savetujem d au zdravoj hrani uzemte npr po 100-200gr od svake vsre brasna i sipate u teglu i imate za ovu svrhu. pek papir je postao nezamenljiv. shavtili smo da se na njemu moze divno peci riba. kako sma , tako s apovrcem. mozete na njoj ispeci i fasirane.. mic po mic..mi smo poceli da prepravljamo sva ansa tradicoionalan srpska jela id osli do srpske makrobiotike. kako? evo, npr..pasulj.. pripremimo pasulj, iseckamo luk i stavimo da se kuva. mozete dodati i sargarepu ili papriku..beli luk..kada se skuva, napravite hladnu zaprsku tako sto promesate spomenuto brasno, alevu i vodu..dodate mekinje, laneno seme, 2-3 kasike hladno cedjenog ulja i imate divan pasuljcic. i moj deckojlo koji je bas gurman ga jede. npr, mozete napraviti zdravu musaku. pripremite krompir, isecite ga u tepsiju, izdinstano beli ili junece meso stavite, opet krompir..nalijete mlekom sa najmanjim procentom masnoce i umutite smao belance(mama nije smela da jede jaja i pogotvo zumanca) i pecete u rerni. zdravi djuvec izdinstate sargarepu, luk..doate integralni pirinac, papriku, paradaiz, komade soje, nalijete vodom i stavite u rernu. ili recimo evo predloga za zdravu pizzu zamesite testo od integralnog brasna, rastanjite, stavite paradaiz, pecurke, kukuruz secerac..moze i riba, tunjevina..po ukusu i zapecete u rerni..mozete preliti i belancima.. ako mesite hleb..nemojte samo integralno brasno stavljati..pomesajte i po neku kasiku obicnog psenicnog brasna, stavite semenek u njega, ovsene pahuljice i pceite. moezte spremati hlebcice..kao zemicke..odozgo pospite semenkama, maslinama... zakljucicete da je osnov za sve dinstanje luka, sargarepe, celera, paskanata..i doadajete povrce koje na tihoj vatri dinastte. dodajte u sva jela dosta meknjia, psenicnih klica..po zelji zitarice.. takodje je bitno da u vasoj ishrani imate stalno zastupljene integralen proizvode, puno barenog povrca, salete i povremeno komad mesa..ili jso bolje ribe. riba se ne przi vec se pece ili na pek paopiru ili se zamota u foliju. meni je izazov bio da zamenim dosta slatkisa sa zdravim slatkisima. i najpre sma shvatila da kada mi je sirana uravnozena, nemam ni oscilacije u seceru, pa mi se slatko i ne trazi.. ali kada mi se trazi jela sam ga.. na pocetku sam secer u kafi zamenila fruktozom, pocela sam med da koristim, kapi propolisa.. mama je nakon godinu dana imala karotide koej su bile potpuno ciste..prvi rezultati su se osetili nakon sest meseci, ali je i dalje koristila lekove, a nakon godinu dana prestala je da pije sve jace lekove, sada pije lek za srce i kardiopirin..a da nije bilo izemnjenog nacina ishrane, dr su rekli da bi joj se psole odredjenog vremena opet javio isti problem..prosto je u njenim godinama masinica koja je trebala u njenom telu da razgradjuje masti prestala da radi.. ona je u pocetku jako smrsala, bial je bas rigorozna u primeni..pa su joj dr savetovali da moze slobodno da pojede neki koamd mesa vise,pa slobodno i burek.. da dodam jos npr za slatkise.. zdravu pitu mozete napraviti tako sto cete koristiti kao i do sada kupoven kore, odluciti se za jabuku, visnju, bundevu..ali zasladiti ili medom ili fruktozom ili najbolje sladom. jabuke, kruske mozete dinstati na malo vodice, onda ispasirati, dodati kasikicu gustina, a dodati suvo voce koje zelite. sipajte u cinijice i imate zdravu psolasticu. recimo, kupite kesten pire, dodajete sojin maslac, slad, izmesajte, dodajte seckan orah, badem , suvo grozde.. ja sam odlucila da anucim da spremam makrobiotcike torte..retko ko ih sprema, jer makrobioticari uglavnom ne vole puno slatko, ne jedu ga cesto..i zadovolje se nekom od spoalstica kojus ma vam spomenula..sasvim slaucajno, preko prijaterljice sam saznala da jedan bracni par pravi i torte..koje imaju i korice i filove..pa se nadam da cu u skorijoj buducnosti i njih anuciti. dobro ce doci pored tradicionalne reforme, plazme, jafe... nadam se da cu ovom temom pomoci da pokrenem u vama da budte kreativni, ucinite po neku izmenu..i svakim dnaom idete korak dalje..
|
|
|
|