prase -> Obim glave (27.11.2008 16:59:35)
|
Već sam napisala ranije da sam porođena vakuumom. Sad, jedna od posledica toga je što se bebi dese nekakve promene na mozgu koje su uglavnom privremene. Mene su pustili iz porodilišta 4. dan nakon porođaja sa komentarom da je sve OK ali da moramo da ponovimo UZ mozga za 2-3 nedelje, kako bismo bili sigurni da se ta promena povukla. Moram da priznam, malo sam imala tremu od te kontrole... Kada su prošle (skoro) 3 nedelje (tačnije, kada je Uroš imao 17 dana) bili smo kod neonatologa koji nas je uputio na taj UZ. Usput nam je rekao da je njegov obim glave (38.5 cm) na gornjoj granici za njegov uzrast i da to treba da se prati. Na kontrolnom UZ su nam, hvala Bogu, rekli da je sve u redu i da nema promena te da ne moramo više da kontrolišemo... Onda smo na mesečnoj kontroli zaboravili da pomenemo pedijatru da treba da pratimo obim glave. Doduše, pedijatar je video nalaz UZ i nalaz neonatologa. Valjda bi sam rekao da se izmeri obim glave, kada je sve to pročitao, tešili smo se. Ipak nisam mogla da imam mira. Uveče sam sama izmerila detetu obim glave. Bio je 40.5 cm. Porastao za 2 cm za malo više od dve nedelje. Nisam htela da se uspaničim, ali sam se uspaničila. Zatvorena u stanu u kojem nemam internet, da proguglam malo kakve veze ima obim glave i sa čim??? MM je sutra detaljno pretražio www na poslu. Ispostavilo se da se obim glave prati ako se sumnja na hidrocefalus, a hidrocefalus se vidi na UZ. Dakle, ne treba da brinemo... ali i dalje mu jednom nedeljno merimo obim glave (sada napreduje po 0.5 cm nedeljno), ne znamo ni mi zašto. Ja sam rođena isto vakuumom. Imala sam neko krvarenje u mozgu i mojoj mami su rekli da ne znaju šta će biti sa mnom. Tada nije bilo UZ mozga, nego su samo pratili obim glave. Rekoše da ne sme da raste više od 5 mm nedeljno, a meni je tačno toliko rastao... Kaže mama, seća se da je molila Boga da od svih mogućih komplikacija ja prođem "samo" sa epilepsijom. Vremenom je prestala da me vodi kod raznih specijalista jer joj ništa novo nisu govorili, a svaki odlazak je bio veliki stres za nju. Posledice, ako ih bude, trebalo je da se pokažu znatno kasnije... Kada sve saberem i oduzmem, moja mama je heroj! To vidim tek sada, kada imam svoje dete i znam kako je kad se ne zna da li mu nešto fali...
|
|
|
|