jance -> RE: Ragade (24.1.2013 13:57:31)
|
ovako, misljenja su oprecna... ja cu ti sumirati sve sto sam cula, pa ti izaberi sta mislis da je najbolje u tvojoj situaciji, jer realno, samo ti vidis kako tvoje bradavice izgledaju i samo ti osetis taj bol. ja sam dojila i sa ragadama, ali moje rane nisu krvarile. strucnjaci kazu da beba moze bezbedno da sisa i ako ragade krvare, da ce samo da se promeni boja stolice, to je sve. jesi pokusala sa silikonskim bradavicama? ja ih nisam koristila jer mi se od njih stanje pogorsavalo, nekim zenama je pomoglo. drugo jeste tvoje mleko namazano preko bradavica posle svakog podoja i obavezno susenje na vazduhu. znam da su zene susile i sa fenom, da bi im bilo prijatnije... dalje ide lanolin... njega ne moras da skidas ni prilikom dojenja ni prilikom izmlazanja, cak se i preporucuje mazanje lanolinom za vreme pumpanja kod ragada zbog trenja. dalje ide iskljucivo izmlazanje zbog ragada i mazanje sa lanolinom izmedju. to najbrze pomaze, ali MORAS da se izmlazas 8 puta dnevno, bez obzira na to koliko cesto beba jede, da bi odrzala kolicinu mleka. onda dalje sledi panthenol ili bepanthen krema... ona se OBAVEZNO skida pre izmlazanja i dojenja.... meni npr ni to nije pomoglo. sledeci stadijum je poseta dermatologu i kreme za obnavljanje koze, prestanak aktivnog dojenja i iskljucivo izmlazanje do daljnjeg, tu sam ja stala i ostala. od tada sam prikupila jos nekoliko informacija koje cu napisati, i koje planiram da pokusam ako se situacija ponovi i sa drugim detetom. zamoli patronaznu ili pedijatra da proveri dali beba dobro i pravilno hvata bradavicu. ako ne mozes ni jedno ni drugo, kucaj na youtube brestfeeding - good latch, pa gledaj video po video, da primetis ako postoji ikakav problem sa time kako tvoja beba hvata bradavicu, jer se to smatra osnovnim problemom zasto uopste i nastaju ragade. probaj tzv laid back brestfeeding, iliti dojenje tako da ti beba lezi uspravno na tvom stomaku i odozdo hvata bradavicu.. kazu da taj polozaj pomaze kod ragada, jer pomaze gravitacija i veca je verovatnoca da ce beba dobro uhvatiti bradavicu (mada to je diskutabilno) mazanje bradavica sa kokosovim uljem - postoji ideja da su neke zene alergicne na silikon u lanolinu pa im zato ne pomaze, a da kokosovo ulje radi isto kao i lanolin ili panthenol, samo sto ne mora da se skida sa bradavica, a ima i pozitivno dejstvo na bebinu probavu.... eto, to je sumirano sve sto sam do sada naucila o lecenju i prevenciji ragada, nadam se da nije bombardovanje informacijama.... [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|