mama kukunka
|
Porodjaj je individualna stvar, 2 x sam imala 2 potpuno razlicita porodjaja..4 prvi put sam imala i dr ( sada direktora) i anesteriologa ( kog uhapsise pre jedno mesec dana ), i druga koji je bio specijalizant tada...i isla na indukovani porodjaj sa epiduralom..pa sam u porodilistu bila od 9h ujutru, a porodila se u 18.45...ali sam se osecala kao na gosisnjem odmoru..nista nije bolelo..dovukavala se mobilnim, ispratila 10ak porodjaja u mom boxu i onim oko mene... najneprijatniji deo tog prvog porodjaja je bio - zauzimanje polozaja za aplikovanje katetera za epi.. a kad dobijes epi, skroz si hepi :) ( pocinjem da klepam stihove kao Zenetina) u drugom sam takodje imala dogovoren epidural, i anesteziologa i dr ( specijalizant u medjuvremenu postao specijalista)..al ne lezi vraze, moje dete resilo da izadje 05. januara ( a mi se taman dogovorili za 8. januar)..dr bolestan, ne moze da udje u porodiliste, a anesteziolog na Kopu...A i sve da je bio tu, ja sam imala nepravilne i ne mnogo bolne kontrakcije ( uzivo sam ih prenosila na trecem tromesecju), i bila ubedjena da su lazne..te sam u na prijemu bila oko 14.30 ( morala sam prvo da rucam kuci , gde mi konstatova dezurni dr da sam otvorena 8 cm..dok me sestra popela liftom do porodilista ( koje je btw bilo dubke puno), pa me lekar pregledao na krevetu gde se inace stavlja klizma i usput pitao da li ce mi smetati da se tu porodim ako se nista ne oslobodi e tu sam vec bila komplet otvorena, dali mi neku minimalnu klizmu, ali mi rekli da se ne naprezem puno da ne izadje beba ( pa se ja nisam ni naprezala, samo pro forme obisla wc), izvezli neku tek porodjenu zenu , mene stavili na sto malo pre 15h..a bebu sam izgurala u 15.05..mislim da je sa bebom izaslo i ono sto nije pre toga otislo u wc solju..Bila su 2 anesteziologa u porodilistu ( ovaj moj ih zvao), ali nije imalo kad da se da epi, a nije ni imalo smisla jer je otvaranje proslo.. I moj dr je bio negde po klinici, pa je zvao dezurnog..mada mi u sustini niko nije trebao..jedino sam se za onih 5 min jakih kontrakcija osecala kao da me stigla jevrejska poslovica'' da Bog da imao pa nemao'' i u ovom aspektu zivota..Zena do mene sa epijem, samo sto ne peva, a ja se presamitila.. ne kukam ja, ali svasta izgovaram, da me neko snimao, verovatno bi bio zabavan klip na YT..malo mi je trebalo daih dozovem kad se sve stopilo u jednu kontrakciju..i iz drugog guranja sam izgurala bebicu.. znam sammo da se tog dana porodilo jaako puno zena, i da me dosta njih prepoznavalo sutra po hodniku-ti si ona sto je protrcalaa kroz porodiliste...a prosla sam kroz sve boxove jer su trazili koga ce prvo da eliminisu iz sale, da mene smeste, a ja sam sve vreme trabunjala nesto...Eto, ispricah ti i kako su tekla oba porodjaja, mad aje to zaista skroz individualno... Neprijatniji deo porodjaja je vadjenje posteljice i usivanje ( sa epijem se ne oseca nista), a ovako dobijes lokalni anestetik, ali ipak znas kad je zabodena igla,kad provlaci konac...ali tad si vec grlila svoju bebicu, i adrenalin je skocio..tako da brzo prodje.. nemoj da brines, bices skroz pod kontrolom, ali nemoj da ocekujes neki specijalan tretman,jer su oko tebe svi u istom sosu, i osoblje se zaista ponasa kao da si skroz zdrava kad se porodis ( osim u nekim slucajevima kad je zaista lose)... e da, prilikom prvog ustajanja posle prvog porodjaja ( sa epijem), kada te sestra vodi prvi put do wc-a, stropostala sam joj se, pala u nesvest na sred tus kabine, u sred noci..mucena sestra nije imala ni 50 kg , a ja slon.. Posle drugog porodjaja sammogla da potrcim cini mi se.. a imala sam ( imam i dalje ) 8 godina vise.. uff kad se ja raspisem, ne umem da stanem GG o detaljima i dr -ovima ti svakako znas vise od mene..ja sam na patologiji bila samo par puta na UZ :) a bila sam i u dnevnoj bolnici na kiretazi posle misseda..takodje je sve bilo kao na traci, ali lako i utrenirano :) i
|