RE: Krštenje (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Venčanje, krštenje, godišnjice …

Poruka

Maraj -> RE: Krštenje (7.7.2015 16:53:20)

Kako koja crkva
I da za sve ima cenovnik koji se krece za krštenje oko50e
Ja bi dete sutra krstila u manastiru ne u crkvi

jess021 -> RE: Krštenje (7.7.2015 16:56:01)

Mama micki, sve zavisi od parohije do parohije. Evo moj dever u nedelju krsti dete i mora da uplati taksu, cini mi se nekih 3000 i naravno koverta za svestenika.
Tako da ti je najbolje otvoreno da pitas u crkvi u kojoj planirate krstenje.
Ne postoji zvanican cenovnik za obrede za sve crkve u Srbiji.

Maraj -> RE: Krštenje (7.7.2015 16:58:11)

Ocito svaka crkva ima svoj cenovnik. I ono sto bi oni trebali da rade besplatno debelo naplacuju!!!

branki* -> RE: Krštenje (7.7.2015 16:59:37)

kod nas je krstenje 5000 din,to je cenovnik za sve,pise i u crkvi.odneses jos litar ulja i litar vina u crkvu i potrebni su peskiri.to je sve.

bubulence -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:08:10)

mame samo nemojte da mesate parohijal i krstenje. u vecini slucajeva svestenik naplati parohijal ukoliko roditelji deteta nisu redovno uplacivali pre krstenja. a samo krstenje mislim (znaci nisam sigurna) se ne placa.
mi krstimo Mariju sada 12.07. ne placamo nista jer se redovno uplacuje parohijal, nego koliko damo...

Ana RR -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:09:56)

Šta znači parohijal? Mi crkvi ništa ne plaćamo (niti ćemo) tako da nemam pojma ništa oko toga.

jess021 -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:10:06)

Bubi, jeste se dogovorili za poklone?[sm=smiley1.gif]
Ana, parohijal ti dodje nesto kao clanarina koju godisnje placas. Mi smo, pre vencanja, morali to da uplatimo i dobili smo parohijalnu knjizicu, a vrh je bio kad su pitali mm gde radi i kolika mu je plata jer se placa procenat od primanja, omg.

nata11 -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:17:40)

I ja prvi put to čujem. Kod nas toga nema. Jel to redovno plaćate?

jess021 -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:18:34)

Ja ne, platili smo tad jer je bio uslov za vencanje u crkvu, posle nismo, a svestenik nam redovno dolazi pred slavu, Uskrs, Bozic...nista nije komentarisao.

bubulence -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:23:03)

da, to se placa jednom godisnje, mislim da je izmedju 800 i 1000 din. placa se uglavnom (bar kod nas) kada dodje svestenik da osvesta kucu za slavu... ne znam da ima veze sa primanjima, nas niko nikada nije pitao za to, ni da li smo zaposleni itd.. ali znam da se placa i ako nije uplacivan parohijal onda se placa nesto pre krstenja ili vencanja...
sto se tice krstenja u manastirima, to sam prosle god cula od svestenika da ce biti zabranjeno, krstenja i vencanja ce biti moguca iskljucivo u crkvi , neki manastri su poceli toga da se pridrzavaju a neki jos nisu... ne znam do kada je rok da svi pocnu....

bubulence -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:23:58)

jess dogovorili smo se valjda, mm se bas dopada ideja samo jos da odemo do NS i da vidimo....

vikiveki -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:25:05)

Mi ovde plaćamo svake godine parohijal,ove godine je bio 1200 din a prošle 1000.Imamo i mi knjižicu u kojoj se upisuje taj parohijal...a kada smo dete krstili kum je platio 50e i mi smo dali čini mi se oko 20e.Tada nisam znala da sam decu mogla da krstim i u manastiru a da ne plaćam određenu tarifu

Maraj -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:27:58)

Bezobrazluk! Znaci dobile ste "clansku kartu"! Pa za sta idu te pare kad oni imaju svoju platu koja i nije mala pri tom su oslobodjeni kojekakvih poreza....
da se razumemo ja jesam vernik i verujem u boga a ovo sto popovi rade i propisuju svoje tsrife sutra mogu i ja jer da pa tako npr ja radim u skoli i drzava me placa ko i popove i kada mi dete dodje u skolu da ga ucim da cita i pise molim roditelji platite toliko i toliko i ako me drzava placa!!!!

Ana RR -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:28:56)

IZVORNA PORUKA: jess021

Bubi, jeste se dogovorili za poklone?[sm=smiley1.gif]
Ana, parohijal ti dodje nesto kao clanarina koju godisnje placas. Mi smo, pre vencanja, morali to da uplatimo i dobili smo parohijalnu knjizicu, a vrh je bio kad su pitali mm gde radi i kolika mu je plata jer se placa procenat od primanja, omg.

Zašto me to ne čudi? Nama je sveštenik rekao da smo ga "dirnuli u sujetu" jer smo tražili blagoslov da se venčamo u crkvi na drugoj opštini (iz praktičnih razloga-nalazi se odmah pored restorana). I rekao je da oni ništa od svega što imaju ne bi imali da je svako išao u "neku tamo drugu crkvu". Pritom, sa mnom uopšte nije želeo da razgovara jer je muškarac glava porodice, žena treba da ga sluša. Nikad nisam bila tako blizu da nekoga pljunem u lice. Pisala sam već sto puta o tome, ponavljam se.

Što se tiče parohijala, možda moji plaćaju pošto njihov sveštenik dolazi uvek pred slavu, Božić, Uskrs... ali svekijevci ne, oni su ateisti koji slavu slave da bi se odužili svima kod kojih odlaze na slavu [sm=smiley29.gif]

vikiveki -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:29:23)

Bubi mi ovde plaćamo taj parohijal kada pop dođe da osvešta vodicu,a plus plaćamo još toliko i kada dođe za slavu da preseče kolač i očita molitvu.Nama je to baš zeznuto jer nam slava sv. Jovan a ovde odmah posle sv. Jovana idu po kućama da svete vodicu i uzimaju parohijal.A da uvek damo i 200 ili 500 din jednom čoveku koji dolazi sa popom kao njegov pomoćnik

bubulence -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:29:44)

Viki nasu Emu je krstio vas svestenik (Lacaracki [sm=smiley1.gif]) i bila sam uzasno razocarana. bio je pijan, niko ga nista nije razumeo, samo je zabadao glavu, pokusavao nesto da kaze monahinji, ona ga nista nije razumela.. ma haos... a krstili smo je u Petkovici... sada Mariju krstimo ipak u seoskoj crkvi, ovog puta dolazi svestenik iz sela pored vas, nadam se da cemo imati vise srece...
sto se tice placanja, za E krstenje smo dali bas dosta para, svi zajedno, a sada necemo. mislim daj e cifra od ukupno 50ak eura sasvim dovoljna

bubulence -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:31:57)

IZVORNA PORUKA: vikiveki

Bubi mi ovde plaćamo taj parohijal kada pop dođe da osvešta vodicu,a plus plaćamo još toliko i kada dođe za slavu da preseče kolač i očita molitvu.Nama je to baš zeznuto jer nam slava sv. Jovan a ovde odmah posle sv. Jovana idu po kućama da svete vodicu i uzimaju parohijal.A da uvek damo i 200 ili 500 din jednom čoveku koji dolazi sa popom kao njegov pomoćnik

eto vidis, svuda je drugacije... pa ti onda znaj pravila i obicaje...
maraj pa valjda pare idu za obnovu crkve itd... ne znam i iskreno, ne zanima me mnogo. toliko mogu da izdvojim jednom godisnje..
ja ne mogu reci da sam neki ogroman vernik ali bas volim i da odem u crkvu, da obidjem manastir... bitno mi je da su mi deca krstena, mislim da sam ih tim na neki nacin zastitila... mozda nisam u pravu ali eto , ja u to verujem i nije mi zao da platim clanarinu a da li ona ide svesteniku ili crkvi, svejedno mi je

nata11 -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:32:05)

Mi plaćamo kada sveti vodu za slavu i vaskrs ko koliko ima 200-600 din. Maraj ali oni imaju plate po 10-15.000. Bar kod nas.

vikiveki -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:32:50)

IZVORNA PORUKA: Maraj

Bezobrazluk! Znaci dobile ste "clansku kartu"! Pa za sta idu te pare kad oni imaju svoju platu koja i nije mala pri tom su oslobodjeni kojekakvih poreza....
da se razumemo ja jesam vernik i verujem u boga a ovo sto popovi rade i propisuju svoje tsrife sutra mogu i ja jer da pa tako npr ja radim u skoli i drzava me placa ko i popove i kada mi dete dodje u skolu da ga ucim da cita i pise molim roditelji platite toliko i toliko i ako me drzava placa!!!!

Da Maraj,imamo člansku kartu koja nam ništa neće pomoći [sm=smiley36.gif] samo popovima puni džep,a kod nas se popovi još bune što im država ne daje neku stalnu platu,da i oni imaju penziju...ma toliko sam ljuta na te popove[sm=hudicek1.gif] što kaže mm ja verujem u Boga ali ne u popove

Maraj -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:33:50)

Pa da dobro ste me podsetile! Kod nas pop dolazi da sveti vodicu pred slavu i to je otprilike 1000 za popa 500 za djakona plus na dan slave tata ide u crkvu da presece kolac i to je plus 500-1000 din. I eto ne dobijam nikakvu "clansku kartu" za to a sve se lride placa

a to za vencanje. I mi smo morali crkvu na kojoj pripadamo a na kraju nas nije vencao nas lop vec neki pocetnik koji veze s vezom nije imao!

Maraj -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:35:11)

Bravo vikiveki i ja tako razmišljam. U Boga verujem a popovi-lopovi sto bi rekli. Pa i oni su ljudi. Najveca mafija je u crkvi!

Maraj -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:36:45)

Ijao nato kojih 10 000 plata ko te to slagao! Pa ne bi bogoslovija bila puna studenata da im je tako lose! Jesi li videla vozni park skoro od nekog popa!?!?

vikiveki -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:37:30)

IZVORNA PORUKA: bubulence

Viki nasu Emu je krstio vas svestenik (Lacaracki [sm=smiley1.gif]) i bila sam uzasno razocarana. bio je pijan, niko ga nista nije razumeo, samo je zabadao glavu, pokusavao nesto da kaze monahinji, ona ga nista nije razumela.. ma haos... a krstili smo je u Petkovici... sada Mariju krstimo ipak u seoskoj crkvi, ovog puta dolazi svestenik iz sela pored vas, nadam se da cemo imati vise srece...
sto se tice placanja, za E krstenje smo dali bas dosta para, svi zajedno, a sada necemo. mislim daj e cifra od ukupno 50ak eura sasvim dovoljna

Bubi o tome ti pričak,ovo je jako veliko selo i ima dosta ljudi koji idu u crkvu i ostavljaju dosta para za crkvu,a popovi su što im više daješ sve gori,a da ne govorim kako se ponašaju u privatnom životu,nigde ni S od smernosti.Zato sam ja rešila da se venčam u manastiru,a ne u crkvi jer nam je popa tražio 7000 din,to je navodno trebalo da damo onoj ženi što čisti crkvu,valjda nije imao obraza da traži više pošto je navodno prijatelj mm

jess021 -> RE: Krštenje (7.7.2015 17:55:00)

Ooo, pa vi ste pobrkale, nije parohijal to sto ih cas_timo kad dolaze za slavu, Bozic, Uskrs...
Parohijal ide na tekuci racun crkve, a ovo niko ne prijavjuje.
Manastiri su skroz druga prica, sestra i ja smo krstene u manastiru i tamo niko nista ne zahteva.

vikiveki -> RE: Krštenje (7.7.2015 18:01:39)

Jess zato ja i hoću da se venčam u manastiru.A kod nas se parohijal daje popu na ruke ,nema nikakvog tekućeg računa

Stranica: <<   < Prethodna stranica  33 34 [35] 36 37   Sledeća stranica >   >>