RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba

Poruka

nela79 -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (19.12.2012 19:04:50)

Kuma mi zivi u Norveskoj. Tamo djecu u vrticu tj. u jaslicama smjeste u kolica, umotaju u neke pokrivace , smjeste u kolica i izvezu napolje. Djeca spavaju po 3 sata tako napolju. [sm=smiley1.gif]

Figaro88 -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (19.12.2012 19:19:38)

Mi smo posle dve nedelje isli u setnju,ona je rodjena krajem avgusta pa je bilo lepo vreme.Nismo je izvodili kada duva vetar,ili kada je bilo ispod nule.Nama je dr rekla da bi bilo dobro da samo sacekamo da joj odpadne pupak,zasto nemam pojma,ali njoj je pupak zarastao sa dva meseca[sm=smiley29.gif]

MicinaMama -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (19.12.2012 19:41:31)

ja sam za lezanje u kuci,setala sam oba pua i kajem se,jako sam se razbolela.Ali ja sam radjala u hladnije doba.

Treba zena tada da miruje jer je osetljiva,a i da se sve vrati kako treba.

Nekoj ce zeni prijati hodanje tamo-amo,a nekoj ce presjesti...ali po nekom Bozijem redu tada se miruje.

Lilla -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (19.12.2012 20:37:54)

IZVORNA PORUKA: nela79

Kuma mi zivi u Norveskoj. Tamo djecu u vrticu tj. u jaslicama smjeste u kolica, umotaju u neke pokrivace , smjeste u kolica i izvezu napolje. Djeca spavaju po 3 sata tako napolju. [sm=smiley1.gif]

Tako je i ovdje. Moj H spava napolju u vrticu, kao i ostala mala djeca. ubundaju ih i sve po dvoje u kolica i tako spavaju. Kad je trebao da pocne bas sam se brinula jer sam mislila da nema sanse da tako zaspi, medjutim nema problema, spava i jede bolje nego kuci [sm=smiley1.gif]

MicinaMama -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (19.12.2012 21:17:39)

mislila sam da je tema za babine(40 dana)[sm=zmeden.gif]

nela79 -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (20.12.2012 9:21:59)

IZVORNA PORUKA: MicinaMama

mislila sam da je tema za babine(40 dana)[sm=zmeden.gif]

Ma jeste tema 40 dana, nego meni to palo na pamet jer kod nas se uvijek kaze "Pazi da se dijete ne prehladi, pazi ovo, pazi ono" a ovi bebe u kolica pa napolje, na Norvesku zimu :).
I ja opet ponavljam, svako bira za sebe. I nece niko na silu da izlazi ako se mama ili beba ne osjecaju dobro. Ja sam bas bila super, i poludila bi mjesec ipo u kuci sama sa bebom.
One zene koje su sivane, naravno da nece moci 10 dna poslije porodjaja napolje. Jedva sjede a ne da setaju.
A ove moje "setnje" su uglavnom bile 10 minuta hodom udaljenog vrtica. Vodili smo i dovodili straijeg batu. :)

Наташица -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (21.12.2012 16:14:32)

каква кућа и 40 дана. бабске приче. ја сам лежала 9 дана у болници пред пород и још 7 послије царског. у животу нисам толико била затворена, а волимм бити вани, шетње...само да нисам у кући. са бебом смо изашли кад је имала 15 дана на 15 мин. и послије тога смо још који пут изашли, али смо избјегавали скупове и да нам људи долазе на бабине, јер није била примила бсже вакцину. са мјесец дана кад је вакцију добила, само смо скитали. ево сад има 5 мјесци и умотам је добро и изађемо мало на терасу или вани на ваздух иако је хладно. дјеци треба ваздуха свјежег, али бабе имају своје блесаве приче и гатке које ја не зарезујем много. само их откачим.

tijatija -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (25.12.2012 13:55:20)

ja cu danas Nikolu da izvedem malo napolje.Sutra cemo svakako na kontrolu , pa nek se navikava, nije previse hladno, neduva vetar nesto mi je nezamisljivo da bude 2 mes u sobi [sm=zmeden.gif], imam osecaj cim bi ga izvela napolje posle 2 meseca odma bi prehladio

Maslacak15 -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (25.12.2012 22:22:28)

Novorodjencad nemogu dobro da odrzavaju telesnu temperaturu. O tome treba voditi racuna. Osim toga, je svaka prehlada i temperatura potencijalno jako opasna u prvih tri meseca. Zato ih ne treba izlagati guzvama. Svaka zena treba da zna za sebe i svoje dete. Mi smo izlazili u setnje vec u januaru ( rodjen je polovinom decembra) ali ne razumem bas ni tu preteranu opustenost koja vlada na zapadu/ severu Evrope. Ne moram bas sve da prihvatim kao primereno samo zato sto je made in Germany ili Norveska ili slicno[sm=smiley36.gif]. Sto bih dete od nedelju dana umotavala i vodila po zimi na posao u sred novembra u kolektiv sa slinavim i kijavicavim kao sto je na primer uradio moj kolega sa Instituta ? Da se pohvali prinovom... Treba biti umeren. A i ja mislim da su "babine" i mir i odmaranje jos potrebniji majci a ne detetu.

vonavoj -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (25.12.2012 22:35:38)

IZVORNA PORUKA: Lilla

Tako je i ovdje. Moj H spava napolju u vrticu, kao i ostala mala djeca. ubundaju ih i sve po dvoje u kolica i tako spavaju. Kad je trebao da pocne bas sam se brinula jer sam mislila da nema sanse da tako zaspi, medjutim nema problema, spava i jede bolje nego kuci [sm=smiley1.gif]

na koliko stepeni ih izvode napolje i koliko su vremenski napolju i spavaju?

Rivana -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (25.12.2012 23:30:43)

IZVORNA PORUKA: vonavoj

Vecu glupost od ove nisam cula, zasto da spavaju napolju, ne razumem cemu to vodi pa ni mi matori ne spavamo napolju. Mada ima i onaj video onaj kinez koji celici dete tako sto ga golog pusta na sneg. Pa mislim da je mozda najbolje tako pravo iz porodilista golo dete na sneg, u slucaju da je zima naravno.

nela79 -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (26.12.2012 16:11:02)

IZVORNA PORUKA: Rivana

IZVORNA PORUKA: vonavoj

Vecu glupost od ove nisam cula, zasto da spavaju napolju, ne razumem cemu to vodi pa ni mi matori ne spavamo napolju. Mada ima i onaj video onaj kinez koji celici dete tako sto ga golog pusta na sneg. Pa mislim da je mozda najbolje tako pravo iz porodilista golo dete na sneg, u slucaju da je zima naravno.

Rivana to su jednostavno neke kulturoloske razlike. I meni je bilo u najmanju ruku cudno kad mi je to ispricala, al sad mi je to kao "normalno". Kod njih u trudnoci imas prvi UZ u 4 mjesecu. Dijete ti mora imati temperaturu preko 38.5 par jedno tri dana pa da ga mozes odvesti u hitnu. Djeca sa nekih aktivnosti tipa skijanja iz skole dolaze mokri (ko u kadu da su potopljeni). Sve se to vodi kao "normalno".

panpan1 -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (29.12.2012 18:40:53)

ja bih bebu drzala kuci, mozda malo na vazduh na terasi... ipak je mala da izlazi u velike guzve. kakvo je vreme doslo i kakvi virusi vrebaju bolje je sedeti kuci... nego da nas boli glava

opcinjena -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (30.12.2012 2:57:22)

kuci jer mislim da to nije slucajno izmisljeno vec je jako bitno

panonkinja -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (30.12.2012 3:52:30)

leti setnja, zimi deblje cebence i topli kutak [sm=smiley1.gif]

jelenica011 -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (30.12.2012 13:39:55)

mi smo 40 dana bnili kuci, jednostavno prihvarila obicaj, nista mi nije falilo da izdrzim tih 40 dana

tijatija -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (30.12.2012 15:47:44)

danas je pala prva prava setnja ( izlazenje na balkon i do savetovalista neracunam )

dunja RR -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (27.10.2013 16:15:34)

I mene zanima, šta radite?
IZVORNA PORUKA: Anoniman

Šta ste vi radile? Po "babskom običaju" držale dete u kući 40 dana, ili ste ranije krenule sa detetom u šetnju?

Olga75 -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (27.10.2013 16:22:08)

ja sam bila kod kuce , moje dete je nedonosce i nisam htela da bazamo
a i ja nisam bila nesto za setnju , boleo me je stomak , one lohije su bile ogavne , rana me je zigala i tako
na dvoriste smo izasle posle neke dve nedelje
ali u pravu setnju smo se uputile posle mesec dana

adulence -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (27.10.2013 16:22:10)

Prvi put je izasla u set_nju sa 28 dana isli smo kod moje babe i dede na bozic....i da bila je zima,da je bilo leto i pre bi smo izasle...

isidora88 -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (27.10.2013 20:20:29)

prva setnja sa 15 dana, oko sat vremena, u sred decembra, ogroman sneg i mi sa kolicima, kao debili [sm=smiley36.gif], ali mateji se bas svidelo, zaspao je odmah, naravno bio je bas ususkan.

a ne racunam da smo prvi put izasli odmah dan posle izlaska iz porodilista zbog vadjenja krvi da se proveri bilirubin, posle 5 dana smo isli na gatrijev test.

Trcosava -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (27.10.2013 20:20:58)

Mislim da je u prvu šetnju otišla sa 3 nedelje, znam da su moji još uvek bili tu, rođena krajem novembra.

Ne mogu da razumem današnje žene koje se i dalje drže tog ''običaja''.

Rosita -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (27.10.2013 20:37:36)

Izlazili smo po malo kad je meni bilo ok sa ranom, nakon 10ak dana, na prvu kontrolu smo isli kolicima i bili 2-3 sata napolju. Ja sam za to da se gleda kako je mama, kako beba, kakvo je vreme i sl. a ne koliko je dana proslo.
Uzgred, da li neko zna zasto u nasoj kulturi taj broj dana- 40- figurise kao bitan, zasto je bas 40 dana broj nakon koga se obavljaju izvesne aktivnosti?

Snelle -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (27.10.2013 21:08:15)

Valjda zato sto lohije traju cca 40 dana a ima neke veze i sa hriscanstvom samo sam zaboravila kakve. Sanja?

Tiziana -> RE: 40 dana kod kuće ili šetnja? (27.10.2013 21:09:10)

Meni se cini da tih 40 dana nema veze sa bebom nego sa mamom. Materici treba 40 dana da se vrati u velicinu u kojoj je bila pre trudnoce.
Sto ne znaci da podrzavam neizlazenje. Moji su rodjeni u avgustu odnosno septembru i mi smo posle 10 dana vec krenuli napolje..

Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sledeća stranica >   >>