RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom



Poruka


Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 10:50:17)

Extra za ovaj recept za zamnu za jaje! Na leto cu to da probam.

Sorry macaki, ja zaboravih na tvoje pitanje za kozje mleko. Ni ja nisam sigurna sta se o tome pisalo, ali mislim da nije nista pozitivno, samo se ne secam sta tacno. Sve mi se nesto cini da je kozje mleko 'opasnije' ( jace ) od kravljeg. [sm=zmeden.gif]




minavb -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 10:53:35)

Proteini kozjeg mleka su probavljiviji od proteina kravljeg mleka i apsorpcija aminokiselina je efiksnija. Ukoliko ste alergični na protein αs-1 kazein (koji izaziva alergijsku reakciju kod mnogih jludi),a koji se za razliku od kravljeg u kozjem nalazi samo u tragovima, slobodno možete koristiti kozje mleko

Ovo nađoh među informacijama jednog mog dobavljača.




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 11:03:25)

e tash, ima i u onoj knjizi dr komnenovic koja moje biti zamena za jaje. mislim da je nesto drugo, ne ovo sto si ti nasla, pa cu ti iskucati. kad dodjem kuci, kod mojih sam sada.

kad rece slaninica, zeza se moja mama .. sad beka moze da jede slaninu, hleb, luk [sm=jezicek.gif] i jogurt (mozda). zamisli vecere!!!! [sm=smiley36.gif]




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 11:05:11)

Ja sam ozbiljna za slaninu, a ti se zezaj! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 11:05:51)

Mina garant prevrće očima svaki put kada spomenem slaninu! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 11:07:23)

eto sta kaze mina! tash, ja predlazem da pitas dr kada odes sta misli o tome. ono ima manje gvozdja, ali ima nesto drugo (zaboravila sam sta) sto je jako zdravo. znas koliko bi vam to znacilo, mogao bi da jede i kozji sir, a i da pravite domace kiselo mleko.
[sm=smiley1.gif]




minavb -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 11:07:45)

Macaki, ovo je zamena za jaja u slučaju mešenja testa, kolača i slično, nije nutritivna zamena za jaja.
Što se kozjeg mleka tiče, ja bih to precizno ispitala ako je ikako moguće. Sve zavisi na koju komponentu kazeina je dete alergično, a nisam sigurna da li to tačno može da se odredi.




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 11:18:42)

IZVORNA PORUKA: minavb


Što se kozjeg mleka tiče, ja bih to precizno ispitala ako je ikako moguće. Sve zavisi na koju komponentu kazeina je dete alergično, a nisam sigurna da li to tačno može da se odredi.


Možda ima PRIC na to.
Pitaću dr, iako sam otprilike sigurna u njen odgovor.




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 11:20:14)

shvatila sam mina, i ja sam na tu zamenu mislila.




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 11:35:42)

IZVORNA PORUKA: minavb

Od tih žitarica možeš da kuvaš kaše,


Mogu da mešam sa voem, ili je više zamena za meso?




minavb -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 11:40:24)

Možeš sa čim god hoćeš da mešaš, voćem, povrćem, a sa mahunarkama je dobra zamena za meso. Od ovsenih možeš i keksiće da praviš, naćiću neku vegan recept.




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 11:47:05)

Ako dobijem zeleno svetlo za to, gnjaviću te da mi kažeš kako se sprema. Turim u vodu i gotovo, kao palenta i griz? 




minavb -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 11:49:18)

Malo krčkaš i to je to. Možeš i sa pirinčanim ili kokosovim mlekom da praviš kaže, pa ubaciš višnje. Mmmmm.




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 12:03:57)

JEČAM

Za ručak, večeru ili mali obrok pripremite ječam ili ječmenu kašu tako da ječam prije kuhanja isperete ispod tekuće vode i stavite kuhati u kipuću vodu ili temeljac. Omjer količine ječma ili kaše i vode je 1:3. Ječam se kuha oko 90 minuta, a ječmena kaša sat vremena.
 Šta znači crvena rečenica? Zar se kuvanjem ječma ne dobija ječmena kaša? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Ječam ili ječmena kaša upotrebljava se i u pripremi juha. Meso, govedinu ili janjetinu, možete kuhati u temeljcu s dodatkom bouquet garni, a nakon toga ga izvadite i narežite. U istoj tekućini zatim kuhajte ječmenu kašu i povrće, a meso dodajte pred kraj kuhanja. Ako radite povrtnu juhu, korjenasto povrće možete prvo pirjati, a zatim dodati ječam i mahune, zaliti s vodom i kuhati dok ne omekšaju.
Šta je bouquet garn? Šta je temeljac?

Najpoznatije jelo sjeverozapadne Hrvatske s ječmenom kašom je ričet. To tradicionalno zimsko izdašno jelo kombinacija je kaše, graha i sušenog mesa. Ječmenu kašu možete dodati i drugim varivima, posebno zimskim jelima od kiselog kupusa i repe, kako bi se pojačao njihov osnovni okus, a ujedno dobila i potrebna gustoća.

Ječmena kaša u kombinaciji s porilukom i paprikom ili pirjanim gljivama može biti zanimljiv mali obrok ili prilog mesnom jelu.
Što se tiče slastica, svoje omiljene muffine pokušajte pripremiti mješavinom pšeničnog i ječmenog brašna. Iznenadit će vas okusom!
LIKE! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
IZVOR







Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 12:06:16)

Varivo od ječma

Namočiš ječam preko noći (ako je integralni, onaj iz običnih dućana ne, jer je to oljušteni), pa ga kuhaš oko pola sata i ocjediš. Mrkvu narežaš na kockice, celer i poriluk isto. Pa složiš tim redom u lonac i na to dodaš ječam. Kuhaš dok ječam ne omekša i varivo ne postano kremasto. Začiniš po želji. Ja stavim sol i papar.
1 šalica ječma dosta je za 4 osobe.

IZVOR




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 12:07:13)

Jeste vi svesni da ću ja celu svoju porodicu prebaciti na ovaj režim ishrane? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




minavb -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 12:08:56)

Zrno ječma, kao i zrno pšenice, se kuva 90 minuta, a kaša od ječmenih pahuljica, kao od svih ostalih, se kuva kraće, ja ne vidim zašto rekoše 60 minuta. Temeljac je supa od mesa ili povrća koja se koristi za nalivanje jela da bi im dala ukus. Bouquet garni je mešavina začina.




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 12:13:14)

U Zdravoj hrani mogu kupiti zrno i mogu kupiti pahuljice? Jel u pahuljice sigurno ne umešaju još nešto sem onoga što tražim (npr ječmene pahuljice)?




minavb -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 12:15:32)

Ne znam za zrno, tj neljušteni ječam. U pahuljicama je samo to, nema drugih dodataka, ali nikad ne kupuj na meru već samo one u original pakovanju. Kupila sam ovsene pahuljice u Idei, neke švapske uvozne sa jasno napisanom deklaracijom.




viking -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 12:22:37)

Tašo, temeljac ti je supa u kocki, a bouquet garni ti je zeleniš za garnirung.

IZVORNA PORUKA: Tash

Šta je bouquet garn? Šta je temeljac?






Olga75 -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 12:25:13)

u domacem izvodjenju temeljac je ocedjena supa a bouqet garni je veza zeleni za supu [sm=smiley36.gif]




minavb -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 12:27:12)

Temeljac može i da se pripremi u kućnim uslovima, a u boljim tržnicama i da se kupi u limenci. Najdžela ga obilno koristi. bouquet garni se koristi i za garnirung, ali uglavnom za kuvanje i dinstanje, i sastoji se iz peršuna, majčine dušiće i lovora.




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 12:27:24)

Ječam (geršla) se nepravedno smatra sirotinjskom hranom. Po biološkim vrednostima je zdraviji od pšenice, jer ima izuzetna lekovita svojstva. Spada u jednu od najstarijih žitarica, poznat je još u kamenom dobu, a tragovi kulture ječma pronađeni su u području Tigra i Eufrata, dolini Nila i švajcarskim jezerima. Posebno je cenjen u staroj Grčkoj, gde ga smatraju darom boginje Demetre - "Majke žita". Savremena nauka je utvrdila da ječam ima čak 35% nezasićenih masnih kiselina, koje smanjuju holesterol u krvi, što ječmu polako vraća izgubljene pozicije iz drevne prošlosti. Prirodni ječmeni slad izvanredan je zaslađivač i odlična zamena za šećer. Ječam se takođe veoma koristi za proizvodnju piva.
Sadržaj ugljenih hidrata u ječmu je veći nego kod pšenice 73,4%, belančevina 11%, masti 1,8%, a veoma je bogat i mineralima (kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, natrijum, sumpor, gvožđe, bakar, cink, jod) i vitaminima, posebno vitamin B 12 i vitamin E, kojih ima više nego u ostalim žitaricama, kao i vitamin A i D.
Lekovita svojstva ječma: Smanjuje holesterol, jača organizam, protiv starenja, avitaminoze, gojaznosti, neurastenije, bolesti krvnih sudova, grčeva u nogama, reume, išijasa, bolesti želuca i grla.

Ovas ili Zob
je poreklom iz Azije i, mada spada u najlekovitiju žitaricu, više služi za stočnu nego za ljudsku ishranu, posebno za ishranu konja. Poslednjih godina u ljudskoj ishrani su popularne zobene pahuljice, koje su izuzetno hranljive, jer su u njima sačuvani svi prirodni sastojci zrna.
Zbog visoke sadržine minerala, posebno kalcijuma, fosfora, joda, kalijuma, gvožđa, cinka, bakra, mangana, magnezijuma, natrijuma, sumpora, fluora, vitamina grupe B, K, H, E i karotina (provitamin A) i aminokiselina, kojima se podstiče rast i stvaranje crvenih krvnih zrnaca, ovas je više lek nego hrana. Poznat je po visokom sadržaju lako svarljivih belančevina, čak 95% od ukupnih blančevina i preko 20 esencijalnih aminokiselina, čiji je sastav daleko najpovoljniji u odnosu na ostale žitarice. Takođe sadrži 7% masti bez holesterola.
Lekovita svojstva Ovsa ili Zobi: pročišćava krv, leči šećernu bolest, žuč, jetru, leukemiju, gangrenu, bubrege, mokraćni mehur i kanale, razne upale, slezinu, jajnike, matericu. Kašom od zobenih pahuljica uspešno se leči karijes, a čaj od zobi leči želudačne probleme i probleme unutrašnjih organa.

IZVOR


Heljda je poreklom iz Azije, ali i pored izuzetno visoke hranljivosti vrlo malo se koristi u ishrani.
Bogata je ugljenim hidratima 72,9%, belančevinama 11,7%, biljnim uljem 2,4%, mineralima, posebno kalijumom (448 mg), fosforom (282 mg) i kalcijumom (114 mg), a ima i gvozdja, natrijuma i magnezijuma. Spada u lako svarljive namirnice i pored visoke energetske sadržine. Takođe ima skoro sve vitamine B grupe i značajne količine nijacina. Veoma je kalorična - 100 g jestivog dela zrna sadrži 335 kalorija.
Zbog svojih botaničkih svojstava heljda se koristi i u proizvodnji meda. Heljda na jednoj stabljici ima i do 2000 krupnih, mirisnih, cvetova različitih boja, pa je vrlo omiljena kod pčela. Heljdin med je izuzetno cenjen.
Lekovita svojstva heljde: jača otpornost kapilara i utiče na snižavanje visokog krvnog pritiska, sprečava krvarenje, pomaže kod bolesti želuca, parazitskih oboljenja, bolesti kože i proliva.

Proso je praistorijska kultura, poznata iz mlađeg kamenog doba, kada se koristio kao glavna hrana većine stanovništva i kao lek. Potiče iz severne Indije, a danas se u celom svetu smatra sirotinjskom hranom. Pored toga što spada u lekovite biljke, on je i dijetalna namirnica, lako se vari i posebno ga treba uzimati u ishrani ako je zdravlje već narušeno, posebno se preporučuje starijim osobama. U ishrani se koristi oljušten proso, jer mu ljuska nije svarljiva zbog visokog procenta celuloze (53%). Kao i kod većine integralnih žitarica biološka vrednost prosa je izuzetno visoka: ugljeni hidrati čine 73%, belančevine 10%, masti 3%, minerali 2,5%, od kojih najviše ima kalijuma, fosfora i magnezijuma, a i gvozdja, kalcijuma i joda. Kalorična vrednost je znatna - 100 g prosa ima 327 kalorija. Pored hranljivih sastojaka, lako se priprema i veoma je ukusno.
Lekovita svojstva prosoa: Leči kardiovaskularna oboljenja, aterosklerozu, bolesti organa za varenje, pročišćava kožu i utiče na lep ten, jača kosu i nokte, protiv bolesti bubrega i mokraćnog mehura, protiv mokrenja u snu, proliva, grčeva u stomaku, gihta, za preznojavanje.




Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 12:29:08)

Hvala vam ženice drage. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




minavb -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama (8.5.2012 12:33:08)

Taš koristi zdravu hranu, ijaijaooooo (ja pevam)[sm=smiley1.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  96 97 [98] 99 100   Sledeća stranica >   >>