RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


peca -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (13.5.2012 16:44:13)

Ja kad pravim pitu sa jabukama radje pospem malo prezle nego griza da pokupi taj visak vode,mada neretko ne posipam nista, ako lepo ukuvam fil [sm=smiley1.gif]
Da znate da moze i tako [sm=smiley1.gif]

A bilo koju pitu sa sirom obavezno prelijem melkom, da ne bi bila zilava i previse hrskava, nego sva mekana, i ne sipam ulje na kore, a isto ih zavijam u rolnice radje nego da redjam, i idem samo sa po jednom korom [sm=smiley1.gif]




Anoniman -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (13.5.2012 16:45:00)

ja nisam kuvala fil [sm=zmeden.gif]




Olga75 -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (13.5.2012 16:46:21)

ne mora da se kuva
mozes i da skuvas jabuku sa secerom i malo vode ali ja to po nekad radim sa bundevom ( ona nekako pusti najvise neupotrebljivog soka )
iz mene govore godine iskustva i pojednostavljivanja [sm=smiley36.gif]




peca -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (13.5.2012 16:48:57)

Prodinstala, ne mislim bukvalno kuvala [sm=smiley36.gif] Ali mi ispari voda [sm=smiley36.gif] Ja bez toga ne bi ni pocinjala da pravim pitu, nista gore nema kad mi neko donese pitu, dal jabuke, bundeva a ono krcka unutra [sm=smiley36.gif] fuj ! Ali ukusi su razliciti [sm=bravo.gif]

U prevodu malo ulja, krknem jabuke, secer, malo prodinstam,zveknem cimeta, i ako treba malo prezle [sm=smiley1.gif] i vanilin secer [sm=smiley1.gif] Akcija od najvise deset__ minuta [sm=smiley1.gif] da me neko ne shvati pogresno [sm=smiley1.gif]



A u nazivu teme ni traga od slatkih pita [sm=jezicek.gif]




Anoniman -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (13.5.2012 16:52:54)

Ma sta krcka zeno draga [sm=smiley36.gif] Meni nista ne krcka , skoro da su se istopile
a da , bez cimeta nista [sm=bravo.gif]




peca -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (13.5.2012 16:55:23)

Ne kazem da tebi krcka, ja vise volim da se taj fil lepo sjedini [sm=smiley1.gif]Prosto nije isti ukus onako i ovako [sm=smiley1.gif]
Ja sam rekla kako ja to radim, a vi radite kako vi ocete [sm=smiley17.gif]

Oteracete me po jabuke [sm=hudicek1.gif]

Lenja pita.... mmm....




Anoniman -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (13.5.2012 17:01:55)


IZVORNA PORUKA: peca

Ne kazem da tebi krcka, ja vise volim da se taj fil lepo sjedini [sm=smiley1.gif]Prosto nije isti ukus onako i ovako [sm=smiley1.gif]
Ja sam rekla kako ja to radim, a vi radite kako vi ocete [sm=smiley17.gif]

Oteracete me po jabuke [sm=hudicek1.gif]

Lenja pita.... mmm....

stvarno nisam znala da mogu da se dinstaju jabuke , i koliko se onda pece pita u rerni ?




peca -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (13.5.2012 17:03:19)

Kao i svaka druga pita [sm=smiley1.gif] Gledas po korama




Anoniman -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (13.5.2012 17:04:34)

Ajde sad po jabuke [sm=smiley1.gif]




Olga75 -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (13.5.2012 17:04:34)

a cak ima i tema o lenjoj piti [sm=smiley36.gif]




peca -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (13.5.2012 17:06:05)

Pita od ribizli, mmmm interesantno zvuci [sm=smiley36.gif]

Jes' Olga, lenjivica zasluzuje posebnu temu !! [sm=bravo.gif]




jelena038 -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (13.5.2012 17:11:04)

ja samo da dodam da ako vam ostane fila, uvek mozete da zbrljate testo od brasna, ulja, jaja i kvasca, premesite ga kao za picu, srolate rolat od viska fila, ostavite ga malo u frizu da se stegne, isecete puzice i isecete ih u podmazanom plehu. to svakako dodje visak uz pitu s istim filom, ali ujutru bude super dorucak, a ako imate indijance skolskog uzrasta, zamrzavanje gotovih puzica dodje savrseno resenje za dorucak u jutarnjoj smeni. ja sad vec namerno pravim visak fila [sm=smiley36.gif]




Anoniman -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (13.5.2012 17:16:51)

dobra ideja mada meni nista ne ostaje , ja sve naguram ili pojedem zivo [sm=smiley36.gif]




sneskica75 -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (13.5.2012 17:26:03)

jeli to neko spomenuo lenju pitu? njam




peca -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (13.5.2012 17:29:32)


IZVORNA PORUKA: sneskica75

jeli to neko spomenuo lenju pitu? njam


Ucinilo ti se [sm=smiley36.gif]




Trcosava -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (9.4.2013 11:19:52)

Prokleta krompiruša!!

Prebacujem postove

IZVORNA PORUKA: Modessty

trco krompir upija ulje pa ti treba više ulja nego za pitu sa sirom recimo. A začini su za ovu pitu zakon! Možeš da upržiš praziluk i krompir sa malo bibera, origana (ako ga volite) i dobro posoliš. Staviš jednu celu koru, pa preko poprskaš uljem i gaziranom mineralnom vodom, onda staviš pola jedne kore na sred te poprskane, staviš fil, pospeš sa mlo mlevenih oraha. Preklopiš na po pola, pa još na pola i umotaš (onako ovlaš). Redjaš upleh podmazan margarinom za kuvanje i uljem. Kad sve naredjaš poprskaš odozgo uljem, staviš susam i kim (opet ako volite) i gurneš u rernu.
Ovde se obično pravi da bude posna - znači bez jaja


IZVORNA PORUKA: majared

Slušaj sad bosansku snajku [sm=smiley36.gif]:
Fil pravim tako što iseckam ili naredam krompir, stavim luk, ulje so i biber i time punim kore, bez prethodnog pečenja. Zbog toga se pita peče malo duže ali bude odlična.Kad ti je pita na pola pečena preliješ je sa vodom i zejtinom koje si prethodno dobro zagrejala. Vratiš u rernu i kada je krompir gotov i pita fino rumena (proveri tako što ćeš uzeti malo krompira iz pite) ponovo preliješ sa mešavinom kisele pavlake, jaja i sira (može i kajmak ako imaš) i ponovo vratiš da se zapeče.


Zanam samo jedno - NEMA ŠANSE DA SECKAM KROMPIR!

Probaću još jednom sa rendanim. Nego ja sve nađoh da na 1kg krompira ide 1 luk? Sad vidim da je Vule pisala 1 kg krpomira 0,5kg luka!

Daj sad sve lepo da mi ispišete mere [sm=jezicek.gif]
Ovde inače nemam neki izbor kora. Ili tanke, ili ''seže'' deblje (koje mi bolje dođu za ovu gibu koju ja pravim). Nije ređana nego kao ovu krompir - preko kore razmažem fil, uvijem u '''palačinku'' pa u puž i onda ispadne cela kao ruža.
Tako pravih i ovu krompirušu, ali nisam zalivala vodom. Negde na pola pečenja sam izvadila i premazala svaku posebno vodom i uljem, pa vratila. Kad se ispekla sam je opet premazala vodom i pokrila krpom da malo omekša. Pekla na 200°C oko 40 min.




lesica -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (9.4.2013 11:20:21)

IZVORNA PORUKA: Trcosava

Cvele, daj recopis sa gotovim korama za tu kropmpirušu. Meni ovo bljak ispalo - rendaala sam krompir i još ga malo sa lukom ''izdinstala'', ali sam ukus mi bljak fuj. Čitam da je dobro da se premaže i kajmakom na kraju, ali nemam kajmaka ovde da kupim [sm=smiley19.gif]

Nego žene, hoće možda koja uskoro ka ovamo? Za Italiju, Austiju, Nemačku kolima?


IZVORNA PORUKA: cvećka

Trco, pa tako i ja radim, samo sto dooobro uprzim luk, pa onda jos malo i krompir dok ne pocne da se lepi+biber+so ili vegeta... i svaku koru moras da premazes sa malo ulja, da ne bude suva... a odozgo mozes sta god hoces, ne moze da pokvari, malo maslaca, kajmak imas i u prodavnicama da kupis onaj u plasticnim casicama (:
kajmak 1 kajmak 2
Ja necu ni na koju stranu uskoro, tek u junu malo do KG [sm=smiley13.gif]


IZVORNA PORUKA: Trcosava


A za kajmak... ako je ovo tebi kajmak ja sam Madonna! Ovo ne mogu da nazovem ni krem sirom, a ne kajmakom. Ja mislim na onaj pravi pravcati kajmak! Znači ništa nisam omanula za krompirušu. Doduše ja je nisam pravila kao ređanu gibanicu, nego onako uvila u puževe. Svaku koru sam poprskala uljem, rasporedila krompir i uvila - ne valja mi. Jel ti to nešto prelivaš vodom, premažeš jajima pre pečenja.... vodom i uljem? Ono bre suvo

IZVORNA PORUKA: Modessty

trco krompir upija ulje pa ti treba više ulja nego za pitu sa sirom recimo. A začini su za ovu pitu zakon! Možeš da upržiš praziluk i krompir sa malo bibera, origana (ako ga volite) i dobro posoliš. Staviš jednu celu koru, pa preko poprskaš uljem i gaziranom mineralnom vodom, onda staviš pola jedne kore na sred te poprskane, staviš fil, pospeš sa mlo mlevenih oraha. Preklopiš na po pola, pa još na pola i umotaš (onako ovlaš). Redjaš upleh podmazan margarinom za kuvanje i uljem. Kad sve naredjaš poprskaš odozgo uljem, staviš susam i kim (opet ako volite) i gurneš u rernu.
Ovde se obično pravi da bude posna - znači bez jaja

IZVORNA PORUKA: majared

Slušaj sad bosansku snajku [sm=smiley36.gif]:
Fil pravim tako što iseckam ili naredam krompir, stavim luk, ulje so i biber i time punim kore, bez prethodnog pečenja. Zbog toga se pita peče malo duže ali bude odlična.Kad ti je pita na pola pečena preliješ je sa vodom i zejtinom koje si prethodno dobro zagrejala. Vratiš u rernu i kada je krompir gotov i pita fino rumena (proveri tako što ćeš uzeti malo krompira iz pite) ponovo preliješ sa mešavinom kisele pavlake, jaja i sira (može i kajmak ako imaš) i ponovo vratiš da se zapeče.

IZVORNA PORUKA: Modessty

a možeš i da samo redjaš kore jednu preko druge - da bude onako kao gužvana. Na podmazan pleh (još bolje ako je okrugla tepsija) staviš jednu celu koru, poprskaš uljem i kiselom, odozgo malo zgušvaš jednu koru pa na jednu polovinu a drugu koru na drugu polovinu tepsije, fil, pa opet na pola jedna kora na drugu polovinu druga kora






Anoniman -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (9.4.2013 14:17:58)

trco, ja krompirusu pravim na najprostiji nacin. ne stavljam nikakve margarine, kajmak isl. jer krompirusu spremam uvek posnu. izdinstam sitno seckani crni luk (otprilike kolicina, 2,3 glavice), dodam rendani krompir (oko kilo, mozda malo manje, ja sve otprilike radim, ne znam zato kolicine), povegetim,s tavim mleveni biber i ostavim kratko da se fil prohladi. stavim jednu koru, pouljim je, stavim malo kisele, pa drugu, na nju fil i tako jos dve.. znaci po 4 otprilike za 1 uvijacu. samo uvijem kao palacinku, ne seckam, nego je tako samo stavim u pleh. tako dok sam fil i kore ne potrosim.. odozgo ih sve namazem sa malo ulja i malo vode, lepo ih ususkam i ubacim u rernu koja je prethodno zagrejana na 250 stepeni (tada smanjim na 170-180). treba im 25-30 minuta, zavisi kako cija rerna greje.
moja sveki npr. ne dinsta krompir, ona ga renda i zivim filuje kore i isto bude super. ali njena bude nekako hrskavija unutra, a moja meksa.

ja cu veceras dragom da spremim pitu od krompira i blitve, narucio je jos juce, hoce da nosi na posao. kupila sam tri veze blitve, dve cu da ubacim njemu, a jednu da iskoristim nama za corbicu. isto spremam kao krompirusu, samo stavljam i blitvu.




Jole84 -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (16.4.2013 15:18:51)

Jaooo voda mi je pošla na usta [sm=smiley36.gif] žene ubićete me,ne smem više da čitam recepte [sm=jezicek.gif]

Ja zadnjih dana najviše pravim sa spanaćem i sirom,bez ulja,samo pavlaka i jaja (i naravno kore). Ali ova krompiruša mi sad poremetila jelovnik [sm=smiley36.gif]




Ana RR -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (16.4.2013 15:24:26)

Ja krompirušu pravim ovako, tako me naučila baba bosanka: iseckam krompir na kockice (nikako rendani jer krompiruša je bosanska pita a oni bi vas ubili da im ponudite sa rendanim krompirom [sm=smiley36.gif]), dodam iseckani praziluk, stavim malo vegete, malo soli, biber obavezno, sve lepo promešam. Raširim koru (e sad, i za ovo bi bosanci rekli da nije krompiruša jer je sa gotovim korama, ali ajde [sm=smiley36.gif]) premažem je sa malo ulja, nafilujem pa poprskam sa malo kisele vode, prekrijem sa još jednom korom i urolam. I tako dok sve ne potrošim. Složim u podmazan pleh, svaki koru malo nauljim i pravac rerna. Mmmmljac, sad bih je jela.




Jole84 -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (16.4.2013 22:00:15)

Napravila sam krompirušu po receptu od Macaki i fenomenalna je [sm=bravo.gif]
plus sa prazilukom i pečurkama [sm=smiley36.gif] danas mi je dan za kuvanje [sm=smiley16.gif]




Anoniman -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (16.4.2013 23:05:04)

drago mi je jole [sm=bravo.gif]




pandina -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (16.4.2013 23:06:24)

Ja koristim malu cetku za farbanje (kupila ja u farbari, ozbiljno) za premazivanje kora.Nezavisno od toga od cea je pita, u posebnu ciniju sipam dve soljice ulja, dve kasike pavlake i prasak za pecivo i dobro promesam. Pomenutom cetkicom namazem dobro rasirenu koru ovim namazom, a onda preko nabacam ili spanac-sir-jaje ili sir-jaje ili praziluk-jaje u zavisnosti od cega je pita. Urolam kao palacinku (dakle samo jedna kora!) i onda u puzic i u pleh. Na kraju sve puzice namazem preostalim namazom i poprskam mineralnom vodom.




NadaR -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (17.4.2013 7:41:36)


IZVORNA PORUKA: Ana RR

Ja krompirušu pravim ovako, tako me naučila baba bosanka: iseckam krompir na kockice (nikako rendani jer krompiruša je bosanska pita a oni bi vas ubili da im ponudite sa rendanim krompirom [sm=smiley36.gif]), dodam iseckani praziluk, stavim malo vegete, malo soli, biber obavezno, sve lepo promešam. Raširim koru (e sad, i za ovo bi bosanci rekli da nije krompiruša jer je sa gotovim korama, ali ajde [sm=smiley36.gif]) premažem je sa malo ulja, nafilujem pa poprskam sa malo kisele vode, prekrijem sa još jednom korom i urolam. I tako dok sve ne potrošim. Složim u podmazan pleh, svaki koru malo nauljim i pravac rerna. Mmmmljac, sad bih je jela.

[sm=smiley36.gif] Tacno

I ja isto ovako pravim .




Figaro88 -> RE: Filovi za pite (zeljanica, krompiruša, burek, buredžici, i sl) (17.4.2013 10:34:14)

Bas razmisljam danas da pravim neku pitu,ova sa krompirom super zvuci.Mama mi je pokazala kako da razvucem pitu,prosli put mi nije nesto uspelo,valjda ce danas bolje[sm=smiley36.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>