Dora -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (24.2.2010 11:31:26)
|
Taj običaj je nekad bio logičan i smišljen da bi se žene spasile svakodnevnih obaveza dok skroz ne ojačaju. Naime, one su radile na polju, u bašti, u štali...bile su odgovorne oko kuće u kojoj su živele u velikoj zajednici. To je jako puno posla, teškog fizičkog. Zbog toga običaj da žena leži 40 dana. To nije vezano za bebu, osim glupih verovanja o urokljivim očima i sl. Danas taj običaj nema smisla (tj. ima na selima gde neke žene još žive tako) jer pogledaj nas[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Mašina za veš, mašina za sušenje, mašina za sudove, muž koji ume i želi da pomogne... Ja sam moju decu rodila krajem proleća, čim sam izašla iz porodilišta ja dete u kolica pa u baštu. Po malo. Posle nekog vremena kad je bilo baš toplo, nismo ulazili u kuću osim kad moramo. Sa bebinih 2 meseca išli smo u CG. Nisam taj tip koji nešto radi zato što kažu da tako treba. Ja radim ono što mi prija a bebi koja se tek rodila je sve jedno. Šta beba zna gde je, samo da je suva, sita i da joj je udobno i svima super.
|
|
|
|