JAmy -> RE: Znaci trudnoće II deo (14.4.2012 14:37:36)
|
Draga bubo,kod najveceg broja zena postoje promjene u dojkama u premenstrualnoj fazi(postaju cvrsce,teske,toplije nego obicno,vece,osjetljive,cesto i bolne na dodir). I kada je trudnoca u pitanju i kada nije te promjene se zapazaju od prilike desetak dana prije datuma kada treba da dodje/izostane menstruacija,s tom razlikom sto u redovnom ciklusu gdje nije doslo do trudnoce,dojke se vrate u prvobitno stanje drugog ili treceg dana menstrualnog krvarenja, a kada postoji trudnoca,ovo stanje dojki se nastavlja nakon izostale menstruacije i kako koji dan promjene postaju sve izrazenije,a one se ne odnose samo na bradavice nego na dojke u cjelini,mada neke zene navode posebnu osjetljivost bas te regije. Ako su ti uvucene,one nece postati ispupcene u slucaju trudnoce,a samim tim ti neces na njima primijetiti nikakvu posebnu promjenu. Takoodje da napomenem,nemaju sve zene istu osjetljivost tkiva dojki na hormonske promjene,pa ako ne zapazaju da se mijenjaju prije menstruacije (koja dolazi iz ovulatornog ciklusa),vrlo vjerovatno da nece osjetiti gore pomenute promjene i ako je doslo do trudnoce; Pa dok ce vecina zena patiti od bolnih i natecenih dojki,jedan broj njih neko vrijeme nece primijetiti nista od toga dok nivo hormona drasticno ne poraste.Bila sam opsirna u zelji da ti ovo sto bolje pojasnim,i kao sama sto znas,ni kod jedne zene se ne javljaju isti simptomi.Eto,na primjer,ja uopste nisam povracala niti sam imala mucninu,ali sam 2x gubila svijest i imala nesnosljive napade vrucine,i to tek 2-3 ned nakon sto mi je izostala menstruacija.
|
|
|
|