choopa choops
|
Kod nas.... - Kad se beba rodi, tati se pocjepa majica(kosulja). Taj mi obicaj nije los, jer kao to oznacava da odbuacjume neki stari zivot i ulazimo u novi. Zao mi jedino sto MM nije sacuvao tu majicu, nego je bacio prije nego sto smo mi dosle. A ja kao hrcak skupljam sve uspomene... - kada cuju za sretnu vijest, pozovu sve rpijatelje, kumove, rodjake na cest. Znaci pice i meze ili vecera. Kod nas nisu imali vremena da naprave to onaj dan kad sam se porodila, vec sutradan. A ja ljubomorna, u bolnici a oni pjance Salim se - Po mamu i bebu u porodiliste dolazi tata i neka zena od muzevljeve familije (sestra, snajka, tetka) Ovaj dio mi se ne svidja ni malo, sledeci put ima da dodje moja sestra ili ce da pukne tikva. - Kuci nas cekaju najblizi-roditelji i braca i sestre. - nema pravila kad dolaze prvi gosti na babine. Nama su jedni dosli nakon 10 dana, a ja nisam mogla ni da se ustanem od rane. - na babine obicno donose pare (u koverti, neki stavljaju kod jastuka, neki u kolica a neki nama u ruke), zlato (to mi je potpuno bezveze i ne znam koji ce mi), garderobicu, igracke...jedna zena mi je donjela pun pleh urmasica (Bosanka, pa pretpostavjam da je tamo to obicaj) ja se obradovala ko da mi je dala 100e - na babine se ne dolazi poslije sumraka (navodno radi vragova koji nocu kruze pa da ne ulete kad se ovore vrata ) - na babine se ne ide kad imas M, jer mami moze nestat mlijeko ako doji A ako ipak moras bas tad, onda moras odmah reci na ulazu u kucu I tako... Ne mogu se sjetit sad svega, ali ako mi padne na pamet dopisacu jos. E da...imam ja jednu sujevjernu tetku koja mi je odmah donjela arsenal protiv uroka, bijeli luk da stavim iznad ulaznih vrata, tisovinu ispod bebinog madraca i svasta nesto jos. Simpaticna je skroz bila kad se razletjela po kuci sa pomagalima