lovens -> RE: Refluks (GER) (2.2.2012 0:27:57)
|
Fizioloski refluks je kada bebe povracaju, bljuckaju, a to im ne pravi veliki problem, u smislu hranjenja, dobijanja na tezini, spavanja... Pominjala je Mina u prethodnim postovima. Terapija u tom slucaju je sto vise uzglavlje i manji a cesci obroci i zgusnjena ili AR mleka. A patoloski refluks je zapravo bolest, pravi deci velik problem, odbijanje ili manje kolicine hrane, izvijanje u nazad, bacanje glavice, generalno poremecaj u ishrani i slabo dobijanje na tezini, a ne mora obavezno biti praceno povracanjem. Nije dovoljna terapija kao kod fizioloskog, vec se obicno uvode i lekovi. Moja beba recimo, dok smo bili samo na mleku Aptamil AR, nijednom nije povratila u mlazu. A ima patoloski refluks. Ovde u De, ukoliko simptomi ne isceznu sa nekih godinu dana, predlazu deci operaciju, da se ne bi kasnije ostecivao jednjak. Iskreno se nadam da nijedno od nase decice nece zavrsiti na tome... A dok smo bili u bolnici kod nas, dr refluks smatraju normalnim, u smislu proci ce, visoko uzglavlje, AR mleko i to je sve. Ne daju uglavnom deci lekove, pa se deca muce i ne dobiju u startu pravu terapiju. Izuzeci su strucnjaci gastroenterolozi u BG. Moja beba je oko 4 meseca na terapiji, Omeprazol lek, i bas mi je pedijatar kod nas rekla (nazalost je bila na bolovanju kada nam je trebala dijagnoza na pocetku) da, upotrebom ovog leka unistavaju se i neke bakterije i enzimi koji su neophodni za odbrambeni sistem - imunitet, te da decu treba izuzetno cuvati od prehlade i virusa u ovom periodu, jer vrlo lako mogu dobiti direktno infekciju pluca. Tako da, ako neka decica piju, cuvajte ih...
|
|
|
|