Parižankaa
|
IZVORNA PORUKA: plačljiva kažu da žena sa Insulinskom rezistencijom nema ovulacije... a ko to kaže??? Insulinska rezistencija je poremećaj koji je jedan vidi dijabetesa. Može da bude praćen PCOSOM,a li i ne mora. Ja nemam PCOS,a imam IR i imam redovne ovulacije. Velike količine insulina koje se luče iz pankreasa,ometaju impaltaciju,slabe kvalitet jajne ćelije,i kao takva,ometa ostajanje u 2.stanju.Taj višak insulina čini da se glukoza nepravilno razgrađuje,pa se zato i osećaju gore napomenuti napadi gladi.Ona ne mora podrazumevati,ali često je praćena povećanjem telesne mase,i to od struka naviše,i kažu da žena sa obimom struka većim od 80 treba da se pozabavi sobom-načinom ishrane. Lečenje se ne uspostavlja samo metforminima (glucophagom koji ja pijem,ili sioforom),već izmenom režima ishrane. Jedenje po malo,ali na 3-4 sata,hrane sa niskim glikemijskim sadržajem,i naravno,bez slatkog! Bez masnog! Jer IR podrazumeva povišene vrednosti lipidnog statusa-holesterola (hdl i ldl) Maco, pošto već u utorak ideš kod endokrinologa,a ne znam odakle si i gde ideš,moja preporuka ti je da porazgovaraš sa dr o ovom problemu,i ako si iz BG,uzmeš uput da to odradiš ljudski na Kliničkom centru,na Institutu za endokrinu,a u okviru jednodnevne bolnice,jer se krv vadi pre opterećenja glukozom,pa pola sata,sat,sat ipo ,dva i dva ipo sata, nakon opterećenja. U svakom vađenju treba i glukoza i insulin da se odradi,a za potpunu sliku o IR se rade i 2. dan ciklsua,pored standardnih hormona i 17-oh progesteron,androstedion,testosteron... Grga, kao što si i sama primetila,glukoza ti je o.k.,ali insulin-NE On posle opterećenja treba da skoči,da bi razgrađivao glukozu,a tebi pada,nemaš ga u dovoljnim količinama...i to je poremećaj insulina. Kad imaš kod endokrinologa? Javi šta ti je rekao.