jovicaa -> RE: Treće dete ili ne - pitanje je sad! (16.9.2013 14:42:37)
|
i ja mislim da nije bas dobro forsirati decu sa previse aktivnosti. tako su mene isforsirali jako u osnovnoj skoli. najbolji djak u razredu, sa najlepsim rukopisom, najbolja u svemu, takmicenje iz srpskog, takmicenje iz matematike, hor svaki dan, jedno vreme i muzicka skola, trenirala sam i aikido par godina. i bum samo sam pukla u jednom momentu i prestala da ucim u osnovnoj skoli... ok ja sam ostala solidan ucenik, ali taj pritisak me je unistio. nego nije to ni tema.. i ja bih jako volela da moj muz ima platu kakvu treba da ima covek sa visom skolom i specijalistickim studijama, i da ja za par godina nadjem posao u struci, i imam normalnu platu... strasno je sto u nasoj drzavi dve fakultetski obrazovane osobe(u slucaju da zavrsim faks, ali pre toga ne bi ni pravili trece) ne mogu da imaju troje dece i da komotno zive.. sramota je to u nasoj drzavi. ali tako je. mada nikad ne znamo sta donosi sutra, moze i cigla da mi padne na glavu i ubije me... mogu da umrem na trecem porodjaju... a mozda bude za par godina i bolje u nasoj drzavi, ja se nekako tome nadam ovako generalno. to je sto se tice finansija. mislim da deca koja imaju kapacitete da postignu nesto u zivotu, ona ce jednostavno postici, to je vise stvar vaspitanja deteta, nego finansija. mislim da najvise kod tog finansijskog momenta pate roditelji, njih to ukoci. a deca su individue za sebe, bitno je samo sta ces im usaditi u glavu. ako dete nije talentovano, ili nije kapacitet, dzaba mu svi casovi ovog sveta. a dete koje ima predispozicije moze da stekne dovoljno znanja da napreduje i u skolskim aktivnostima, ne mora da ide na 150 privatnih casova. moze da bude dobar ucenik, pa da recimo upadne u dom... ili da radi i studira.. ne kazem da ovako treba da bude, nego kada ima potencijala, sve se moze i normalan stav roditelja ka daljem prosperiranju deteta. naravno da zelis da pruzis detetu sto vise i da ces to uraditi ako mozes, ali najbitnije je cemu ces ga ti kao roditelj nauciti. opet naravno da neko sa neresenim stambenim pitanjem, sa platom od 15 000 i u kreditu nece razmisljati o prosirenju porodice... ovo je vrlo diskutabilna tema i slazem se sa tash, to su jednostavno velike razlike, zavisi kako gledas na zivot i sve.. eto ja sam jedinica i imala sam sve sto mi je bilo potrebno po mom misljenju. ali mislim da su odradili dosta los posao kao moji roditelji, sto me je ukocilo na mnogim poljima, u to sam sigurna. ubijali su mi samopouzdanje, ali to je opet neka druga prica
|
|
|
|