Anoniman -> RE: Ekcemi na dečijoj koži (30.12.2010 18:19:15)
|
Moja mama je pisala mail svojoj prijateljici pedijatrici koja se odselila u Ameriku i tamo radi... evo šta kaže: Kao prvo cestitam ti na drugom unuku, jako je sladak. Na slikama taj njegov atopijski dermatitis ne izgleda lose, videla sam mnogo gore. Tu, na zalost, nema puno mudrosti, sa time se suocavamo svakodnevno. Obicno bude bolje sa uzrastom, tj. prerastu ga. Ocigledno je on atopijska konstitucija, sklon ne samo tim koznim promenama vec i obstruktivnom bronhitu. Dakle, atopijski dermatit se ne moze izleciti ali se moze drzati pod kontrolom. Osnovne stvari u lecenju su: 1. kortikosteroidne kreme - grupa I (najblaze) za lice i jace (do grupe V i VI) za telo. Apliciraju se dva puta dnevno na promene. Mogu se koristiti sa Epiceramom koji se stavlja na njih i koji povecava koznu barijeru i time smanjuje iritaciju. Dermatolozi kazu da je efekat bolji ako se koriste zajedno. Elidel nije steriod. Neki ga dermatolozi obilato koriste i pored tog upozorenja koje je dato na bazi laboratorijsih ispitivanja gde je u ogromnim kolicinama na misevima izazivao neki malignitet (po dejstvu je imunomodulator). 2. Odrzavati kozu vlaznom primenom "moisturizer" kreme (izvini, ne foliram se, no neke izraze jednostavno vise ne znam na srpskom). Mi ovde preporucujemo Eucerin ili Aqaphor kreme koje se kupuju u drogerijama u velikim pakovanjima. Losioni za telo i ulja nisu dobra. Ove se kreme stavljaju preko steroida i Epicerama dva puta dnevno na lice i celo telo trebalo ne trebalo. 3. Antihistaminici - koristimo ih i kod tako malih bez problema i to Atarax sirup. Jako je vazno da se ne cesu i da mogu da spavaju, daje se 0,5-1mg/kg po dozi svakih 4-6 sati prema potrebi. Sto se tice dijete za T., ako ne vidite nikakvu razliku neka samo normalno jede, nema potrebe izgladnjivati je. Mi te prick testove kod tako malih ne radimo. Pokazalo se da su prilicno netacni. Ako vec mora rade se IgE na razne alergene (obicno mleko, "nuts" - ovde je glavni puter od kikirikija koji je jako popularan). I ti su relativno tacni kod dece uzrasta do 3 goidne i vrlo se cesto desi da su kao alergicni na nesto a jedu to i ne fali im nista. Sto se kupanja tice, ovde isto kazu da ne valja cesto kupanje, no ja licno mislim da svakodnevno kratkotrajno kupanje sa blagim sapunima (recimo DOVE) ne moze da skodi. Ipak se usmrde i uprljaju iako su tako mali. Ja vam savetujem da se ne sekirate mnogo, videcete i sami da ce to proci kada malo poraste. Ako ima krastice koje onako vlaze verovatno ima i superinfekcije pa neka krema sa antibiotikom ne moze skoditi. I na kraju, ni jedna od ovih terapija ne dovodi do drasticnog poboljsanja preko noci, morate biti strpljiviji. Kako vidim, Marko jako lepo napreduje (sto je mnogo vaznije). Nadam se da sam vam makar malo pomogla.
|
|
|
|