Anoniman -> RE: Uspomene ... Ljudi , mesta , događaji (13.7.2010 15:31:34)
|
Još jedan "okidač" danas , mala grudva koja je pokrenula lavinu sećanja u meni ... Linoleumske , plavo - bele , kockaste pločice ... Davno beše ... Ispucale , ali su tada bile dobra zanimacija devojčici koja je po njima skakutala igrajući "školice" . Jako sam mrzela te pločice u Centru za socijalni rad ... U početku su mi se učinile zanimljivim , ali nakon sve češćeg i češćeg susretanja sa njima - mrzela sam ih sve više i više . Imala sam premalo godina , 3-4 , ko će ga znati ... Pri prvim posetama Centru sve je bilo nekako mirno i uobičajeno . Čak mi se činio i inpresivnim niz trapavo ulepljenih plavnatnih komada linoleuma , po kojima sam šetkala , praveći razne oblike svojim kretanjem . Bilo je , isprva , zabavno . Ljubazne tete , i mama i tata koji razgovaraju , nekako ljutito . Nisam obraćala pažnju , mene su uvek ostavljali u toj prostoriji sa pločicama , gde sam gledala u napukli plafon , igrala se sa dugmencetom na bluzi i čekala da vidim kod koga ću prespavati to veče . Da ... Moji su se roditelji razvodili . Svaki sledeći put kada bih se našla u Centru - boravak je bio sve neprijatniji . Mamine cipele lupkale su po prašnjavim linoleumskim pločicama , tata je nameštao kravatu u drugom uglu memljive prostorije . Nakon nekog vremena i par jedva razmenjenih reči , mama , koja me je dovela , pozdravljala se samnom , i moju ruku je preuzimao tata , obećavajući da ćemo se lepo provesti tih par dana koliko "pripadam" njemu . Prošlo je par dana . Tata i ja ponovo sedimo u Centru , ovoga puta čekamo mamu da dođe po mene . Ja sam zbunjena . Pločice mi se rugaju , i kao da me pitaju : "gde sad ideš ?" "Ne znam ni sama" , došlo mi je da odgovorim nemuštim , kockastim napastima ... Već sam bila umorna ... Nisam želela dve dečije sobe na različitim krajevima grada , nisam želela dva kreveta sa dva jastuka , dve različite porodice i dva termina za dva roditelja ... Nisam želela sve to ... I znala sam , već tog momenta , da nikada , nikada neću poželeti da svoj stan opremim linoleumskim pločicama ... Ma kako interesantne na prvi pogled bile ...
|
|
|
|