buhla
|
IZVORNA PORUKA: merjem 82 Običaji,običaji...ima ih svakakvih i onih korisnih i onih nidje veze Jako mi se sviđa što se kod vas (ukoliko sam dobro zapazila) samo beba daruje,novac,garderoba ili igračka,bar neka korist od toga...A da vam ispričam kako je to kod nas (u Tuzli,a i skoro svugdje po Bosni): Nema nikakvog reda kada doći na babine,meni su jedan čovjek i žena došli odmah prvu noć zamislite! Naravno ko ima imalo kulture pričekat će 10ak dana.Dolazi se u svako doba dana najčešće oko podne i na veče. Bebu većinom svi daruju novcem (također pod jastuk!) uža familija zlatom (bezveze!) Zatim tu je i poklon (to mi je najgluplje jer se nose stvari koje nikakve veze nemaju s bebom,npr.bombonjere,čaše,zdjele,peškiri,odjeća za porodilju i muža,i na kraju nešto od garderobe za bebicu ili šampon,kremica i sl.) Prije je bio običaj da se donese ručak (najčešće maslenica i pile) ali to sad malo ko još praktikuje... Meni je logičnije da se samo bebi kupi poklon,tako većinom i radim,ne marim da li će ko zamjeriti,i darujem. I najžešće mi je što se kod nas babine vraćaju,tj.kada se porodilja oporavi,onda prvi put sa bebom obilazi sviju koji su dolazili na babine,i naravno ponese im poklon.Oni tada opet dijete daruju s novcem,neko doda jaja(da bude napredno) i šećer (da bude slatka bebica). Nisam primjetila da je iko spomenuo ovaj običaj pa pretpostavljam kod vas i nematog vraćanja,ili? Da li je običaj kod vas da se beba daruje kada negdje prvi put uđe,novcem ili nečim drugim? e ja od ovog siznula! u bijeljini je tako... prvo su neki rodjaci mm dosli i doneli poklon za bebu + novac koji bacaju na dete i doneli poklon za mene i mm. a kada su krenuli svekrva je i njima spremila poklon! posle par dana smo mi isli kod istih tih rodjaka i mi smo naravno odneli poklon (u njihov nov stan), pa sam ja morala da stavim na sporet njima pare (sto nisam uradila nego im je mm dao u ruke) i naravno da kad smo krenuli dete je dobilo jaje i poklon + ga je namazala brasnom po licu! mislim stvarno!!!!!!!!!!! IZVORNA PORUKA: engimengi Baš kad sam došla iz bolnice kod kuće su me čekale svekrva,majka i tetka i običaj:svaka pekla po 2 pogače,pa crni luk,pečeno pile,sir,paprika,jaja kuvana,so,šećer...i ja moram sve to da probam po 3x,uzas!!Ustvari hrana je super al ja 4. dan CR nisam ni pila ni jela ništa sem keksa a sad crni luk A onda sveki probala sa njenim stavi im makaze pod dušek,krstiće,tamjan,ne pricajte da su lepi,ne ljubi,bla,bla,bla,al ja sam sve kulturno odbila! I da pisala sam već negde na 40 dana im je dala po malo pite sa sirom da ih˝zarani˝kao posle ce sve da jedu ha,ha,ha takodje!+ na babine sve sto su donosili ljudi ja sam morala prvo da probam (pogacu, pile, tortu....)
< Poruku je uredio buhla -- 4.7.2010 12:44:35 >