Marcipan
|
Ekcemi mu se pojavljuju još uvek, kad god mu padne imunitet ili se potrese, ali to važi samo za atopičare. Atopičari su deca svetle puti, kose i očiju sa urođenom sklonosti ka alergijama koja je nasledna i u najvećem broju slučajeva su to dečaci. Naša devojčica je 1,5god mlađa od brata i sa njom gotovo da nema problema, dok su njemu ekcemi još i najmanja briga. Poenta priče je da se kod sve dece (i atopičara )imunitet izgrađuje do treće godine pa je poželjno pustiti telo koliko god je moguće da se samo izbori. Ukoliko se odmah uvedu kremenice na bazi kortikosteroida trebaće vam zauvek. Ono što je nama rečeno je da ekcem, kao svojevrsna slabost sistema, mora negde da izbije. Ako ga ugušiš na koži, izbiće na plućima (to je nešto što nazivaju šetajuća atopija) Kod najvećeg broja dece manifestuje se alergijskim reakcijama na polen, kašljem, očicama koje suze, ponekad se javi bronhitis, a atopičari su često i astmatičari. To je takođe neka vrsta dečije asmte koja vremenom može da se povuče. U slučaju lošeg imuniteta, posle pluća strada debelo crevo i mislim da se tu misli na generalnu slabost vena, odnosno pojavu hemoroida, koja se javlja već od urzasta odojčeta. To je meni rečeno. Ne treba da napominjem da sam bila izbezumljena, naročito zato što je odmah dobio " dijagnozu". Mi smo do sad uspeli da nam se atopija zadrži na koži, ali to nisu samo ekcemi, koje kako sam napisala držimo pod kontrolom. Čim mu padne imunitet pojavljuju mu se tzv. suvarci (tako ih ja zovem)- delovi kože koja izgleda kao koža 70ogodišnjaka, zborana i suva, sklona pucanju. Nju tretiramo Linoderm melemom, više puta dnevno. Naravno, u tom periodu izbegavamo i duži (ili bilo kakav , zavisno od površine suvaraka) boravak u vodi, pošto voda dodatno isušuje kožu. Kupanja treba prorediti i skratiti kad dete ima ekcem, ne znam da li sam to ranije pomenula. Nadam se da sam uspela da ti prenesem informaciju iz treće ruke, ali verujem da nemaš razloga za brigu. Atopičare krasi i atopijski dermatitis koji se vremenom povlači. E da, još jedna važna stvar. Ekcemi se gotovo po pravilu povlače sami od sebe nakon pete godine, ali ukolko do tada nisu pravilno tretirani, očekuje se povratak istih u pubertetu. Nadam se da će ti nešto od ovoga biti od koristi.
|