Anoniman -> Seboroični dermatitis kod dece (7.1.2011 22:52:36)
|
Do sada sam pisala u temi o ekcemu, jer se ustvari ove dve stvari (seb. dermatitis i ekcem) kod nas prepliću. No, iz krajnje sebičnih razloga sam odlučila da otvorim temu, u nadi da će neko ukucati u Google baš naziv ove teme i dati mi čarobni lek, i da neću morati da čekam ono što mi lekari govore "Prerašće"... Kada?... "Oko prvog rođendana, do tada će postepeno da se smanjuje..." Na prvom savetovalištu sa mesec dana dr u DZ je rekla "Ima diiivnu kožu, nemoj ga ničime mazati!". Kada sam pitala "A ovo na glavi?" (tada je bila samo malo rapava koža), rekla je da mažem maslinovim uljem. Nisam pristalica prirodnih lekova, naravno, to nisam uradila. Par dana kasnije sam otišla i kod privatnika u savetovališe, rekoše mi da je to ekcem. Najkritičnije je bilo levo uho, iz njega je curila limfa, ostalo je samo bilo crveno i rapavo, kažu, ništa strašno, meni je tad izgledalo užasno, no, sada, iz ovog aspekta - zaista, to nije bilo ništa. Za uho smo dobili Sinoderm 3 dana, 1x na dan. Na uhu se više nikada nije vratilo. U toku drugog meseca stvari se ne menjaju drastično, suvu kožu mazala sam Pantenol kremom, i na taj način je on u principu bio ok. Sa 2,5 meseca Marko je dobio bronhitis. Dr u DZ je rekla da mu ne mažem ekcem dok bronhitis ne prođe, jer ima neka babska "Prljavo od spolja - čisto iznutra", pa kao pluća se zeznu kada lečiš ekcem. Tada je njemu prvi put ekcem otišao do vraga. Nakon 5 dana inhalacija dobili smo uput za dečiju bolnicu, no ipak smo otišli kod dečijeg pulmologa privatno. Dr nije bila zabrinuta zbog bronhitisa, rekla je da nije ništa strašno, već je bila zaprepašćena ekcemom. Nazvala je koleginicu pulmologa - alergologa, i ona reče da mažemo Elokom (razblažen sa neutralnom podlogom jer je Mare mali). Nakon 5 dana Elokoma, više nije bilo ničega. Beba snežno bela, čista. 10ak dana kasnije polako je počelo da se pojavljuje na grudima, rukama, nogama (i naravno glavi, tu je uvek najgore). No, po telu je samo crveno i suvo, za razliku od glave na kojoj koža puca, limfa curi. 10ak dana nakon toga, Marko prima Infanrix vakcinu (DTP, Polio), i 24h nakon toga na glavi dobija bukvalno oklop. Krasta po celom kosmatom delu glave. Nazvali smo dermatologa. Pogledao ga je, rekao je seboreični dermatitis koji se ekcemizovao. Dao nam je 2 kreme, koje nemaju ime... Jedno je krema br 18 (koja sadrži malo kortikosteroida), drugo je krema br 19 (za negu). Evo kako je izgledalo nakon 2 dana mazanja tim kortikosteroidom (br 18), kad su kraste počele da otpadaju: [image]http://www4.slikomat.com/10/0107/b9f-2-dan-.jpg[/image] No, međutim, kada sam prestala da koristim ovu kortiko kremu, za 2 dana je počelo da se vraća. Dva dana sam ga natapala kremom za negu, u nadi da se neće širiti, ipak, širilo se. Onda sam opet prionula na Elokom, mazala sam baš najgore delove, i kada je taman izgledalo kao da je prošlo, jutro nas je dočekalo sa živim ranama. Nemam srca da postavim sliku. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Dva dana nisu htele kraste da se uhvate, a ja nisam znala šta bih mazala, znala sam samo da kortiko neću. Mazala sam Pantenol, kremu za negu (br 19). Do kraja sam nazvala dermatologa, rekao je da mažem Enbecin za oči, da se ne bi inficiralo. Nakon 24h na većinu se uhvatila krasta. Sada opet natapam kremom za negu, sve ne smem da kažem, mislim da prolazi. Još jedan problem koji sam propustila da kažem jeste da se pojavilo i na okicama, na kapcima, a tu ne sme da se maže ni jedna od ovih kremica jer nisu za sluzokožu, a bebi ne možeš objasniti da ne trlja oči i na taj način ne unosi kremu u oči. Tu smo mazali Hydrokortison pro okuli. Probala sam i Linola Gamma kremu, dobio je crvenilo. Probala sam celu Mustelinu kolekciju stelatopia (krema, ulje za kupanje). To koristim i dalje uz kreme br 18 i 19. Probala sam i kremu dr Kanazir (koju pravi apoteka Viktorija), kažu da je odlična. I jeste za neka obična crvenila, ali ne za ovo što se Marku dešava. Eto, sada ga kupam u Mustelinom ulju 2x nedeljno. Svaki dan 2x ga mažem celog 19-om, a lice i glavu mu natapam ceo dan kad god se set_im na smenu 19-kom, Pantenolom, Kanazirkinom kremom, Mustelom. Nosi samo 100% pamuk, stvari perem bez oplemenjivača i ispiram 2x. Posteljinu menjam svaki dan. Glavu sme da spusti samo na pelenu ili čaršav. Kupila sam sebi gomilu pamučnih majci, da se ni na taj način ne stvara iritacija. I rukavice na ruke su obavezne pred spavanje. Juče u savetovalištu mi je privatna dr rekla da nabavim kupku ili antiseboreični šampon, ali me u apoteci prave ludom objašnjavajući da posoje uljane kupke i univerzalne protiv isušivanja... To još nisam nabavila. Ti šamponi su navodno dobri jer hlade i ublažuju svrab. Takođe, dr je rekla da mu dajem Aerius sirup pred spavanje 2,5ml, on je antihistaminik, ublažuje svrab. Sem svega navedenog sam bila i na dijeti, jer su lekari mislili da je sve to možda posledica moje ishrane (dojim). Izbacila sam sve mlečne proizvode, jaja, aditive, soju, ribu, čokoladu. Nakon 10 dana dijete i terapije kortikosteroidima (18-ka), promene su počele da se pojavljuju, tako da očigledno nije povezano. Još sam zaključila i da zima pogoršava stvari, valjda kako su velike razlike u temp, napolju -10, a u stanu +20), koža bi se po ulasku u stan zacrvenela i pucala. Tako da nismo izlazili napolje. Eto, ja sam to probala... Čekam da se javi neko sa više iskustva od mog.
|
|
|
|