Maslacak15 -> RE: Klomifen (21.4.2012 21:05:47)
|
Caos devojke[sm=smiley36.gif] Posto se rasprava zahuhtala ja bih htela da skrenem paznju na osnovnu namenu klomifen citrata. On se u prvom redu prepisuje, i zato je patentiran, zenama koje su anovulatorne. Znaci koje nemaju ovulaciju. Odredjena grupa PCOS pacijentkinja odlicno reaguje na klomifen i u takvim uslovima klomifen ima stopu postizanja trudnoce od oko 40%. Znaci od zena koje ne ovuliraju, a ovulirjau na klomifenu skoro pola zatrudni. Iako je ucestala praksa,da se prepisuje, veliko je pitanje da li klomifen ima smisla kod zena koje inace ovuliraju. Neki doktori smatraju da moze da se poboljsa kvalitet ovulacije ali to je prilicno nategnuto. I cifre u literaturu i nisu bas na strani klomifena kod ovulatornih zena. Zato sto je jeftin i terapija je jednostavna , mnogi eto probaju. Neke i zatrudne, ali pitanje je da li nebi i inace zatrudnele i bez njega ( uvek postoji sansa dok se proba). Da, upotrebljava se i u kombinaciji sa IUI jem ali ni tu nije jasna njegova prednost u odnosu na nestimulisani pokusaj. Na zapadu se inseminacije rade gotovo po pravilu sa gonadotropinima (injekcijama) kao stimulacijom jer oni imaju znatno vecu stopu uspesnosti. Nisam ja protiv da se proba, (i ja sam bila probala) uz lekarsku pratnju naravno, svaka je zena slucaj za sebe ali htedoh da skrenem paznju da se od klomifena ne ocekuje previse ako vec ima ovulacije i bez njega. Samo ne treba preterivati. Ako nije doslo do trudnoce u 3 ovulatorna ciklusa na klomifenu, mala je sansa da ce i doci a klomifen utice negativno na ovarijalnu rezervu...
|
|
|
|