RE: Jela iz našeg detinjstva (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno

Poruka

choopa choops -> RE: Jela iz našeg detinjstva (7.9.2015 22:07:07)

hahah vjerovala ili ne, da, svinjska crijeva, i to ne ona za kobasice što se koriste, nego ja mislim baš od debelog crijeva [sm=smiley36.gif] Pune se sa kukuruznim brašnom, pa se suše kao kobaje [sm=smiley1.gif] I onda se jede pretežno sa kuvanm krtolom (krompirom) ili raštanom i kobasicama. Ma obožavala sam to, a sad mi je muka i na samu pomisao [sm=smiley36.gif]

A roštule, slatkiš sličan uštipcima, samo tvrđi. Spremaju se kad se nosi kufijer (korpa sa poklonima, pogačom i pršutom) za svadbe ili kad se rodi prinova pa se ide na čestitku. [sm=smiley1.gif]

krin 40 -> RE: Jela iz našeg detinjstva (4.9.2017 15:43:42)

Ims toga dosta..baka mi je adocijacija za ružice sa orasima i Vasinu tortu❤Onda se sećam "cigan pečemja" i komplet lepinje.Dosta spremam po njihovim receptima

mama Jo -> RE: Jela iz našeg detinjstva (4.9.2017 22:03:51)

Joj od kolaca one sapice... evo osecam miris kod bake i deke u kuci...
A zna li neko sta je kljukusa? 😁

Ana RR -> RE: Jela iz našeg detinjstva (4.9.2017 22:05:07)

Znam ja šta je kljukuša [sm=smiley1.gif]

A šape me uvek podsete na moju sestru [sm=smiley19.gif] ona i baka su znale svakih par dana da spremaju, obožavala ih je.

krin 40 -> RE: Jela iz našeg detinjstva (4.9.2017 22:07:07)

Šta je kljukusa?[sm=smiley36.gif]

mama Jo -> RE: Jela iz našeg detinjstva (4.9.2017 23:15:49)

Kljukusa, na tome sam odrasla, moja baka je to staaaalno pravila, a kasnije i mama, mada dosta redje. Staro bosansko jelo, brzo, jednostavno, napravi se tj.ispece kao neka kora od krompira, i onda se zalije uljem, sirom, lukom... veruj da ni ja ne znam tacno sastojke, pa sam sad malo izguglala i evo recepta, skinula sam ga sa nekog sajta:
Krompir oprati, oguliti, i fino narendati. Dodati narendani luk, so, biber, jaje, prašak za pecivo i 2 šolje brašna. Sve to zamutiti vodom, otprilike da tijesto bude slično kao za palačinke (ni previše rijetko, ni previše gusto).

Fino umutiti kašikom i izliti u podmazanu uljem tepsiju. Peći na 200 stepeni 45 minuta

Da napomenem ko voli može umutiti pavlaku sa sitno isjeckanim bjelim lukom i preliti preko kljukuše.

Ana RR -> RE: Jela iz našeg detinjstva (4.9.2017 23:50:18)

Ja više volim presnac [sm=smiley1.gif] takođe bosansko jelo koje se pravi od par sastojaka: jaja, pavlaka, belo kukuruzno brašno. I mljac je.

mama Jo -> RE: Jela iz našeg detinjstva (5.9.2017 11:00:28)

Jeste, znam i to ☺☺

krin 40 -> RE: Jela iz našeg detinjstva (5.9.2017 11:42:38)

Ja ovako pravim palačinke od krompira a slično i od tikvica[sm=smiley1.gif]

mama Jo -> RE: Jela iz našeg detinjstva (16.11.2017 22:13:06)

Joj secam se i gibanice koju je baka pravila a onako celo jutro se rastezu kore preko ceeeelog stola, sto bi oni rekli astala 😊

MamaNecaVo -> RE: Jela iz našeg detinjstva (16.11.2017 22:39:14)

Prebranac i gibanica.
Mljac mljac

Anck Su Nmaun -> RE: Jela iz našeg detinjstva (20.2.2018 16:31:30)

IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun

Neznam da li je mozda neko pisao o tome vec ovde ako jeste dajte mi link ako ne, ovako...

Secam se da nam je baka spremala neku pitu il kako se vec zove sa sirom pavlakom i makaronama, toga se secam da je bilo unutra i mi unucici smo to obozavali. Onako dublja tepsija i puna toga, predivno je bilo.
Od kako je umrla niko to nije pravio, nisam se ni setila da pitam, dok nisam videla sad temu [sm=smiley1.gif]....kako to ide, jel to klasicna pita il sta vec?

Jaooo kad god procitam naziv teme ovoga se setim . Mogla bih praviti za koji dan.

mama Jo -> RE: Jela iz našeg detinjstva (21.2.2018 9:07:39)

Bakina strudla sa makom - nezamenljiva 😊

Dragce86 -> RE: Jela iz našeg detinjstva (21.2.2018 12:38:43)

Hm, nisam cula nikad pre za kljukusu...zvuci ukusno! Moja baka je pravila mlecnicu (mleko i kukuruzno brasno i so), to smo bas voleli. Kriska hleba, masti i secera ( ili aleve paprike) mene seca na dane kod bake :)

AnaTamara -> RE: Jela iz našeg detinjstva (21.2.2018 12:44:12)

IZVORNA PORUKA: Dragce86

Hm, nisam cula nikad pre za kljukusu...zvuci ukusno! Moja baka je pravila mlecnicu (mleko i kukuruzno brasno i so), to smo bas voleli. Kriska hleba, masti i secera ( ili aleve paprike) mene seca na dane kod bake :)

Jaooo [sm=smiley36.gif] hleb, masti i secer :) To smo jeli kod stare komsinice :) odemo i kazemo da nemamo kuci sta da jedemo :)
Takodje i popara, koju sad ne bih mogla pojesti ni za kakve pare :) cak ni detetu ne spremam :)

mama Jo -> RE: Jela iz našeg detinjstva (21.2.2018 12:48:12)

Moja baka je pravila i strudlu sa sirom.... kako je to dobro, ljudi moji... neki tako specifican i neobican ukus, milina 😊

Sarav -> RE: Jela iz našeg detinjstva (21.2.2018 12:50:31)

Moja baba je pravila jufke. Ne znam kako se to zove u Srbiji, ali to su sukane kore koje se osuše, pa se onda zapeku sa sirom i ne znam čime još. Preukusno je kad se onako vruće tek ispečene preliju jogurtom.
Odavno ih nisam jela.. [sm=smiley13.gif]

AnaTamara -> RE: Jela iz našeg detinjstva (21.2.2018 12:58:15)

Sad bi mi bas legla domaca gibanica..mmm..njam,njam...

flamingos -> RE: Jela iz našeg detinjstva (5.11.2023 7:52:35)

Prženice,popara,mekike,prava domaća gibanica,krompir u kaputu(neko ga zove krompir u"gaćama),domaći hleb,vanilice,makovnjača.Tatine orasnice(baš smo ih volele)...

Srecko47E -> RE: Jela iz našeg detinjstva (6.11.2023 13:28:55)

Sve sto je baka spremala.
Nisam birala mnogo,a ona je to radila s ljubavlju.

Njn prebranac je poseban,sarma,podvarak...
To suu sustini omiljena jela iz mog detinjstav,sve ono sto ja danas,spremam svojoj deci po bakinom receptu...Uz minimalne izmene.

flamingos -> RE: Jela iz našeg detinjstva (8.11.2023 17:44:04)

Da,bakina kuhinja je nezamenljiva.Mene na baku sećaju njeni uštipci te je i to jelo mog detinjstv.Zamiriše cela kuća.Ali,rano sam i nju izgubila...

Srecko47E -> RE: Jela iz našeg detinjstva (13.11.2023 9:09:03)

Musaka-bas je baka spremala u nedelju.Sve po zeljama.

flamingos -> RE: Jela iz našeg detinjstva (13.11.2023 9:52:02)

A tek bakina sarma.Niko je nije bolje spremao.

Srecko47E -> RE: Jela iz našeg detinjstva (22.11.2023 9:48:28)

Niko!Ja sarmu nisam jela od kako je baka ne sprema,jednostavno,njena je bila posebna-znala je da zapece ,drugi dan budu tek ..Jos bolje!
Nadam se da ce me nauciti po njenom receptu,jer kod nje,recepta nema.

flamingos -> RE: Jela iz našeg detinjstva (22.11.2023 10:01:00)

Prebranac koji je moj tata spremao.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sledeća stranica >   >>