|
RE: Alergija,kako otkriti na što je dete aler... 16.6.2010 15:21:12
|
|
|
|
Nena81
|
Sin ima osetljivu kozu od rodjenja. Vec sa mesec dana smo ga vodili kod dermatologa zbog ospica koje su bile velike sa belom tackom u sredini ( kao gnojne bubuljice ). Nije ga svrbelo, radili smo bris - nista se nije pokazalo. Kada smo krenuli sa uvodjenjem nemlecne ishrane, po savetima dr strogo sam vodila racuna kad i sta uvodim od namirnica, jer po njihovim recima cim se od prvog dana pojavljuju reakcije po kozi znaci da moze biti sklon alergijama. U decembru mesecu *09 ( mali je imao 21mes) dobije neke tacke malo vece po kozi, pravilnog ogranicenog oblika u ravni sa kozom. Pedijatar nas upucuje na alergo test u Tirsovu, jer sumnja da je reakcija na konzervans ( pojeo je par komada virsle iz mog tanjira). Radjen je test na nutritivne alergene ( spanac, paradajz, belance, kruska, jabuka, pomorandza, psenicno brasno, sargarepa, visnja, breskva, banana, mleko, soja,kikiriki ), jedina reakcija +/- je bila na jabuku. Odmah posle toga je dobio laringitis. Sad u maju jednog popodneva posle spavanja dete dobije takvu alergijsku reakciju, koja je prosla za 1h koliko smo cekali na pregled kod pedijatra. Ruke od saka do ramena, guza pa sve niz butine, levi obraz levo uvo, ne crvena nego bordo boja je bila, sve ujednom komadu, ne ospice. On je plakao da ga boli, nije dao da ga istusiram niti presvucem. Dva dana posle ove reakcije opet je dobio laringitis. Pedijatar opet salje u Tirsovu, pregled cekamo skoro mesec dana, danas smo bili, radili alergo test, ovoga puta na inhalacione alergene ( dlaka macke/psa, budj,polen drveca/ambrozije, kucna prasina, perje, bubasvaba, festuca pratense, dermatophagodies), reakcija nula, nista. Dr mu ipak daje sirup Galitifen kontrola za mesec dana. Posle svake reakcio je pio je sirup aerius, ili presing, njemu bude bolje, tj prodju ospice jos taj dan, ali ne bih ga ovako malog kljukala lekovima. Bili smo i kod dermatologa koja ga leci od rodjenja, ona kaze za ovu poslednju reakciju, kako je brzo dosla i prosla misli da je kontaktna, da je mali nesto dodirnuo, ili prasak za ves, omeksivac ..ali ja nista nisam promenila.. I da se deci ispod 3god ne rade alergo testovi jer jos uvek imaju antitela od majke, pa i ako je alergican na nesto nece pokazati na sta. Sto je verovatno kod nas slucaj Sva sam sludjena, bojim se svega od hrane do peska i zemlje u parkicu. On je sad bas u fazi kopanja, a ja drhtim da li ce imati reakciju. Aeirus stalno nosim u tasni, za nedaj boze da mu dam,(po savetu pedijatra).
|