Olga75
|
IZVORNA PORUKA: bea83 Zanima me na koji "znak" ste krenule u porodilište? Kontrakcije (koliko česte?), sluzni čep ili vodenjak? Da li ste bile sigurne da je stvarno krenulo ili ste krenule "za svaki slučaj"? Baš me zanimaju vaša iskustva jer mi prvorotke smo često u panici da li ćemo znati da prepoznamo kad treba da krenemo iako nas lepo nauče u školici, ali jedno je terorija a drugo je praksa Tražila sam sličnu temu putem pretraživača ali koliko ja vidim - nema je. Ako sam je previdela, molim moderatore da premeste moj post. IZVORNA PORUKA: Mama 78 Prvi put:Znak je bio kad sam zavrsila tortu,jer sam se utripovala da Mm mora da ponese tortu sutra na posao:)Sreca je da se nisam porodila kuci,jer sam se tesko otvarala,a kontrakcije su mi bile na 3 min vec 12 sati i jos toliko su trajale,a porodila sam se tek sa indukcijom.Tako da ni sama neznam kad je obicno pravi momenat,pa sve one koje mogu da pomognu i ja bih volela da procitam IZVORNA PORUKA: nenja22 hahha kod mene onda recimo to što je mm krenuo da sprema kupus za ručak, a ja kupus baš i ne volim šalu na stranu, ne mogu da izdvojim jedan "znak" to jutro sam bila na redovnom ctgu i pregledao me doktor tada, malo prokrvarila, ali tri dana pre termina, kaže sve je ok...idi kući, ne izgleda mi kao da će još dan dva taman, nešto kao prst uloživa (što je bilo i nedelju dana pre) i Kosta još dosta visoko u materici... kad ono, međutim...oko pola dva krenuo kao stomak da me malko više bolucka, u wc odem da piškim (a piškilo mi se svako malo) ono opet sukrvica i sluzavo, a do tad od jutra se smirilo krvarenje ono...skontam ja čep izlazi...ajde kao nema veze, znam to može i danima da traje...al' tako nekih sat dva, ono sva kao malo nešto curkam, da prostite, a nije da teče, da l' je to vodenjak majku mu...i zovem ja doktora, ispituje me on, ja ni za šta nisam sigurna,pa kaže on da pođem u bolnicu još malo da me pogledaju, pa da se čujemo opet ako treba...i tako ja i odem oko 5, budem dva prsta otvorena...a ja ništa spec nisam osećala u tih dva-tri sata, al' opet i curkalo to sve vreme, ispostavilo se bio čep i vodenjak praktično istovremeno... e sad, ja sam i tu otišla iz bolnice nazad kući, pa se vratila nazad to veče oko pola 8, za to vreme sam se otvorila do malog dlana, a da sam neke ozbiljne kontrakcije osećala, ne mogu reći da jesam...kao uostalom ni narednih sat i po, za kojih sam se otvorila skro skoro, možda su mi tek poslednjih pola sata bile neke ozbiljnije po intenzitetu bola... tako da, moj zaključak...po bilo kojim simptomima ne mogu da definišem da sam znala da je vreme i kad je vreme...ali po nečemu iznutra, nekom osećaju, ispada da sam znala kad je bio krajnji momenat da se pokrenem, a da ne obezbedim mužu ne samo prisustvo, nego i aktivno učešće IZVORNA PORUKA: MaliMis Meni su pocele kontrakcije, iako na prvih nekoliko nisam bila sigurna da je to to, pocela sam odmah posle toga da gledam na sat, tj ukljucila sam neku stopericu na telefonu koja sve belezi. Zabolelo me je kao kad dobijes, pa prodje. I stvarno je posle par puta pocelo da lici na ono sto su nam pricali u skolici da bol raste do jednog momenta i tada odjednom prestane kako popusti kontrakcija. Ja sam na sve to u sat vremena isla na wc jedno 4-5 puta. Kontrakcije su sve bile na manje od 10 min. Posle jedno 13-14, a ja sam kao racunala 10, jer za onih nekoliko nisam merila vreme, zvala sam dr i on mi je rekao da dodjem u bolnicu. Meni su, kako su odmicale, kontrakcije bile sve bolnije, tako da sam jedno sat i po od pocetka vec pocela da disem drugi tip i one su vec tada bile na 5 i manje minuta. IZVORNA PORUKA: Unina mama 4.11. mi je bio termin, a beba je taj dan bila strasno nemirna, svaki njen pokret me je boleo, imala sam u 5h zakazan termin kod moje dr.privatno, posto taj dan nije radila u porodilistu, odvela me sveki kod nje, ja joj kazem da je beba uzasno nemirna, i da mi prevrce sve organe, a zena mi se nasmejala, i rekla da sam strasan lik , radili mi CTG, i beba je bila uznemirena, srce kuca, kuca, pa nista, i tako u kug, ona mi ponovila CTG-e opet isto , uradila UZ-uk, sve ok, ginekoloski, grlic uloziv 1 prst,kaze neces ti skoro, zena meni lepo kaze hajde da ja tebe uputim u bolnicu da te oni tamo pregledaju, pa da vide dali si za hospitalizaciju. Odem ja tamo, sve OK, dezurni dr. me pust kuci,. Svratimo sveki i ja u ideu u kupovinu kada mene nesto jako probode. Stignemo kuci, dodju moji baba, deda, mama tata i sestra, i pocnu svi da me napadaju kako meni prodje termin, da su trebali da me ostave u bolnici, strah ih za bebu, dignu mi pritisak na 300, ja puknem pocnem da placem, zovem mm, koji je na poslu, zalim mu se , a on zove sveki i kaze j li vam majku, sta mi to radite sa tijanom, a ja kada sam to cula pocnem da se smejem, tj. istovremeno placem i smejem se, i oset_im nesto mokro, mislim upiskila se, odsem do kupatila i shvatim vodenjak, eto to je bio moj znak da idem u porodiliste. Mnogo neprijatan osecaj, cela sam se tresla ne od straha vec od hladnoce, a laknulo mi je kada je lekar rekao da je plodova voda bustra, plasila sam se zelene plodove tecnosti. IZVORNA PORUKA: bea83 Hvala vam puno, baš mi znače ova konkretna iskustva Ja sam otvorena dva prsta već četiri,pet dana i imam kontrakcije svakodnevno ali neujednačene pa sam baš u frci hoću li znati kad treba da krenem...da ne krenem prerano ili prekasno IZVORNA PORUKA: Unina mama Bea znaces, kada ti pocnu one prave kontrakcije, bices 100 posto sigurna da je to to, nema sanse da pogresis. IZVORNA PORUKA: džema kada mi je pukao vodenjak, bolove tada uopšte nisam imala. počeli su posle dva sata IZVORNA PORUKA: maslackic taj dan sam provela u set_nji po Topcideru sa mm om, popodne smo imali drustvo...beba uobicajeno bila mirna (znaci nikakvih posebnih desavanja) oko 12 (ponoc) su pocele kontrakcije( ja nisam tokom trudnoce imala bilo kakve bolove, stezanje stomaka da,retko,ali bolove jok, ) bolelo je kao da cu da dobijem, odmah su bile na manje od 10 min, ali su bile na 7 pa na 6,pa na 9...ja sam kontala da su to nepravilne kontrakcije i da su lazne, bol tada nije bio strasan mogla sam ih i prespavati, ali mm me je samo gledao ,o nije mogao da spava. kontrakcije sam merila na tel , na stoperici , i znajuci iz skolice da treba da ih bude 20 na po 10 min, po toj racunici trebalo bi da krenem u bolnicu oko 4 , a ja sam bila ubedjena da to jos uvek nije to, ali mm je rekao daj da polazimo, i oko smo krenuli, a to jutro sam trebalo da idem na CTG i nisam htela da stignem u bolnicu pa da me vrate, pa da opet dolazim . prijem u 6 otvorena 3 prsta ,u 7 otvorena 4 prsta, zadrzali su me samo zato sto sam imala bolove. kraj u 9 i 40 i Bea kasnije mi je Mis rekla da kontrakcije koje su na manje od 10 min , ne bitno da li su ravnomerne su prave inace, voodenjak mi je pukao tek kada su poceli naponi, pre toga nisu mogli ni da ga probuse jer je bi previse "kozast"...