Ognjenka -> RE: Raspričala se deca :) (6.5.2012 10:09:02)
|
Isidora, to isto je radio i moj sestric. Stalno je pricao mobilnim na nekom svom jeziku. On je stvarno progovorio tek sa oko 2 god. i 3 meseca. Koliko znam kod logopeda se ne zakazuje za decu mladju od 2, cak i tri godine. Moja sestra je isto bila zabrinuta, ali logoped im je rekao da ne brinu, narocito jer je decak. Oni progovore kasnije, jer je iz nekog razloga decacima vaznije da razviju motoriku (to je to njegovo pokazivanje) nego da stvarno kazu. Dok je kod devojcica obrnuto. Koliko sam razumela motorika i govor kod dece ne idu zajedno, vec mora uvek jedno pa drugo. Eto, savetujem ti da ne brines. Vazno je da on komunicira sa tobom i okolinom. A postepeno mozes malo i da ga podstices, npr. kad nesto hoce i pokazuje da ga teras da kaze, i da se malo pravis da ne razumes, ili recimo pogresis. Npr. on pkazuje na vodu, a ti mu dodas igracku i kazes "Ne razume mama, reci mami". Moj sestric se nervirao na to, i uvek je pokusao kod nekog drugog da dobije ono sto zeli, ali na kraju je poceo da prica. Sad, sa tri godine, ne zatvara usta. Ja radim sa decom (fotograf sam), i mogu ti reci da nisam videla decake koji imaju ispod dve godine, a da lepo pricaju. A vecine devojcica melje od 10-og meseca.
|
|
|
|