minavb -> RE: Odvikavanje od nocnog hranjenja (24.3.2011 16:21:28)
|
IZVORNA PORUKA: minavb IZVORNA PORUKA: Verus RR mina moja, ma ne ljutim se ja, nego sam pomislila na to da je dete gladno pa me odmah uhvatilo neko ludilo ja za to stvarno nisam nikad cula, niti sam cula pedijatra da je ikad nesto tako rekao....moram bas naci literature ili neke pouzdane izvore da iscitam o tome sto si napisala nisam znala....bez obzira-ici cu ritmom deteta, nemam srca da tako nesto radim, a i logicki gledano mi nema smisla. Hajde ako mozes da objasnis sta tacno i zasto-u odgovarajucoj temi naravno....ne kazem da nema smisla sa redovnom hranom, ali ne vidim kako majcinsko mleko moze tako nesto stetno da uradi? Krivo si shvatila, ne moze majcino mleko nista lose da uradi i ne radi se o stetnosti majcinog mleka koje je za dete najbolje hrana. Radi se o izbacivanju nocnog obroka, bilo da su bebe dojene ili dohranjivane. Prvo da objasnim-postoje dve vrste lipida u ćelijama: strukturni lipidi, koji su nasledni deo ćelijskih opni i drugih delova ćelija, i rezervne masti. Rezervna mast koja se sastoj i od neutralnih masti ili triglicerida, pohranjena je u masnim,t.zv. adipoznim ćelijama depoa masti. Ova rezervna mast se mobiliše za vreme gladovanja, dok su strukturni lipidi očuvani. Rezervna mast nastaje od viška unetih kalorija, a po različitom izgledu, sastavu i metabolizmu, razlikuju se dve vrste masti: bela i smeđa mast. Smeđa mast kod negojaznih ljudi sačinjava mali deo ukupne masti u organizmu. Ona je nešto rasprostranjenija u male dece. Ove dve vrste masnog tkiva pokazuju velike razlike u pogledu metaboličke aktivnosti. Da ne sirim pricu, ali ogromna je razlika u ulogama i koristi ove dve vrste masnog tkiva, kako u oksidativnoj fosforilaciji i SDD-u, tako i u tome da belo masno tkivo, nastalo zbog konstantnog viska unetih kalorija, jednog dana luci inflamatorne faktore i ima veliku ulogu u nastanku kardiovaskularnih oboljenja i secerne bolesti. Ne kaze se bez razloga da jos tokom intrauterinog razvoje, uticete a to od cega ce vam dete bolovati kad odraste. E sad, ukoliko beba normalno napreduje i sasvim lepo uvecava svoju telesnu masu, preporucuje se da se izmedju prvog i treceg meseca ukine nocni podoj. Neke bebe ce ga same izbaciti i prestati da se bude, a negde majka mora da prekine tu rutinu. Neke majke mogu i da primete da bebe nocu ne sisaju aktivno i jako, vec prosto dremaju sa dojkom u ustima jer su tako navikle, a ne zato sto im je nocni podoj zaista potreban. Zasto su retki pedijatri koji ce vam ovo savetovati? Oni se bave kurativom, tj lecenjem, i njima nije preterano bitno sta ce se sa njihovim pacijentom desiti jednog dana. Nas posao je preventiva, posebno u danasnje vreme epidemije gojaznosti, secerne i kardiovaskularnih bolesti. Vas izbor je da odlucite kako cete raditi, niko vas ne moze primorati na nesto sto ne zelite. Dodala bih na kraju samo jos nesto-pravilnom ishranom mozete nesto leciti, ali jos mnogo vise problema mozete spreciti. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|