Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
Koliko tečnosti pije dete? 8.12.2008 9:10:24
|
|
|
|
Anoniman
|
Moj Luka je do nedavno pio abnormalne količine tečnosti... tipa oko 2-2,5l za 24h. Pokušala sam u dečijoj ambulanti da saznam da li postoji neki normativ koliko treba dete u skladu sa svojom kilažom da pije (kao ono što kažu da odrastao čovek treba da pije tipa 2l na dan). U ambulantu sam otišla sama, nisam vodila dete jer je bilo zdravo i jer sam ustvari išla sasvim na jedno drugo mesto a onda sam usput svratila u ambulantu. Sestra je skočila na mene kada sam postavila pitanje, gde je dete, zašto ga nisam dovela, to je pokazatelj bolesti bla bla... Ja se silno iznervirala, otišla kući i rekla "Ti od danas nećeš piti toliko soka!". Moje dete trenutno pije oko 500 - 750ml tečnosti, odnosno bila je u pitanju navika. (pisala sam o tome u temi Navika noćnog pijenja...) U celoj toj priči ja sam znala da je to navika, i znala sam da treba da ukinem sok jednostavno, samo nisam znala meru - na koliko treba da smanjim - i to je bilo ono što sam pokušala da saznam od sestre. Sve ovo sam pisala jer sam upravo naletela na jedan post, koji ću vam copy - paste, pa da eto i vi imate informaciju ako vam bude trebala: Ovde u svedskoj kazu da dijete dnevno treba da jede/pije ukupno 1/7 od svoje kilaze. Naprimer moja mala je imala 8400 prije mjesec dana na kontroli. Ona bih znaci trebala da pije 1,2 litra dnevno. IZVOR
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 8.12.2008 9:22:27
|
|
|
|
Anoniman
|
A evo sada i ovo: Meni je pedijatrica rekla da beba moze popiti tekucine, po sljedecoj tabelici: po kilogramu djeteta po 25 ml caja. Znaci ako ima 8 kg, dnevno, moze dnevno popiti oko 200 ml. Po tome sam se ja rukovodila! (IZVOR isti kao u prvom postu) Znači, sada imamo dva različita gledišta. Jedno kaže da beba od 8kg treba da pije 1,2l tečnosti a drugi izvor da treba da pije 200ml.... DA LI UOPŠTE POSTOJI NEŠTO ŠTO JE NAUČNO DOKAZANO????
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 8.12.2008 15:16:36
|
|
|
|
Lu
|
Tasha gledaj to logički,djetetu nemože naškoditi tečnost i nemožeš pustiti dijete da bude žedno, druga stvar je što previše soka nije dobro,ali voda je dozvoljena,a meni je tako i pedijatrica objasnila jer sam pitala za količinu tečnosti,tada je imao godinu, ovako mi je rekla; Neka pije koliko želi, ne više od pola litre mlijeka dnevno soka što manje I mi tako i radimo,on pije samo vodu kad god zatraži,mlijeko ujutro i naveče po 2dcl,a sok vrlo rijetko.
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 8.12.2008 15:32:59
|
|
|
|
Anoniman
|
Jako kratko ću da podsetim, jer sam već pisala o tome. Sa Lukom je sve bilo ok, dok nije dobio gadan proliv oko prvog rođendana i bilo je bitno da pije puno tečnosti, a nije hteo vode, nije smeo mleka, pa sam počela da mu razblažam sokiće (50ml soka, 200ml vode) i tada se "navukao". Pio je baš mnogo, kao što sam gore navela. Vodu pljune čim je uzme u usta, ako je uopšte uzme u usta. Zato sam ja bila zabrinuta. Da je bila voda, ne bih ja možda toliko bila zabrinuta, i da nije pio preko noći 3-4 flašice od 250ml. Ali sada sam to sredila, noću ne pije. Sve u svemu, zanimalo me je dal postoji neki "standard o količini tečnosti po kilaži", zato sam se raspitivala.
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 8.12.2008 15:50:27
|
|
|
|
Lu
|
Ma ne,pa višak tečnosti ionako ode,kod zdravih ljudi, jeli tako? A naravno da ti neće Luka popiti 5litara dnevno,ma ništa ti nebrini sve je to ok i super je što si ga odvikla od noćnog pijenja.
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 8.12.2008 15:53:53
|
|
|
|
Anoniman
|
Postavila sam ti pitanje u temi Skidamo pelenu... ubiće me guppy! A što se tiče tečnosti, sada više nisam zabrinuta, mislim da je opet sve na svom mestu, čak sam počela i da kupujem voće i cedim sokove... iskrena da budem - i meni prijaju...
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 8.12.2008 19:33:46
|
|
|
|
guppy RR
|
I previše tečnosti može da naškodi.... pokušaću da nađem neki članak, možda me Taša preduhitri...
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 8.12.2008 19:43:04
|
|
|
|
oliveradj
|
Ako Adrijani dam dosta caja soka pomalo joj dajem i vodu mora da se navikne onda mi ceo dan bljucka. Pocela sam da joj dajem sokice po malo kada jede vise mesa, vodu pije po malo nudkam je jer dete mora makar malo da pije vodu narocito sto pije adaptirano mleko. Najvise sam joj davala Hipov caj od kamilice, prvo je pila od komoraca sad vise nema grceve, a od kamilice voli cak jedno vreme nije mogla da zaspe bez njega. Nekada pije dosta tecnosti, a nekada slabo onda preko noci gledam da joj dam vode ili caja kada se budi, a nije gladna. Moracu da povedem racuna o tome ovo mi je bio kao podsetnik.
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 8.12.2008 23:00:40
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: oliveradj dete mora makar malo da pije vodu narocito sto pije adaptirano mleko. Kada je Luka pio adaptirano mleko, ja sam se žalila pedijatru da neće da pije vode, (po fazonu mleko je hrana, a vode????), i on me je pitao, a šta je to adaptirano mleko ako ne i voda u isto vreme?
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 10.12.2008 15:32:31
|
|
|
|
kumara
|
IZVORNA PORUKA: guppy I previše tečnosti može da naškodi.... Boze, uopste nisam znala da tecnost moze da skodi.
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 10.12.2008 15:37:18
|
|
|
|
Anoniman
|
Pa to je zato što svi o tome razmišljamo kao o "vodi", ali ako razmisliš o "soku"... odmah je tu šećer... Ali ni ja nisam znala da je previše tečnosti pokazatelj bolesti dok mi sestra u ambulanti to nije rekla...
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 10.12.2008 15:42:33
|
|
|
|
kumara
|
Da, tacno. Mada onda ustvari ne skodi tecnost, nego ostali sastojci tipa secer...
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 10.12.2008 15:44:04
|
|
|
|
Anoniman
|
Ali ja teti u ambulanti nisam rekla sok nego tečnost!
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 10.12.2008 15:47:28
|
|
|
|
kumara
|
Pa znam, ali sad zavisi kako ko tumaci rec tecnost...
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 10.12.2008 20:43:30
|
|
|
|
Lu
|
IZVORNA PORUKA: Tasha Ali ni ja nisam znala da je previše tečnosti pokazatelj bolesti dok mi sestra u ambulanti to nije rekla... E pa Tasha i mene si sad zaintrigirala sa ovim,ja sam mislila da koliko god je dijete žedno može da pije vode(pričam isključivo o vodi jer je količina soka koju je popio dosad zanemariva), pa sad možda i ja griješim...
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 10.12.2008 21:08:49
|
|
|
|
andrijana
|
Ja dojim bebu. Da li treba da joj dajem i prokuvanu vodu? Svekrva mi ide na zivce da dajem pa da joj dajem vode a meni su rekli a i citala sam da bebi ne treba vise tecnosti jer sisa. Bebini bubrezi nisu jos adaptirani za jos tecnosti i da to moze da skodi. Ja vise ne znam sta da mislim. A nisam za to da je kljukam sa jos vode. Ima 3,5 meseca i vise od 7 kilograma. Da li to treba da znaci nesto sa vodom jer sam u ovoj temi tako procitala? Da li ste vi davali bebama vodu dok ste dojile? U velikoj sam dilemi!
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 10.12.2008 21:19:28
|
|
|
|
Lu
|
Kada beba isključivo doji,netreba joj dodatne tečnosti,ni voda ni čaj,to je 100% tako,možeš pitati i pedijatricu.
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 10.12.2008 22:56:31
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: andrijana Svekrva mi ide na zivce da dajem pa da joj dajem vode a meni su rekli a i citala sam da bebi ne treba vise tecnosti jer sisa. I moja mama tvrdi da beba sem mleka (ili tvog ili adaptiranog) treba da pije vode - valjda je tako bilo u njihovo vreme. Pedijatri kažu da beba dok pije bilo koje od dva navedena mleka - ne mora, ali može piti vode. A ono lu što si me citirala - tako mi je sestra rekla u ambulanti - ne znam šta se podrazumeva pod tečnost. Ali mislim da je tu ona mislila na abnormalne količine tečnosti (što nisam saznala koliko je).
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 8.2.2009 10:24:35
|
|
|
|
Anoniman
|
lu, tvoj Roko i moj Luka su približno istog uzrasta. Da li molim te, možeš da mi napišeš, detaljno, koliko tečnosti ti popije u toku dana. Hvala
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 8.2.2009 12:05:11
|
|
|
|
Lu
|
Napisala tamo,nisam gledala ovdje, a nepije više po noći
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 8.2.2009 12:45:51
|
|
|
|
Anoniman
|
Evo šta mi je lu napisala u pp: u vrtiću za doručak popije neskvik,oko 2dcl,svi piju čaj ali on neće, zatim poslije ručka popije vode (neće sok)neznam oko 1dcl a sigurna sam da između zatraži ali to je po malo tako je i kod kuće dok je bo, kad dođe kući oko 12 obično sam traži ponovo neskvik 2dcl,poslije kad ustane opet jede i popije vode možda 1dcl,naveče opet neskvik. Ovo između što pije to je po par gutljaja,a ručak je uvijek nešto kuhano. Ako pije iz one jana bočice kod kuće popije jednu cijelu otprilike znači oko 2dcl. Sveukupno oko 1l ne više. Dali je to uredu,nemam pojma Ma ne znam, Luka pije više, i smatram da je nepotrebno, da pije kada god mu je dosadno.
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 8.2.2009 12:51:26
|
|
|
|
Lu
|
Eh to kada god mu je dosadno, za to je kriva bočica zato izbjegavam vodu iz ambalaže jer pije i kad nije žedan to znam 100%,a čašu traži vrlo rijetko. Mada ja mislim da nije puno tečnosti ni 1,5l za djecu,mislim
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 8.2.2009 16:06:28
|
|
|
|
Anoniman
|
Znam, ali moje dete prepodne popije između 0,5-0,7l tečnosti. Pre toga šolju jogurta. Onda popodne isto oko 0,5-0,7l tečnosti. Pa uz večeru opet šolju jogurta. Pa u toku noći još oko 0,5l tečnosti. Stižemo polako na preko 2l tečnosti. Ma nemoguće da je toliko žedan. Odlučila sam da će sok da dobija isključivo na čašu a voda je u flašici pa neki izvoli ako želi. Od jutros (od kada sam to uvela) je popio svega 80ml soka (toliko staje u čašicu) i oko 100ml vode... što je mnoooooogo mnje nego 0,5l. Znači: navika a ne žeđ.
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 25.2.2011 16:32:13
|
|
|
|
jabudic
|
Moj Nemanja pije, po meni, jako mnogo tecnosti, oko 1l mlijeka dnevno i sigurno 1l-1,5l vode... On po citav dan samo trazi mlijeka, pa vode, pa malo prodje, pa opet sve u krug... Mlijeka je uvjek pio puno, ali ovoliko vode nije, tek zadnjih 4-5 dana... Pitam se da li je to normalno, treba li da brinem? Stalno mu flasica viri iz usta
|
|
|
|
RE: Koliko tečnosti pije dete? 12.6.2011 11:46:31
|
|
|
|
New Mom
|
To se ne gleda na konto starosti deteta, već na konto težine. Ide ovako (dnevne potrebe): do 5kg težine - 150ml/kgTM od 5 do 10kg težine - 100ml/kgTM od 10 do 20kg težine - 1000ml (obavezno) + 50ml (za svaki kg preko 10kgTM) više od 20kg težine - 1500ml (obavezno) + 20ml (za svaki kg više)
|
Anketa
Да ли су вам менструације болне?
пеперутка16
У последње време имам толико болне менструације да се и онесвестим..хитно је, она ми да ињекцију и то је то..И сад кад старим како сам старија. Имам 29 година, нисам се још породила итд.