|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
26.1.2013 16:55:00   
indy_25
Evo kako sam i obecala ovo je druga temai zove se NAGRADJIVANJE DJECE.

Trebate svoju djecu nagraditi i dati mu kompliment za nesto sto je dobro uradilo. To je vrlo vazno jer djete onda zna da radi nesto dobro. To je dobro za djecije samopouzdanje.

Djeca rade svaki dan neke stvari za koje mu mozete dati kompliment. Kompliment radi kao nagrada i ojacava dobro ponasanje. Znaci postoji sansa da ce vase djete cesce raditi to sto je dobro i lijepo se ponasati. Kompliment radi kao dvorac u odgajanju ( prevod ove recenice je malo smjesan :) ). Nije potrebno dijete nagraditi sa slatkisimaili poklonima ako se radi o obicnim stvarima. Tako se treba nagraditi samo u specijalnim slucajevima ako je djete dobro proslo na kraju godine ili uzelo neku diplomu itd.

Dati kompliment djetetu je vrlo lako. Obrati paznju sta vase djete radi i recite mu nesto lijepo o tome. Kompliment sa obrazlozenjem ima bolji efekat. Tako djete uci koje ponasanje je cijenjeno i zasto.

Ako zelite dati kompliment djetetu uradite to cim ono radi nesto lijepo i objasnite mu zasto tako ce djete odmah svatiti o cemu se radi. I ako nagradjujete njegovo ponasanje budite iskreni. Djeca vrlo dobro prepoznaju kada roditelji ne misle tako.

Primjer: Sasa se igra sa mladjim bratom Markom. Njegova majka to primjeti i zagrli Sasu i rece mu ja mislim da je bas lijepo sto se igras sa svojim bratom.

Ukratko:

Obracaj paznju svakoga dana na lijepe stvari koje radi vase djete.
Dobro pogledaj sta djete radi oslovi radnju koju radi i reci nesto lijepo o tome.
Pohvali djete odmah jer ce tako djete shvatiti o cemu se radi.

Vjezba: Pohvali ili daj kompliment djetetu ove sedmice za sve ono sto ono lijepo uradi.

Primjer jos jedan:
Djete je uradilo: Uslo u kucu i skinulo mokre cizme.
Majka je dala kompliment: Bas lijepo od tebe da si skinuo cizme tako ce nam kuca biti cista.

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 376
26.1.2013 17:21:24   
dunja RR

IZVORNA PORUKA: Lu RR

Bravo Indy, pohvala za tebe što si krenula na kurs a i hvala ti što si to podijelila s namauser posted image
Priznajmo sebi, koliko roditelja želi da se usavrši u odgoju, da pokuša neki drugi način osim uobičajenog koji često završava sa obostranom nervozom?

Baš tako

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 377
26.1.2013 17:21:27   
Lu
Indy, pošto imamo temu KAKO NAGRADITI DETE kopiraću post tamo.

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

(odgovor članu indy_25)
Direktna veza do poruke: 378
5.2.2014 14:05:49   
lesica
Šta nam ukazuje da je dete razmaženo?

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 379
5.11.2014 16:56:51   
emicaa
Kako da ja dokažem svojoj Teodori da televizot nije igračka i da se ne smije pipkati,bilo šta drugo kad dira što ne smije kad joj kažem bebo nemoj to i sklonim joj rukicu ona prestane ali za ovo ništa ne pomaže,pokušavala sam i da joj odvučem pažnju nekom igračkom,da sklanjam ruku,galamim ali ona kako pipka pipka i još gleda u mene i smješka se.Nebi meni to toliko smetalo da tv nije osjetljiv na dodir,svaki put kad ga pipne oko prsta se promjeni boja.

Od svih odluka koje sam donijela u životu za jednu se nikad nisam pokajala,da postanem majka <3

Jer smo tako u mogucnosti ...

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 380
5.11.2014 18:15:12   
Mala Elena
Posto ne bi trebalo reci "ne! " , treba skloniti televizor user posted image to mu dodje kao jedino resenje .
Kako ja da dokazem zaovinoj maloj koja ima skoro 2 da ne vuce bebu za noge, da je ne steze i ne ljubi? Ne znam ni sama jer me razume.

(odgovor članu emicaa)
Direktna veza do poruke: 381
5.11.2014 19:44:08   
emicaa
Pa razmišljamo da ga okačimo na zid pa da vidim šta će onda.
Pokušaj joj objasnit da je to boli i da će beba plakati user posted image

Od svih odluka koje sam donijela u životu za jednu se nikad nisam pokajala,da postanem majka <3

(odgovor članu Mala Elena)
Direktna veza do poruke: 382
5.11.2014 20:24:57   
Torbica
Barikada ispred TV-a da ne moze da pridje!

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

(odgovor članu emicaa)
Direktna veza do poruke: 383
5.11.2014 20:35:46   
Sanchy
Emice,predpostavila sam da ga pipka samo kada je upaljen,verovatno su joj sve te boje i pokreti interesantni i jednostavno te ne kapira da ti ne zelis da ona to radi ..citala sam u jednoj knjizi da u tom uzrastu nemaju oni toliko strpljanja tj.koncentracije da nas slusaju kako im nadugacko i nasiroko objasnjavamo zasto je nesto ne,elem kada krene da pipka tv ti ga ugasi i samo kazi mama ce da upali kada prestanes da pipas po ekranu...to ces morati da ponovis verovatno vise puta ali ce na kraju prestatiuser posted image ..Mala Elena,samo kazi ona je mala da je tako stezes i skloni joj rukice takodje joj pokazi da bebu ljubi u nogicu isto ce biti potrebno par puta ali ukapirace ,nije potrebno objasnjavanje zasto i kako jer oni uglavnom prestanu da slusaju nakon trece reciuser posted image

Verujem u ružičasto. Verujem da smeh najbolje troši kalorije. Verujem u ljubljenje, u mnogo ljubljenja. Verujem da treba biti snažan kad sve krene po zlu. Verujem da su srećne devojke najlepše devojke. Verujem da je sutra novi dan. Verujem u čuda!

(odgovor članu Torbica)
Direktna veza do poruke: 384
5.11.2014 20:52:03   
emicaa
Torbice pokušavala sam stavljati barukade ali onda se pokušava popeti na barikadu user posted image
Pokušaću sutra to sa gašenjem da vidim da li će pomoći.

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 385
5.11.2014 21:53:08   
Misha i Ljisha
Svaki put je udaljis uz ponavljanje iste recenice. To traje dugo ali ce na kraju odustati.user posted image

Imas i kracu metodu a to je lupanje packe. s obzirom da ste u kriticnom periodu, moras je motriti svakog sekunda ali takodje mora brzo i nauciti sta je NE. Npr za uticnice i td. Ja sam izmedju 10tog i 14tog meseca D dala par packi za odredjene stvari i to je bio kraj price. Ti odlucujes naravno. Sto se tice tv-a tu sam za konstantnu metodu udaljavanja jer ipak nema neke opasnosti da ce se ona povrediti (jedino ako je na klimavom tv postavljen). Ako dira nesto sto ne sme i cime moze da se povredi ili motris na nju non stop, ne sme da ti se izgubi iz vidika, sklanjas rukice kad nesto hoce da pipne, a ekspres metoda je davanja packi. Tako je kako je. Vrlo brzo oni postanu veoma razumni i mozes sa njima lepo najlepseuser posted image

(odgovor članu emicaa)
Direktna veza do poruke: 386
6.11.2014 8:13:24   
emicaa
Za sve drugo ne i ne diraj to pomaže osim za ovo,a vjerovatno ću uzeti duži verziju user posted image

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 387
11.11.2014 9:49:54   
jovicaa
recimo da smo za ovu temu, ali verovatno i nismo, ne znam gde bih drugo pisala.
juce sam isla po aleksandra u vrtic, i poporicala sa vaspitacicom. njeno misljenje je ovim recima receno: "sad vec postaje alarmantno" aleksandrovo ponasanje. problem je u tome sto je ne slusa, nece da ucestvuje u grupnim radovima, ne zeli da crta i tako dalje. ne saradjuje, vecinom samo tera svoje. ja sam naravno ovo ponasanje primetila jos davnih dana, pokusavala da uticem koliko sam mogla, ali ja po pitanju njega vec pocinjem da se osecam nemocno. sutra cemo zakazati pregled kod psihologa, mene samo zanimaju saveti mama kako se postaviti u ovoj situaciji sta raditi, ako ste imale slicna iskustva?

znaci on najnormalnije komunicira, po mom misljenju je veoma inteligentan, kada je dobro raspolozen i kada hoce nesto da radi, ume i da se udubi i tako dalje. ali kod njega je najveci problem sto je vecinu vremena uzasno nervozan, neposlusan, nista apsolutno ne slusa, nece nista da uradi sto mu se kaze, ne saradjuje, samo inat po ceo dan, i na kraju i mi sami izludimo. uzasno je ljubomoran na sve zivo. mi se stvarno trudimo i mislim da ne pravimo razliku, cak mislim da puno vise radimo sa njim, nego sa maksimom, ali on je i dalje uzasno ljubomoran.
ja bih pre rekla da je kod njega to neki ogroman inat i da zato ne saradjuje najcesce, ali ne znam sta uraditi po pitanju toga.
kazem kod psihologa cemo sigurno otici, ali nisam bas puna optimizma. da li je jos neko imao ovakvo iskustvo?

don't shit where you eat :))

(odgovor članu emicaa)
Direktna veza do poruke: 388
11.11.2014 19:18:11   
Ivanka 75
Jovice, reci mi samo, da li se ubeđujete sa njim?

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 389
11.11.2014 19:29:49   
mila83
Jovica, moj sincic(4), srednje dete ima faze upravo takvog ponasanja ,mozda ne u toliko meri kao tvoj sin. Ali mi se trudimo nekako da imamo kompromis sa njim,i postujemo dogovor, sta god da se dogovorimo. Grdnja mnogo ne pomaze, vec samo doslednost u odlukama i postovanju pravila, kao i mnogo price, podsecanja na to i pohvale za to nesto sto je ispostovao. Cesto, bas kada je nevaljao, ja ga uzmem i govorim mu koliko ga volim i lljubim ga i grlim, to ga smiri.Preispitujem se kada bude takav, sta je uzrok njegovog nezadovoljstva.. Strpljenje i pricati, pricati sa decom.....

(odgovor članu Ivanka 75)
Direktna veza do poruke: 390
11.11.2014 19:41:29   
Didy
Jovice, ja sam bila u fazi da se nastavljam sa Stefanom, posle sam našla da se to zove borba oko moći i baš je tako bilo. Upala sam u zamku da smo se danima, nedeljama i mesecima nastavljali, a on je tad bivao besan, nervozan, razdražljiv, neposlušan i samo je terao svoj inat. Iskreno, meni je puno, puno pomogla pozitivna disciplina, pa ti je toplo preporučujem. Sad se stalno trudim da smirujem situiaciju i da gasim požare i odlično funkcionišemo.

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

(odgovor članu mila83)
Direktna veza do poruke: 391
11.11.2014 20:30:16   
Torbica
Didy, uze mi rec iz usta! user posted image user posted image
Moje nezgodno dete je postalo med i mleko, sve se dogovaramo i divna je za saradnju, a prosla sam pakao....

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

(odgovor članu Didy)
Direktna veza do poruke: 392
11.11.2014 21:31:23   
Didy
IZVORNA PORUKA: Torbica

Didy, uze mi rec iz usta! user posted image user posted image
Moje nezgodno dete je postalo med i mleko, sve se dogovaramo i divna je za saradnju, a prosla sam pakao....

Znam te, znaš me. user posted image user posted image

(odgovor članu Torbica)
Direktna veza do poruke: 393
11.11.2014 21:32:18   
jovicaa
imam sve tri knjigeuser posted image
tacniej od a do s i od 3 do 6 sam sad kupila, pre nekoliko dana.
sve ja to pokusavam da primenjujem o cemu pricate, ali ne vrediiiiiiiii.
kako mislite da li se nastavljamo, i kako to da prekinem?

ivanka ubedjujemo se u dosta slucajeva i ja vise ne znam kako to da prekinem

< Poruku je uredio jovicaa -- 11.11.2014 21:37:18 >

don't shit where you eat :))

(odgovor članu Torbica)
Direktna veza do poruke: 394
11.11.2014 22:33:54   
Misha i Ljisha
Nemojte me sad pogresno shvatiti ali te knjige su totalno beskorisne bez radionica i bez cvrste volje za primenom, s tim sto u knjigama stoje primeri koji se naravno desavaju u realnim zivotima ali ima ihahaj primera iz zivota koji se ne mogu resiti knjigom. Ne postoji knjiga kako biti dobar roditelj da se razumemo jer da postoji svi bi roditelji bili sjajni i izvanredni ili eto bar ona pismena populacija ljudi. Svako dete je razlicito i ne mora da znaci da ono sto ja primenjujem na svoju D moze da pali kod nekog drugog deteta. Geni su cudo, eto i Torbica kaze da njena cerkica ima "cvrst karakter" od malenauser posted image . Slazem se da je sve stvar "vezbe" i strpljenja ali isto tako da nije svaki slucaj isti. Plus neko dete je tvrdoglavije neko dete je popustljivije. Nije bitno koliko "kompromisa" (navodnih kompromisa koji odgovaraju roditeljimauser posted image ponudis) neko dete nece pristati na to i tacka. Evo moj prvi bratanac. Pokusala sam sa njim par puta da ponudim upravo dve opcije ovo ili ovo ali ne, on se cvrsto drzi svoje odluke, i iskreno ne mozes ga slomiti, samo ga dodatno nerviras, samo ga dodatno frustiras i on ne popusta, inati se, nece da prica, cak je u stanju da sedi i nista pod milim Bogom ne radi. Ne dobije on to sto je hteo ali mislite da se ista scena ne ponavlja i mislite da je pristao na moj kompromis? Stalno ali stalno. I on prosto nece. Moj brat i snajka su visoko obrazovani ljudi, doktori nauka, procitase jadni sve zive knjige o roditeljstvu i na kraju kaze snajka "sta da radim i ja sam bila ista takva".

Novak je imao tu uzasno negativnu fazu kad nista nije hteo, ma nije hteo da kaze zdravo, da udje kod nas u kucu, kad ga pogledas a on uvek nadrndan. I iskreno proslo ga je samo od sebe. Valjda prosla faza i sve je sad superiska. Toliko je vaspitan da on meni uvek kaze npr kad mu dodam peskir posle pranja ruku "hvala teto" kad bilo sta ucinim dodam mu on se najlepse zahvali, hoce da se igra sa nama, hoce sve, kreativan je najstrasnije, ali je imao tu glupu fazu koja je iskreno trajala pa skoro godinu dana.

Ne kazem Jovice da ce vasa faza proci i da treba da cekas, ako ti osecaj kaze kao majci a i kao psihologu da treba da ga vodite kod psihologa onda ga vodite, imate problem vec duze vreme. Moj brat i snajka su videli da Novak nije rdjav niti bilo sta drugo osim sto je nadrndan i sto nije hteo da saradjuje, tvrdoglav do bola, ali generalno nikakve probleme on njima nije pravio.

Hajde srecno pa da nas izvestis sta je rekao psiholog.user posted image

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 395
11.11.2014 22:47:40   
Torbica
Ljisho, naravno.
Jedan momenat je jako bitan - odluciti koje bitke treba dobiti. Ne sve, nikako. Njih ubija 100% kontrola, to niko ne voli. Mora se popustiti i nije normalno da sve bude po nasem, pa to su ljudi, ne masine. Tako da, treba dati i drugoj strani prostora i vazduha. E sad, ja jesam isla i na individualne razgovore a i na celodnevne treninge i to mi je jako puno pomoglo da shvatim, ali stvarno da shvatim. Ziva rec je uvek nesto drugo od mrtvog slova na papiru. Ja ohrabrujem da se krene u citanje, prvo da dobijes informaciju, a onda da vidis sta ces sa njom. Nisam ni ja imala dovoljno petlje da sve izguram sama. I nisam razmisljala - proci ce, nego, daj da vidim koliko mogu da pomognem i sebi i njoj i da dostojanstveno plivam kroz sve to. I bilo je groznih trenutaka, kojih me je i sramota a opet bilo je i onih divnih, mnogo vise. I sreca da sam to prosla sa prvim detetom pa mi je daleko lakse sa decacima.
Moj savet je, ne posustajati u teznji da se ide napred i na bolje, i puno ljubavi i koje nama mamama ne manjka ali ono sto tvrdim da nam manjka, to je strpljenje. A to se sve uci. Sretno Jovo i znaj, ti ces svom detetu biti najbolji psiholog. Meni iz tog nekog perioda sinu ponekad moje reci - "Duso, izvini sto sam vikala... Sto te nisam saslusala... Sto ne mogu da slusam tvoje dranje..." Uvek iznesi na videlo zbog cega se ti iznerviras.. I uzmi iz one knjige od A-S, Poglavlje Pogresni ciljevi, tu je kljuc svega. Dobro se zamisli sta je to sto TI osecas u pojedinim momentima i na sta se pecas. Ovo nece razumeti oni koji nemaju knjigu, ali nije bitno, dobro obrati paznju i prvi korak je blizu, da vidis sta od 4 pogresna cilja tvoje dete radi. Pa polako. Pozz

Patrijarh Pavle

Direktna veza do poruke: 396
11.11.2014 22:52:49   
Didy
Ne kažem da može da se nauči iz knjiga, ali sam skontala neki osnovni stav koji se provlači svuda kroz te knjige, neki osnovni princip i meni je mnogo pomogao. Prvo da ja spustim loptu, onda da počnem primereno da reagujem, pa se onda to odrazilo i na moje dete (decu).
MiLj, ne možeš porediti bratanca, ti mu nisi roditelj. To što ti sporadično pokušaš da uradiš s njim ne pali kad to roditelji ne rade dosledno. Ja sam naučila da spustim glas, da budem smirena, ali dosledna i odlučna. I moji znaju kad se čaša prelila i znaju da kad nešto jednom kažem u određenim kritičnim situacijama, o tome se više ne raspravlja. Zašto znaju? Jer se desilo već sto puta i naučili su da oko nekih stvari nema pregovora, ubeđivanja, zagovaranja, nagovaranja, to je tako i tu je kraj. Nije to do dece, jer da jeste, kunem se da od mojih nema tvrdoglavije i svojeglavije, ti si taj koji mora kolo da vodi. Kod moje dece nikakva sila i prinuda, grubost, padanje u vatru ne pali. Njih moraš nadmudriti smireno. E, to mi je trebalo da shvatim. Između ostalog. Hvala pozitivnoj još jednom. Meni je pomogla, ne kažem da može svima.

Direktna veza do poruke: 397
11.11.2014 23:00:13   
Torbica
user posted image

Patrijarh Pavle

(odgovor članu Didy)
Direktna veza do poruke: 398
11.11.2014 23:50:45   
Ivanka 75

IZVORNA PORUKA: jovicaa

ivanka ubedjujemo se u dosta slucajeva i ja vise ne znam kako to da prekinem

Ne ubedjuj se s njim. Prvo odredi kako ces se ti ponasati u svakoj situaciji i drzi se svog stava, ne odustaj, ne menjaj ga, ostani dosledna sebi i svom stavu. Ne koristi previse duge recenice, ne ubedjuj ga, jer sto ga vise ubedjujes to se on hvata za svaku tvoju rec i ubedjivanje ide u nedogled.
Tvoj stav u svakoj situaciji je presudan. Ne menjaj odluke od dana do dana, za svaku situaciju ti se isto ponasas i on mora na to da se navikne pa ce vremenom i on svoje ponasanje da prilagodi tebi.
Ti treba njega da usmeravas a ne on tebe, ako pocnes previse da se prilagodjavas svakom njegovom ponasanju ponaosob ulazite u bezizlaznu situaciju koju on koristi da se duri i pravi scene.
Ako kazes Ne necemu ostaj pri tome do kraja ma koliko te bolelo, smetalo ti, htela da odustanes jer je poceo da besni. Ne pokazuj da te izvodi iz takta, budi hladna, sve tiho, normalnim glasom (a najradije bi urlala), nastavi da radis svoje poslove iako ide za tobom kao pile, ne ignorisi ga u potpunosti, povremeno mu reci "ja tebe mnogo volim i pored toga sto se tako ponasas" nikad ne ubacuj "ali" u recenicu jer ga tako podstices da ti odgovori.
Ja mislim da ti ovo sve i radis ali svedi svoje ponasanje na nekoliko odluka kojih ces se pridrzavati kada dodje do scene. Vremenom ce ih Aleksandar prihvatiti i promenice se.

Ja sam prilicno hladna kad mi Iva nesto trazi ja samo govorim ne, ona me moli, ja opet ne, ona place ja i dalje ne, smiri se posle nekoliko minuta, a za 10 min kao da se nista nije dogodilo. Zadnji put mi je mm rekao "kako mozes da joj ne das, sto si tako hladna?"
A meni se dusa cepa kad je vidim da place i moli me za nesto (zadnji put je bila kutija za nakit - moja)

user posted image

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 399
11.11.2014 23:55:43   
Ivanka 75
Isposah moj dugacki post pa sad videh da i Didy isto radi.

(odgovor članu Ivanka 75)
Direktna veza do poruke: 400
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Zvončići no.1
video
Kad padne prvi sneg, kad zabeli se breg, na put se sprema tad, taj deda večno mlad,...
Koksaki virus hara vrtićima širom Srbije
Američki koksaki virus, u narodu poznat i kao bolest prljavih ruku hara po vrtićima u Srbiji i regionu i beleži se mnogo...

Anketa

Расположење у трудноћи.
пеперутка16

Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?

Click Here