Bebana17 -> RE: ogtt i insulin (15.6.2013 13:26:29)
|
Ja sam radila državno ogtt test sa insulinemijama, ništa nisam platila, uputio me sa uputom moj ginekolog na endokrinologiju i zahtevom da se uradi taj test, endokrinolog (sa Instituta za metabolizam u okviru KCS) je to potvrdio i uputio me na klinički centar. Tamo sam zakazala, čekala 2 nedelje na termin i uradila ga. Endokrinolog tumači rezultat (a meni je moj ginekolog rezultat potvrdio, jer je po specijalizaciji endokrinolog-ginekolog) i imam srednje tešku insulinsku rezistenciju. Rezultati su sledeći: glukoza pre opterećenja 3,9 nmol/L 30 minuta posle 5,3 nmol/L 120 minuta posla 6,5 nmol/L Insulin na početku bez opterećenja je 23,1 mlU/l 30 minuta posle 66,5 mlU/l 120 minuta posle 87,4 mIU/l. Insulinska rezistencija se potvrđuje kada imaš barem tri parametra koji je dijagnostikuju (npr. masnoće u krvi, holesterol loš, insulin povećan u ogtt testu itd...). Ali, u ovom slučaju kada treba da zatrudniš, smatram da treba uzimati lekove i ako nemaš druge pokazatelje izražene. Ja nažalost imam i masnoće i holesterol poremećen, pa je endokrinolog lako postavio dijagnozu. Terapija je gluformin, ili siofor, ili glukofaž dva puta dnevno od 500 mg (za doručak i ručak) uz obrok obavezno zbog mučnina eventualnih, ali ja ga dosta dobro podnosim (samo dva puta sam imala mučnine). I još nešto, oba lekara (i endokrinolog i moj ginekolog) su izraženost insulinske rezistencije i uopšte potvrdu da je neko ima računali na sledeći način: početnu vrednost šećera su množili sa početnom vrednosti insulina (u mom slučaju 3,9 x 23,1) i to delili sa 22,5. Ukoliko je vrednost veća od 2,5 postoji problem sa insulinom tj. insulinska rezistencija. Kod mene je taj rezultat 4,004 i to su dijagnostifikovali kao srednje tešku insulinsku rezistenciju.
|
|
|
|