Anoniman -> RE: buducnost-istina ili teorija zavere (30.4.2011 11:18:19)
|
Olga, ja mislim da to nije neophodno. Štaviše, mislim da sada, trenutno, postoje milioni univerzuma poput našeg. [sm=smiley1.gif] Evo, kopiraću ovo, interesantno je : Kvantna mehanika tvrdi da se materija i energija mogu pojaviti spontano iz vakuuma svemira, zahvaljujući nečemu što se zove kvantna fluktuacija � što je nekakva vrsta štucanja u energetskom polju koje prožima kosmos. Kosmolozi kažu da je kvantna fluktuacija izazvala Big Beng. Kvantna fluktuacija se može dogoditi bilo gde i u bilo koje vreme. Ako je naš univerzum rodjen na taj način, ističu teoretičari, onda je moguće da su druge kvantne fluktuacije tamo negde i nekada posejale druge univezume. Postoji razlog zbog čega neki teoretičari žele da drugi univerzumi postoje. Oni veruju da je to jedino što objašnjava naš univerzum čiji su fizički zakoni savršeni za razvoj života. Prema takozvanom entropskom principu, postoji možda beskrajan broj univerzuma, a svaki od njih ima sopstvene zakone fizike. Jedan od tih univerzuma je i ovaj naš. Mnogo je lakše verovati u tako nešto, tvrde zagovornici ove teorije, nego u postojanje jednog jedinstvenog univerzuma koji je savršeno udešen baš za našu egzistenciju. Ipak, evo popriličnog problema: ako drugi univerzumi postoje, nema načina da ih detektujemo. "To nije ideja koja se može proveriti u praksi", kaže Pol Stajhart "različiti univerzumi se ne mogu medjusobno detektovati. Niti se može dokazati da postoje ili da ne postoje. Kada govorio o multi univerzumima, više ne govorimo o nauci. Mislim da je to već domen metafizike."
|
|
|
|