Verus
|
Tasha i ja sam prvi put to uradila u Bazaru, moja mama stala jadna i nije znala sta da radi, i kaze moja mama, dosla zena koja tu radi i rekla meni "sram te bilo, odmah da si ustala, dole u podrumu su lavovi i ako to opet ikada uradis, odvescemo te dole". NIsam nikada vise napravila scene. Ja nemam dece, ali sam veoma dobra sa njima, ovde sam bebisitovala dve klinke 6 godina, prakticno ih odgojila, bila vise sa njima nego roditelji, doduse mala je bila 4 godine stara (starija od tvog klinca), i radila mi je takve stvari bez razloga. To je period kada deca iskusavaju i bukvalno probavaju da vide do koje granice te mogu "gurnuti". Ja mislim da je ovo KRITICAN period da se stane tome na kraj, jer pre nego sto se okrenes, to je decko od 16 godina koji ce isto tako da pravi vece probleme. Ja sam nju stavljala u time out, ili ti u cosak sto mi kazemo, sto moze biti odrednja stolica ili mesto u sobi, ako je kuca velika, svaka soba moze da ima to "mesto". Moze biti obelezeno na podu, sa nekim mali otiracem, sarenim, tako da deca znaju. Ja bih je stavila na tu stolicu, i lepo joj objasnila da mora da sedi tu 10 minuta (ako su stariji duze), i rekla joj da je to zato sto se ne ponasa lepo, jer apsolutno nema razloga da histerise kao sto cini. Takodje sam joj lepo objasnila da ako sidje sa stolice pre vremena, ostace 5 minuta duze za svako silazenje. Brzo je shvatila da se ne salim kada je to jednom uradila, jer je mislila da ne gledam. Rekla sam im " ovo je vas letnji raspust, mozemo biti na baznu svaki dan, zezati se, uzivati, ili biti u kuci na stolici, izbor je 100% vas"> Brzo su shvatile da su same odgovorne za svoje postupke. Sa 4 godine takvi postupci rezultiraju u maloj kazni, jednog dana sa 20 puno gorom kaznom. Sve u svemu, deca moraju nauciti da budu odgovorni za svoje postupke, jer ce jednog dana biti odgovorni za svoj zivot, i zivot drugih ljudi. Planiram da iste metode uvodim sa svojom decom jednog dana. Ne verujem u batine, nego u razgovor i ove metode kazne.....ali svi mi kazu da sa nekom decom nekada ne moze drugacije nego po guzici, sta vi kazete??
|