RE: srpska makrobiotika (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


smeskicTB -> RE: srpska makrobiotika (14.6.2011 8:54:25)

hvalaaa mina! bas cu pogledati i tu temu! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: srpska makrobiotika (14.6.2011 21:48:56)

Ja sam oduševljenja makriobiotikom uopste. Bila sam na sajtu i na još jednom. I ima baš korisnih informacija! [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]




smeskicTB -> RE: srpska makrobiotika (15.6.2011 10:24:47)

pceliceee, drago mi je da si bacila pogled..zaista se moze naci korisnih informacija..i ono sto nam odgovara primeniti..[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Anoniman -> RE: srpska makrobiotika (15.6.2011 10:34:23)

SLATKA KAŠICA OD PROSA I JABUKA

Potrebno:
1/2 šolje prosa
1 veća jabuka
1 šaka suvih grožđica
1 kašičica cimeta
1 kašika meda

Priprema:
1/2 šolje prosa skuvati u trostruko vode dok sva voda ne ispari. Pred kraj kuvanja dodati mu cimet i grožđice, a kad se skine sa vatre umešati rendanu jabuku i kašiku meda... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: srpska makrobiotika (15.6.2011 15:46:23)

Mmmm...ovo zvuči odlično! Moraću da probam. [sm=jezicek.gif]




minavb -> RE: srpska makrobiotika (15.6.2011 16:34:05)

Proso je super namirnica, ali meni smeta. TOliko me od njega bole creva da s ene usudjujem ni mrvicu da pojedem, a ranije sam ga redovno dodavala mahuljicama moje doruckujem.




smeskicTB -> RE: srpska makrobiotika (15.6.2011 18:33:11)

n i n a [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image] kako si me obradovala ovom poslasticom!
proso dodajem u corbice..ali bas cu ga i ovako probati..
cula sma da se od njega moze nekakav preliv praviti..pasira se pa kroz cediljku..

ja sam dobial savet da bundevu ili jabuku ili krusku..na malko vode kuvam, izgnjecim, dodam malteks, suvo grozdje..i moze i malko gustina..to je zdrava vocna kasa.




minavb -> RE: srpska makrobiotika (15.6.2011 18:40:01)

E sad ja pitam onako, strucno, po cemu je ova kasa korisnija nego da pojedete svezu vocku? Kuvanjem, ma koliko trajalo , unistili ste termolabilne vitamine, dodali malteks tj suvisne ugljene hidrate, takodje i suvo grozdje, gustin... Zaista me zanima, zasto je ovakva, ili bilo koja slicna vocna kasa, zdravija od sveze vocke?




Anoniman -> RE: srpska makrobiotika (16.6.2011 8:54:10)

IZVORNA PORUKA: minavb

Proso je super namirnica, ali meni smeta. TOliko me od njega bole creva da s ene usudjujem ni mrvicu da pojedem, a ranije sam ga redovno dodavala mahuljicama moje doruckujem.


Baš mi čudno mina što te proso muči....[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Meni su ga preporučili za Mišu nakon što je imao kolitis, kako bi očistio creva i potpomogao izgradnju jače crevne flore. Proso je dobar i protiv proliva i svih debalansa creva... Eto dokaza da smo svi različiti i da drugačije reagujemo na hranu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: srpska makrobiotika (16.6.2011 8:56:00)

IZVORNA PORUKA: minavb
Zaista me zanima, zasto je ovakva, ili bilo koja slicna vocna kasa, zdravija od sveze vocke?


Inače, ovaj recept za proso što sam pisala pravi se u originalu sa kuvanom jabukom - ali i ja sam istog stava kao ti-sveže je zdravije [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] i zato rendanu jabuku dodajem u već gotovo kašu




smeskicTB -> RE: srpska makrobiotika (16.6.2011 14:29:18)

IZVORNA PORUKA: minavb

E sad ja pitam onako, strucno, po cemu je ova kasa korisnija nego da pojedete svezu vocku? Kuvanjem, ma koliko trajalo , unistili ste termolabilne vitamine, dodali malteks tj suvisne ugljene hidrate, takodje i suvo grozdje, gustin... Zaista me zanima, zasto je ovakva, ili bilo koja slicna vocna kasa, zdravija od sveze vocke?

mina, ali ja nisam ni rekla da je ova kasa zdravija.
meni je ova kasa, poput kase koju je i n i n a postavila poslastica. pomogla mi je da svoju potrebu za slatkisima i to velikim, cokoladastim resim ovako. i msilim da mi je zdravija nego cokolada. a mozda nekome isto pomogne kao predlog.
a sveze voce je sveze voce..

pa i bebacima se preporucuje pecena jabuka, bundeva..a to ne iskljucuje mogucnost da im se daje i sveze..




minavb -> RE: srpska makrobiotika (16.6.2011 17:07:51)

Pazi, crna cokolada je prepuna antioksidanasa, flavonoida, ima vitamine, magnezijum i izaziva otpustanje endorfina u mozgu. Visetruko korisna. Moj savet, kad ti se bad jede poslastica, a najbolje je ne jesti ih nikako, pojedi malo crne cokolade jer je to mnogo zdravije od svih onih keksica i kolacica, kasa od zita , pa makar i od celog zrna.
Za bebe se savetuje pecena jabuka i bundeva jer njihov digestivni trakt jos nije spreman da vari sveze voce i povrce. To je prva hrana, kasnije se vec daje sveze.
To je upravo ono sto ne volim kod makrobiotike, previse je preradjenih namirnica, koje se zatim ponovo preradjuju. Po meni se uvek prednost daje svezim namirnicama.
O mikotoksinima u zitaricama me mrzi ponovo da pisem. Kupujte upakovane, sa jasno napisanim deklaracijama i u marketima. Izbrgavajte one iz dzakova ma meru.




Verus -> RE: srpska makrobiotika (16.6.2011 17:10:29)

Samo mi je ovo zapalo za oko, pa se moze i ubaciti u temu "kupovne ili domace kasice"....isto tako je onda i za bebe sveze bolje od kupovnih kasica...
IZVORNA PORUKA: n i n a

IZVORNA PORUKA: minavb
Zaista me zanima, zasto je ovakva, ili bilo koja slicna vocna kasa, zdravija od sveze vocke?


Inače, ovaj recept za proso što sam pisala pravi se u originalu sa kuvanom jabukom - ali i ja sam istog stava kao ti-sveže je zdravije [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] i zato rendanu jabuku dodajem u već gotovo kašu





minavb -> RE: srpska makrobiotika (16.6.2011 17:13:36)

Off topic, ali kako?




Verus -> RE: srpska makrobiotika (16.6.2011 17:17:39)

Mislila sam na to da je sveze zdravije za nas, pa samim tim i za decu ne?




minavb -> RE: srpska makrobiotika (16.6.2011 17:22:47)

Tehnoloski proces proizvodnje decije hrane, mnogo se razlikuje od krckanja kase na sporetu. Takodje, za bebe je do odredjenog uzrasta i najbolje iskljucio dobro termicki obradjena hrana, tako da ovo o cemu sam pisala bas nikako ne moze da se primeni na bebe i kupovne kasice. Kad klinci malo porastu, vec glockaju sveze voce, sigurno nece jesti iz teglice. Takodje , ni povrce se ne moze dati presno dok ne dodje red na salatice. U svakom slucaju, bas nema veze sa kasicama.




minavb -> RE: srpska makrobiotika (16.6.2011 17:47:37)

Evo i mog doprinosa
Banana kolacici
4 banane
200g sojinog brasna
700g ovsenog brasna (ja ovo stavljam odokativno)
40g margarina
2 jaja
30g suvog grozdja
pola kesice praska za pecivo

Izmesati sastojke i peci na 200 stepeni 20ak minuta. Kolaci nisu slatki, jedva malcice, tako da ko zeli moze da ih zasladi. Po meni nema potrebe.




Verus -> RE: srpska makrobiotika (16.6.2011 20:41:00)

pretpostavljam da moze i puter umesto margarina?




minavb -> RE: srpska makrobiotika (16.6.2011 20:44:33)

Verovatno, mozda je i ukusnije, samo ja nekako sve ovakve stvarcice pravim sa margarinom.




Verus -> RE: srpska makrobiotika (16.6.2011 21:08:17)

Bas cu probati da napravim, i deluje da je brzo i lako...




smeskicTB -> RE: srpska makrobiotika (17.6.2011 8:19:33)

mina, hvalaaa![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
hvala i na savetu za crnu cokoladu. nju uvek imam u kuci..onu sa 70% i vise kakaoa..i zaista je volim..

da te pitam u vezi recepta koji si nam iskuckala..ovo testo je zitko, moze onako koa projarica da se pece..a verujem da moze i kao mafini?[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




minavb -> RE: srpska makrobiotika (17.6.2011 8:35:57)

Jedi cokoladu, crna je stvarno savrsena.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ja testo napravim malo gusce, da se ne razliva, i onda ga vadim kasikom i stavljam u pleh na pek papir. Mozda moze i kao mafini, nisam probala , posto ja volim keksice. Imam i neki recept za kolacice od ovsa, ali jos nisam pravila pa cu staviti ako mi se svidi.




smeskicTB -> RE: srpska makrobiotika (17.6.2011 21:45:23)

ahaaa, sada mi je jasnije kakvo je testo;)
onda definitivno bolje gusce, pa na pek papir..taman cu ih spremati za moju limenu kutijicu pa da gricnem od sledece nedelje kada krenem da citam literaturu za rad.




PoisonEve -> RE: srpska makrobiotika (7.7.2011 11:16:45)

Aj da pokusam u ovoj temi[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Da li neko zna gde mogu da se kupe sveze psenicne klice?




PoisonEve -> RE: srpska makrobiotika (7.7.2011 11:19:43)

Ovo je napisala Maja Volk na fb, pa da podelim sa vama:

Salata
rendano – sargarepa, cvekla, tikvica , paprika, patlidzan, krastavac, pa seri paradajz, beli luk, mladi luk, isecena zelena salata, posuto semenkama od bundeve I suncekreta ( sirovo). Dresing – malo meda, kasicica senfa, dve tri kapi ljutog sosa , mesavina ulja hladno cedjenih (maslina, bundeva, suncokret, kikiriki), sok od limuna I malo vode. Moze se jest dok ne puknes od zadovoljstva.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4   Sledeća stranica >   >>