RE: Skidamo pelenu! (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Deca

Poruka

Ivanka 75 -> RE: Skidamo pelenu! (4.7.2013 13:19:39)

IZVORNA PORUKA: Sosa Mena

Maike imam jedno pitanjce.
Magdalena vec od prvog rodjendana kaki na nosu i zna da kaze kad joj se kaki, ali nikako da nauci da kazi kada joj se piski. Preko dana ne nosi pelene i ne piska u gace ali i ne kaze kad ima potrebu, vec to odradi kad je stavim na nosu. Jel imate neki savet kako da joj objasnim da mi kaze kad joj se piska?

Moja devojčica u oktobru puni 3 godine i još uvek ne kaže uvek kad joj se piški, sve joj je "kaki mi se" [sm=smiley1.gif]
SM, bitno je da ti obavlja sve na nošu ili šolju, stavljaj je sama povremeno i vremenom će shvatiti.
U komšiluku imamo devojčicu koja je skinula pelenu sa 2 godine, pre neki dan je napunila 3 i još uvek ne kaže (isto kao i moja) da joj se piški.

Anoniman -> RE: Skidamo pelenu! (4.7.2013 14:22:59)

sosa mena, a moje dete obrnuto. zna da kaže da joj se piški, kaze "pisi cenia" [sm=smiley36.gif]kada je ja pitam hoces da piskis, kaze daaaa ili ako joj se kaki, kaze neee, ali se uhvati za guzu. [sm=smiley36.gif] ja onda pitam hoces da kakis, ona kaze daaaa
i taaako se sporazumevamo. ali bitno da oseca sta se desava i da hoce na nosu, polako naucice da kazu, jos su male.. [sm=smiley1.gif]

Anck Su Nmaun -> RE: Skidamo pelenu! (21.7.2013 14:17:58)

Mi nista ne napredujemo, evo vec drugi mesec poseo...

Kaze ona" mama piskila sam i kakkila", ali sve nakon sto obavi, na nosu nece, kad vidi T kako piski na travu hoce i ona ali nista ne uradi.
Sve ona hoce...ali.... sipak!

Bar smo ovog meseca ustedeli na pelenama ako nista drugo [sm=smiley36.gif] jedan paket nam je trajao citav mesec [sm=jezicek.gif]

Ana RR -> RE: Skidamo pelenu! (21.7.2013 17:48:30)

Ja već 4 dana Marku oblačim pelenu samo za spavanje, znači dnevnu i noćnu. Ujutru kad ustane se odmah uhvati za pelenu i ja ga pitam da li hoće da piški i on kaže da. Skinem ga i piški u nošu i to se baš ispiški, onda mu obučem gaćice i povremeno ga pitam da li hoće da piški da se ne bi zaboravio. To ide ok, ali nema teoretske šanse da će kakiti u nošu, možda i bi kad bi mogao stojeći pošto tako i piški. Prvi dan ej dva puta kakio u gaćice. On inače kaki pre ili posle doručka i posle ručka, danas kad sam mu stavila pelenu za spavanje se odmah ukakio i posle ručka, dok je još imao pelenu, isto je kakio. Plašim se da ga ne poremetim ili da mu ne napravim problem sa stolicom, nisam sigurna da li trpi dok mu stavim pelenu. Videćemo, pokušavam na razne načine, valjda će na kraju nešto upaliti, ali što kaže Ank barem smo uštedeli na pelenama, potrošimo dve dnevno a inače troši pet komada.

Ivanka 75 -> RE: Skidamo pelenu! (21.7.2013 18:23:14)

Ana, probaj da ga staviš da sedi na noši malo duže, možda mu treba vremena da kaki.

Ana RR -> RE: Skidamo pelenu! (21.7.2013 18:25:34)

Pa, to je i problem, on NEĆE da sedi na noši. Ne znam da li da odmah pokušam sa adapterom za wc šolju.

Ivanka 75 -> RE: Skidamo pelenu! (21.7.2013 18:34:01)

IZVORNA PORUKA: Ana RR

Pa, to je i problem, on NEĆE da sedi na noši. Ne znam da li da odmah pokušam sa adapterom za wc šolju.

Imali smo ISTI problem!
Zato sam ja i počela sa adapterom, to je upalilo.
Koristila sam priliku da je stavim na adapter odmah nakon pranja guze (operem guzu, malo posušim onako u kadi i kad je vadim iz kade odmah na šolju) posle velike nužde u pelenu [sm=smiley1.gif] .... Nije imala kud [sm=smiley1.gif]

Bacale smo cepkani toalet papir kroz noge u šolju da je duže zadržim, donela igrčkice pa ih kupale u nekim činijama... Zanimale se nekoliko dana dok se nije opustila.

Ana RR -> RE: Skidamo pelenu! (21.7.2013 19:39:52)

Pokušaću, nešto će upaliti. Evo danas se ni jednom nije upiškio u gaćice [sm=smiley1.gif]

Ivanka 75 -> RE: Skidamo pelenu! (21.7.2013 19:55:50)

IZVORNA PORUKA: Ana RR

Pokušaću, nešto će upaliti. Evo danas se ni jednom nije upiškio u gaćice [sm=smiley1.gif]

Bravo Mare [sm=bravo.gif]

Azra_ -> RE: Skidamo pelenu! (22.7.2013 15:27:10)

Anči, kako napredujete?? Ja nisam baš nešto entuzijasta po ovoj temi kod nas... Za sada sedi na noši, ali nema šanse da bilo šta obavi. On nika, ali nikad, nije piškio u kadi dok se kupa, što je setriću bilo jako zanimljivo... Zato moje dete i ne zna kako izgleda piškiti pa je juče dok je u parku gledao kucu dok piški rekao ˝kuca pravi tanu *fontanu* ! Pljuuus!˝.

Ana RR -> RE: Skidamo pelenu! (24.7.2013 17:19:20)

Azra, da kucnem u drvo, dosta dobro [sm=smiley1.gif]. I dalje ga nudim svaki čas (trenutno nam je puna kuća pa je sav uzbuđen i zaboravi se) ali primetim da se uhvati za pišu kad oseti nagon i trči ka meni. Nadam se da će uskoro početi i sam da traži. Ujutru i posle popodnevnog spavanja mu bude suva pelena tako da se mislim da odmah krenem i sa tim. Ali videću još.

Inače ni on nikada nije piškio u kadicu, ali nikada. Možda dok je bio baš mala beba, ali to je kratko trajalo. Poslednjih meseci mu nikako nismo mogli uzeti urin za uk jer nije hteo da piški nigde sem u pelenu. Onda je jedno veče slučajno piškio u kadicu (nije pre toga piškio u pelenu i valjda nije mogao da zadrži) i prvo se uplašio, a onda sam ja počela da ga hvalim i plješćem i on se oslobodio i od tada svako veče je piškio u kadicu. Pa smo posle nekog vremena uspeli da to piškenje prebacimo u nošu.

A moram posebno da se pohvalim, jutros je kakio u nošu [sm=sloncek.gif][sm=sloncek.gif] i izgleda da mu se dopalo pošto je posle ručka sam tražio nošu i opet kakio [sm=bravo.gif]

Azra_ -> RE: Skidamo pelenu! (25.7.2013 15:42:33)

[sm=bravo.gif] za Mareta. Mi nikako da se stacioniramo kući pa da mu obučem gaćice.... O skidanju noćne nema ni govora. On pije uveče mleko+noću jednu dozu, nekad čak moram pred zoru da ga presvučem jer pelena ne može da izdrži toliko tečnosti. Kad izrastu zubići, i prođe ta faza nervoze, probaćemo da ostavimo flašicu. A za nošu, uf,,,baš se plašim...[sm=smiley19.gif]

Anck Su Nmaun -> RE: Skidamo pelenu! (26.7.2013 9:10:42)

Iako nije jos ni jednom obavila nista na nosu, primetila sam da pravi vecu pauzu izmedju piskenja, ne pisa svaki cas kao beba!
Juce smo cak bili na igralistu BEZ pelene, i nije se upiskila uopste do kupanja kad smo joj stavili pelenu.

Yula -> RE: Skidamo pelenu! (26.7.2013 13:44:09)

Evo da i ja prijavim, mi smo ubrzo posle prvog pokusaja skidanja pelene, kada sam odustala 3. dan, ponovo krenuli i vec 4-5 dana kasnije je nosi samo kada spava. Bilo je ekcesa, tipa da se upiski u gacice, ali retko, ali sa kakenjem je poceo da zeza, pa tu moramo malo da se natezemo, nekada prijavi a nekada kada primetim da prducka ili da me cudno gleda, ja ga stavim na nosu. Piski na wc solji, stojecki. Svuda idemo bez pelene. Mislim da ce trebati jos par dana da prodje da bih mogla reci da smo u potpunosti naviknuti na piskenje i kakenje tamo gde je za to mesto.

Ana RR -> RE: Skidamo pelenu! (26.7.2013 14:06:10)

Juče smo celo pre podne bili van kuće (zezali se sa papirologijom za vrtić i za pasoš) pa sam mu obukla pelenu za svaki slučaj. Posle podne je bio u gaćicama i bio je ok do uveče kada se za 15 minuta dva puta upiškio u gaćice i jednom ukakio. Danas nije kakio i kad god spomenem nošu kaže ne. Ali dobro, biće bolje.

cockic -> RE: Skidamo pelenu! (26.7.2013 15:27:31)

i mi skidamo pelenu opet,pokusali krajem juna nije uspelo.evo i sad sam pocela od danas,jer sam na bolovanju zbog leninih boginja jos nekih 10 dana pa taman da se odviknemo.a ujedno joj pelene i smetaju dobila je dermatitis pozadi od pelena.tako da se moramo odvici svakako.
od jutros je samo piskila na nosi,kakanje je bilo jutros u peleni.piskala je 4 puta na nosi ,dva puta gace.mislim da nije losa.

matli -> RE: Skidamo pelenu! (26.7.2013 23:29:37)

Ko sta radi,ja sa mopom po kuci setam[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]!!!!!Taman nam je bilo fino,dan dva kakila i piskila u nosu i ja se predjem i ne skinem joj i nocnu u isto vreme.Kakvu sam gresku napravila!Zbunila sam je totalno.Sad joj se desava da piski gde stigne.Nocas je nisam budila,a stavila sam je u gacicama da spava i jutros je bio potop u krevecu.Svi kazu da je najbolje buditi dete nocu,ali kako da znam kad ce njoj da se piski??????

Ana RR -> RE: Skidamo pelenu! (26.7.2013 23:45:15)

A kod nas danas uspešno [sm=smiley1.gif] ni jednom se nije upiškio a kakio je u nošu [sm=smiley1.gif] malo je još uvek zbunjen oko kakanja, počne da trčkara po kući i da viče uf uf uf (ali to je radio i kada kaki u pelenu) tako da čim vidim odmah trčim po nošu.

Azra_ -> RE: Skidamo pelenu! (27.7.2013 0:41:38)

Bravo Anči. Ja sutra idem da kupim gaćice. Nadam se da Extreme ili Jasmil 2 neće biti velika... Pa da probamo... Uh!

cockic -> RE: Skidamo pelenu! (27.7.2013 7:16:13)

mi uzimamo jasmil 4ku,petru sam sad i 6cu,velicine su im manje.evo i leni sam isto.samo njen model je sa tanjim lastisem.a petrove su sa onim debljim.njih dvoje su vitke gradje tj.nemaju salce uopste.pa opet im je 4ka super.e sad jaslil su malo skuplje 200din kom.a bila je akcija u c&A 7kom 800 din.e sad to je bilo sa 20% puna cena je bila 999din.mada opet su jeftinije od jasmila.nismo ih uzimali pa ne znam kakve su.jasmil i posle dosta pranja ostane isti.nit lastis popusti niti boja izbledi.ja sam uglavnom uzimala bele,a ima i neke sive na pruge.perem uglavnom na 60.a u prvo vreme dok su bile ukakane prala sam na 95 stepeni.

a sto se tice leninog odvikavanja juce prvih par sati je super bilo,da bi popodne krenula da pisli bas cesto i to sve u gace.mada dosta se naliva vodom i sokom.videcemo kako ce danas biti.svi kazu da 7 dana je neki period da dete razume.evo dok pisem vec se upiskila u gace.bice nam ovaj vikend u ciscenju stana.a bogami cela sledeca nedelja.kad ovako krene dodje mi da odustanem,ali znam da mora da je odviknem zbog te alergije.za noc koristimo pelene.mada deluje mi teze odvikavanje nje,mada i normalno petar je imao pune dve godine,za piskanje na nosu odmah je poceo.mozda se dva puta upiskio u gace.ali da kaki nije hteo nigde sem u pelenu.i to jedno 4 meseci je on samo na nosu piskio,a u pelenu kakio.sve dok sam nije odlucio da krene da kaki na nosu.e sad da li je ona spremna jos nisam sigurna.barem da nesto radi na nosu i to je neki pomak.

Ana RR -> RE: Skidamo pelenu! (27.7.2013 9:12:39)

IZVORNA PORUKA: Azra_

Bravo Anči. Ja sutra idem da kupim gaćice. Nadam se da Extreme ili Jasmil 2 neće biti velika... Pa da probamo... Uh!

Ja sam kupila 20kom običnih belih gaćica u arilju po 130 din, nekoliko jasmilovih a doneli su mu iz kanade još tri pakovanja, tako da smo opremnljeni. Moj savet je da mu kupiš više pari, najobičnih pamućnih gaćica da bi imala da mu menjaš non stop. I samo polako, pa vi ste još mali [sm=smiley1.gif]

cockic -> RE: Skidamo pelenu! (27.7.2013 9:46:58)

lena od jutros ni jednom nije na nosu piskila.cak se ukakila u gace.[sm=smiley13.gif]juce sam imala neku nadu kad je piskila vise puta na nosu.danas vec nemam.mada ustala je u 5h.vec joj se i spava.i umorna je.stavila sam joj pelenu jer ce sad da spava.ma pokusavacu pa kako bude.sad sam videla piskila je u pelenu i sagla se da vidi zasto nema nista na parketu.opasna deca.kad je pitam gde lena piski i kaki ona pokaze nosu.a sve odradi u gacicama.ona ce sad punih 18 meseci za nekoliko dana.sina sam tek od druge krenula na nosu.i sa dve i po je naucio.a pelenu za noc i dan smo izbacili sa nepune tri godine.
kazu devojcice brze nauce,sad mi deluje da ce biti teze sa lenom.mada petra u ovom uzrastu nisam ni pokusala da naucim na nosu.ipak mozda nije spremna ili ja brzo odustajem.nemam pojma [sm=zmeden.gif]

cockic -> RE: Skidamo pelenu! (27.7.2013 9:49:14)

a da ona mnogo cesto piski tako da nije lako pohvatati njeno piskanje.izgleda da jos ne moze da kontrolise to kad joj se piski.

Biserce -> RE: Skidamo pelenu! (27.7.2013 13:39:26)

I posle skoro mesec dana odvikavanja...i don't know...hvatam odprilike kad piski pa ga stavljam na nosu...nekad nece pa se upiski i pokaze da se upiskio i ne smeta mu sto je mokar. Kaki uglavnom ujutru cim se probudi. Desilo se 2-3puta da se ukakio posle rucka tj prekinem ga na pola i dam nosu i on zavrsi.U podne ne stavljamo pelenu jer piski pre i posle papanja, reetko kad se desi da se upiski u toku podnevnog papanja. Nocna je i dalje puuuna. Tako da nju necu jos...i tako...nekad se ne upiski ceo dan...a nekad se upiski 5 puta...uglavnom svestan je ali ne ume da kaze kad mu se piski ili kaki...sa 16,5meseci valjda smo na dobrom putu??

cockic -> RE: Skidamo pelenu! (27.7.2013 14:33:11)

još dok ne napune godinu dana, neka deca počinju da obavljaju veliku nuždu u određeno doba dana – najčešće posle (ili za vreme) obroka – a pošto su dotad već naučila da sede i razumeju dosta onoga što im je rečeno, njihovi roditelji ponekad ih baš u to vreme stavljaju na nošu. Zašto to nije dobro?

Iako se obično kaže da se dete „uči na nošu”, u tome nema nikakvog učenja. Treba samo staviti dete na pravo mesto u pravo vreme, tako da obavi nuždu u nošu umesto u pelene. Pošto taj postupak ne pomaže detetu da brže navikne da koristi nošu, pomislićete da je sasvim bezazlen. Međutim, nije tako. Ako počnete to da radite kad dete ima dvanaest meseci, verovatno neće biti nikakvog protivljenja: noša mu neće biti čudnija od drugih mesta na kojima sedi. Ipak, dva meseca kasnije, to bi moglo da mu postane odbojno. Dete ovog uzrasta ne želi da sedi nigde ni minut duže nego što je neophodno, a sedenje na noši izgleda mu besmisleno.

Kad ga stavite na stolicu, dete dobije nešto za jelo; kad ga stavite u kolica, vodite ga nekud; kad ga stavite na nošu, ne dobije ništa, osim obavljanja nužde, koju je moglo da obavi bilo gde. Ako vam je stalo do toga kako se dete oseća u vezi s tim, posle nekoliko nedelja prestaćete da pokušavate da ga naučite da koristi nošu. A ako nastavite da ga prisiljavate da sedi na noši, postoji realna opasnost da izazovete sukob koji će neminovno dovesti do usporavanja čitavog procesa zato što dete neće moći da preuzme kontrolu nad svojim fiziološkim funkcijama dok ne bude fizički sposobno da to radi. Ako dete počnete da navikavate na nošu pre nego što fizički bude spremno za to, budite svesni da od njega zahtevate nešto nemoguće. Ono će biti izloženo pritisku.

Ako insistirate na saradnji pre nego što je dete emocionalno dovoljno sazrelo, vi mu u stvari namećete svoju volju na terenu na kojem ne možete da pobedite. Ne postoji nikakav oblik prisile kojim dete može da se natera da koristi nošu, a ako biste istrajali u tome protiv njegove volje, ono će vam se sasvim sigurno usprotiviti, i to uspešno.

Postoje i drugi razlozi zbog kojih „rano učenje” nije dobro. Lako može da se izračuna da ni uz uspešno biranje „pravog trenutka” nećete uštedeti ni vreme ni trud. Istraživanja su pokazala da, bez obzira na to kad ste počeli da uvodite nošu, pre polovine treće godine ne možete da se pouzdate u to da će dete preko dana ostati suvo i čisto.

Uzmimo, na primer, da počnete da stavljate dete na nošu kad ima dvanaest meseci, i to šest puta dnevno: učinićete to 3.285 puta pre nego što postignete cilj – da detetu nisu više potrebne pelene. Svaki put moraćete da svučete i obučete dete (3.285 puta, uz uobičajeno oblačenje i svlačenje). Često će se događati da ne pogodite pravi trenutak, pa ćete i dalje imati mnogo posla oko prljavih pelena. Ako pričekate da dete bude spremno – negde oko pune dve godine – pomenute radnje moraćete da uradite oko hiljadu puta da biste postigli isti efekat. I vi i dete od toga možete da imate samo koristi.

Iako je pojam „učenja na nošu” duboko ukorenjen u tradiciji odgajanja dece u zapadnoj civilizaciji, taj naziv je pogrešan. Vi dete ničemu ne učite, niti je reč o njegovoj poslušnosti. Vi mu pomažete da uradi nešto za sebe. Krajnji rezultat jeste da dete stekne kontrolu nad sopstvenim fiziološkim potrebama – da prepozna osećaj pune bešike ili creva i da na to reaguje na društveno prihvatljiv način – da kaže odrasloj osobi, ode u toalet ili pronađe nošu.

Ma kako rano počeli s tim, teško da ćete moći da se pouzdate u detetovu kontrolu pre treće godine, čak i preko dana. A bez obzira na to koliko dete možda kasni sa sticanjem kontrole, sigurno neće krenuti u školu u pelenama, osim ako za to ne bude odgovoran neki neurofiziološki ili emocionalni problem. Do otprilike petnaestog meseca, većina dece obavlja nuždu automatski. Dete ne zna da bi uskoro trebalo da obavi nuždu, pa čak ni da ju je upravo obavilo. Možete da zaključite do koje je tačke razvoja dete stiglo na osnovu toga kako se ponaša ako se upiški kad je golo. Ako uopšte ne pogleda u baricu, to je zato što ne shvata da ima bilo kakve veze s njom. Takvo dete još nije spremno za nošu. Međutim, ako bude gledalo u baricu s interesovanjem, pa je još dodirne i prstom, to znači da je shvatilo vezu između osećaja mokrenja ili pražnjenja creva i onoga što vidi da je nastalo. Kad dođe u fazu da shvata da je obavilo nuždu, ali još ne zna unapred kad će da je obavi, dete još nije spremno da koristi nošu, ali možete mu je pokazati da bi se upoznalo s njom.

U ovoj fazi treba da budete sigurni da je dete naučilo čemu služi noša i shvatilo da će je jednog dana upotrebljavati. Vama je to očigledno, a ako dete ima stariju braću ili sestre, ili provodi vreme u grupi dece, verovatno je i njemu. Međutim, za jedno dete to može da bude prava misterija. Na kraju krajeva, odrasli koriste klozetsku šolju, a ne nošu. Te dve stvari uopšte ne liče jedna na drugu.

Američki urolog, Dr. Stiv Hodžis (Steve Hodges) u knjizi i blogu It’s no Accident, objašnjava da deca koja prerano “ostave” pelene imaju više problema sa noćnim mokrenjem, česće moraju da piške, oboljevaju od urinarnih infekcija. On takođe objašnjava da noćno mokrenje može biti jasan znak zadržavanja stolice u crevima, čak iako roditeljima izgleda da se dete dovoljno prazni svakodnevno, što se može proveriti rendgenskim snimkom. Ovo zadržavanje se objašnjava činjenicom da ona moraju tokom boravka u obdaništu da se uzdrže “što duže” od odlaska u toalet da ne bi propustili “zabavu”, dobili prekor učiteljice ili zato što jednostavno zaborave da pitaju da li mogu do toaleta.

Najveći broj roditelja sanja o danu bez menjanja pelena i ne želi da ima preterane veze sa onim što dete “radi” u kupatilu. Ali, nemojte se previše skoncentrisati na vaše želje i slobodu. Obratite pažnju na navike vašeg deteta i sačekajte trenutak kada je ono spremno za savladavanje ovog zadatka.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  89 90 [91] 92 93   Sledeća stranica >   >>